Condiţii de călătorie

Venezuela

Ultima actualizare: 
25 ianuarie 2019

 

Cetăţenii români pot intra şi rămâne în Republica Venezuela fără viză, pentru o perioadă de cel mult 90 de zile, într-un interval de 6 luni.

Cetăţenii români căsătoriţi cu cetăţeni venezuelieni, care doresc să se stabilească în Venezuela, pot solicita acordarea unei vize de şedere temporară pe termen lung tip Transeunte.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională venezueleană, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile venezuelene:

 • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Venezuela (www.mre.gov.ve);
 • Ambasada Republicii Venezuela în România.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români, care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat, să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Doriţi să munciţi în Venezuela?

Accesul pe piata muncii în Venezuela este permis acelor cetăţeni care au un contract de muncă încheiat cu o companie naţională sau internaţională din Venezuela.

În vederea obţinerii permisului de reşedinţă temporară, în Venezuela cetăţenii români trebuie să solicite o viză de lucru Ambasadei Venezuelei din Bucureşti.

Atenţie! Lipsa permisului de reşedinţă temporară atrage expulzarea din Venezuela.

Salariile personalului străin în Venezuela sunt plătite numai în moneda locală BsF (Bolivar Fuerte) şi nu există posibilitatea cumpărării de valută. În cazuri excepţionale, la încheierea contractului de muncă, cetăţenii români pot solicita repatrierea fondurilor în Bsf din băncile venezuelene în România.

În Venezuela nu se pot face transferuri de bani în valută prin servicii gen Western Union sau MoneyGram, decât în limita a 300 US$/lună şi numai către rude de gradul I (părinţi, copii, fraţi, surori) şi pe baza aprobării CADIVI (Comisia de Administrare A Devizelor Internationale).

 

 


Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Republica Venezuela nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

În Republica Venezuela, riscul atentatelor teroriste este relativ scăzut. Vă sfătuim să evitaţi călătoriile în zona de graniţă cu Columbia, în special sectoarele Zulia, Tachira şi Apure.

Cetăţenilor români care călătoresc în Venezuela li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile venezuelene şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

 

Siguranţă şi criminalitate

Republica Venezuela este o ţară în care criminalitatea atinge cote alarmante.

Criminalitatea este deosebit de ridicată în localitățile mari, în special în Caracas, considerat cel mai periculos oraș din lume. În 2016 și 2017, potrivit unor date neoficiale, s-au inregistrat peste 25000 morți violente anual în această țară. În pofida eforturilor autorităţilor, continuă prezența unor bande înarmate. Tipuri de infracţiuni frecvente: ucideri, furturi, tâlhării, trafic cu droguri, sechestrare de persoane. Ca urmare a lipsurilor in asigurarea alimentelor, se înregistrează tot mai multe atacuri asupra magazinelor alimentare și a camioanelor care transportă alimente.

Pentru siguranţa dumneavoastră vă recomandăm sa evitati deplasarea in Venezuela, in aceasta perioadă. In caz de absolută necesitate de a călători în această țară, vă sfătuim să respectați următoarele:

 • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Este recomandat ca documentele originale să fie lăsate la hotel şi să fie păstrată doar o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
 • Renunţaţi la folosirea unor obiecte ce pot atrage atenţia, în special bijuterii, ceasuri, haine scumpe.
 • Evitaţi deplasarea în zonele îndepărtate (cartierele populare), în special după lăsarea serii (ora:18.00)
 • Uşile şi geamurile de la autovehicule trebuie ţinute închise.
 • În cazul călătoriilor cu autobuzele este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei
 • Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi! Nu vă îndepărtaţi de grupul turistic şi respectaţi anunţurile sau indicaţiile autorităţilor locale!

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

În cazul în care sunteţi victima unei infracţiuni, vă recomandăm să nu opuneţi rezistenţă faţă de infractor deoarece acesta poate fi înarmat.

Se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei precum şi a Ambasadei României în Republica Venezuela.

În cazul pierderii paşaportului românesc,se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a Ambasadei României la Caracas.

În cazul delictelor privind deţinerea, traficul sau consumul de droguri pedepsele sunt foarte aspre.

Telefoane utile

 • Poliţia Metropolitană Caracas (tel: 171, 911).
 • Informaţii telefoane Caracas 113
 • Poliţia Tehnica Judiciara (în caz de accident de trafic 261-2204)
 • Crucea Roşie 571-1516, 5712411
 • Serviciul de Urgenţă Metropolitană 577-5911
 • Clinica l Avila Caracas 276-1111
 • Salud Chacao, 9537908
 •  

Sistemul medical

Încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Unităţi sanitare: Spitalul Spitalul Avila şi Clinica Caracas din cartierul San Bernardino în care funcţionează toate secţiile de specialitate medicală.

Vă sfătuim să respectaţi cu stricteţe normele de igiena deoarece exista riscul infestării cu holera. Cetăţenii români care călătoresc pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să aibă asupra lor medicamente anti-diareice şi un antibiotic cu spectru larg de acţiune deoarece, în ultimul an, s-au înregistrat epidemii de dizenterie.

Daca vă deplasaţi în Delta Amacuro sau în Zona Amazonului vă recomandăm vaccinarea împotriva febrei galbenă.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Atenţie! Pe teritoriul Republicii Venezuela cetăţenii români sunt expuşi unor boli care pot provoca moartea, respectivdengue, chikungunia şi malaria. Aceste boli sunt transmise ca urmare a întepăturilor tânţarilor.

Farmaciile nu dispun întotdeauna de medicamentele necesare combaterii acestor boli.

 

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto:

Circulaţie se efectuează pe banda din dreapta, cu prioritate de dreapta şi respectarea celorlalte reguli internaţionale.

 • Starea drumurilor:

În Venezuela sunt peste 1000 de km de autostradă.
Şoselele naţionale sunt asfaltate, dar starea carosabilului nu este ireproşabilă.

 • Limitele de viteză admise:
  • 60 km. în localităţi
  • 80 şi 110 km. în afara localităţilor (în funcţie de stat).
 • Parcarea:

Parcarea poate fi efectuatănumai în locurile special amenajate.
Parcările sunt plătite.

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil.
Pentru o şedere mai lungă se eliberează, în baza permisului românesc, un permis naţional de conducere, după efectuarea unei vizite medicale. Vizita medicală trebuie reînnoită anual.

 • Transportul public:

Există o reţea de autobuze care leagă principalele oraşe din ţară.
În Venezuela nu există căi ferate privind transportul persoanelor.
În Caracas funcţionează şi un metrou.

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

Se anunţă de urgenţă Poliţia de trafic şi nu se părăseşte locul accidentului până la sosirea unui echipaj al Poliţiei.

 

Reglementări vamale

Este permisă introducerea în ţară a bunurilor de uz personal în cantităţi rezonabile. Sumele de bani introduse în ţară trebuie declarate.

Este interzisă introducerea în ţară de arme de foc şi de droguri.

 

Regimul animalelor de companie

Este permisă intrarea animalelor de companie, dacă acestea sunt însoţite de un certificat de origine şi de sănătate (eliberate de autorităţi sanitare publice române), conţinând datele de identitate ale animalelor şi proprietarilor şi care atestă că animalele sunt sănătoase şi vaccinate antirabic.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice