Condiţii de călătorie

Zimbabwe

Ultima actualizare: 
10 mai 2018

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români au nevoie de viză de intrare în Republica Zimbabwe. Viza se poate obtine la orice punct de intrare in Republica Zimbabwe (terestru, aeroport).

Cetăţenii români posesori de paşapoarte simple (model vechi) şi temporare trebuie sa le preschimbe inaintea deplasarii in Zimbabwe.

În vederea călătoriei în scop turistic, cetăţenii români sunt sfătuiţi să folosească numai operatori acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic organizat.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României pentru a-şi anunţa prezenţa în regiune şi pentru a-şi comunica datele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Republica Zimbabwe nu poate fi exclusă, in principiu, din faţa acestei ameninţări. In concret, nu exista semnalari punctuale. Cetăţenii trebuie să fie atenţi la riscurile globale ale atacurilor teroriste nediscriminatorii.

Zimbabwe se află sub embargoul Uniunii Europene asupra livrărilor de arme.


Siguranţă şi criminalitate

Pe fondul deteriorării situaţiei economice şi a unor măsuri politice luate în ultimii ani, există o creştere a tensiunii şi a criminalităţii în zonele urbane şi în general a nivelului crimei violente, dar principalele zone turistice nu sunt afectate de tulburările politice şi sociale.

Recomandări generale pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Zimbabwe:

 • să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării;
 • să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
 • să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale;
 • să evite deplasarea în zonele aglomerate unde pot apărea infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini;
 • să evite zonele suburbane dens populate precum şi angajarea în activităţi politice partizane;
 • să nu fotografieze clădirile guvernamentale, aeroporturile, unităţile militare şi sediile ambasadelor, acest lucru fiind strict interzis;
 • se recomandă doar călătoriile organizate prin agenţii turistice şi cu destinaţii precise şi evitarea excursiilor independete;
 • plata serviciilor turistice se face numai în valută (hotel, intrări în parcuri naţionale);
 • uşile şi geamurile de la autovehicole trebuie să fie ţinute închise;
 • să nu opună rezistenţă în caz de agresiune violenta si cu disproportie de forte;
 • să evite participarea la partide de vânătoare;
 • autorităţile din Zimbabwe aplică sancţiuni majore, foarte aspre pentru practicarea homosexualităţii, deţinerea sau consumul de droguri.


​Sistemul medical

Zimbabwe este expus riscurilor de holeră, în special în unele zone din apropierea capitalei Harare, precum şi la graniţele cu Africa de Sud şi Mozambic.

Costul tratamentelor medicale este foarte ridicat, ca atare, se recomandă cetăţenilor români care doresc să se deplaseze în Republica Zimbabwe să încheie o asigurare medicală (inclusiv transport aerian medical).

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care monitorizează Republica Zimbabwe, a anunţat că situaţia este în prezent sub control, dar riscul epidemiei de holeră creşte pe măsura apropierii de sezonul ploios (octombrie – februarie).

Pentru a urmări evoluţia epidemiei de holeră, precum şi pentru informaţii actualizate, cetăţenii români care se deplasează în Republica Zimbabwe sunt indrumati sa acceseze, de fiecare data inainte de orice deplasare, site-ul OMS.

În Zimbabwe se înregistrează o rată înaltă de infectare cu virusul HIV (22,5% din populaţia adultă), însă după luarea unor măsuri drastice, aceasta este în scădere.

Malaria este prezentă în regiunile joase ale ţării, respectiv Valea Zambezi, Cascada Victoria şi regiunea Mutare.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se deplasează în Republica Zimbabwe să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile Bucuresti.


Condiţii privind traficul auto

Starea drumurilor

În cazul producerii unui accident de circulaţie este obligatoriu ca persoanele implicate să aştepte sosirea agenţilor de poliţie rutieră.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se deplasează în Republica Zimbabwe să evite călătoriile individuale cu trenul şi autobuzele de transport în comun.
 

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

Centura de siguranţă este obligatorie.
 

Transportul public

Permisul de conducere românesc este recunoscut în Republica Zimbabwe.
 

Centura de siguranţă

În Republica Zimbabwe traficul rutier se desfăşoară pe partea stângă a drumurilor. Circulaţia pe drumurile publice presupune asigurare auto obligatorie. Inchirierea unui autoturism este facila, la preturi similare cu acelea din Romania, fiind de regula de preferat inchirierea unor autoturisme de teren, apte pentru drumurile locale.

 

Permisul de conducere Circulaţia auto

Infrastructura rutieră a fost in anii trecuti relativ bine dezvoltată, insa, datorita gravelor probleme economice, drumurile s-au depreciate si in prezent sunt de calitate indoielnica, cu multe gropi in carosabil (in special in capitala Harare).

aprovizionarea cu combustibil se desfasoara in bune conditii la nivelul întregii ţări, însă staţiile de alimentare sunt totusi rare, in special in afara marilor aglomerari urbane. Plata se face numai în valută USD respectiv in “Bond Notes” (aceasta nu a inlocuit fosta moneda zimbabweana) – bonuri valorice la paritate cu USD.


Reglementări vamale

Introducerea, deţinerea sau consumul de droguri sunt considerate infracţiuni şi se pedepsesc, în funcţie de gravitatea faptei, cu amendă sau cu închisoare.

Taxele vamale se achita pentru produsele noi (cele ambalate complet), plata acestora fiind riguros urmarita in special in aeroport, dar si in cazul primirii/trimiterii unor pachete postale (de genul serviciilor de curierat asigurate de DHL, FEDEX etc)


Utilizarea cărţilor de credit

Sistemul care permite utilizarea cărţilor de credit este relativ bine dezvoltat in orasele principale (dar lipsa de cash genereaza limitari drastice). Este posibila insa numai utilizarea cardurilor emise de bancile zimbabwene, acestea fiind recunoscute si acceptate la plata la ATM-uri si in centrele comerciale. Cartile de credit internationale functioneaza doar in marile hoteluri. 


​Regimul animalelor de companie

În situaţia în care cetăţenii români doresc să introducă animale de companie în Republica Zimbabwe, este necesar să prezinte fişa conţinând vaccinurile acestora.

Animalele de companie sunt supuse unei perioade de carantină.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice