Condiţii de călătorie

Turkmenistan

 • Nu există restricţii de călătorie.
Ultima actualizare: 
11 mai 2015


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Turkmenistan au nevoie de viză de intrare.

Durata de şedere permisă de viză variază de la câteva zile la un an.

Vizele turistice pot fi solicitate direct de la Ambasada Turkmenistanului în România, Ministerul Turismului din Turkmenistan (telefon: + 99 312354777) sau prin intermediul unor agenţii turistice.

Atenţie! Puteţi obţine viza de intrare şi pe aeroportul din Ashgabat, capitala Turkmenistanului, însă numai în baza unei invitaţii obţinute anterior de la Serviciul de Stat pentru Migraţie al Turkmenistanului, motiv pentru care se impune contactarea prealabilă a Ambasadei Turkmenistanului în România.

La sosirea pe aeroportul din Ashgabat, solicitantul trebuie să prezinte autorităţilor de frontieră paşaportul valabil (cel puţin 3 luni de la data expirării vizei pe care o solicită), însoţită invitaţie şi de o fotografie color, de dată recentă (3x4 cm).

Viza de intrare obţinută direct de la Punctul de Control Trecere Frontieră (ex: Aeroportul Internaţional din Ashgabat), este mai scumpă decât viza obţinută la Oficiile Consulare ale Turkmenistanului în străinătate, motiv pentru care se recomandă cetăţenilor români să evite, pe cât posibil, folosirea acestei proceduri.

Atenţie! În cazul în care doriţi să petreceţi mai mult de 3 zile lucrătoare în Turkmenistan, sunteţi obligat să vă înregistraţi la Serviciul de Stat pentru Migraţie în primele 72 de ore ale prezenţei în Turkmenistan.

Cetăţenii români care se află pe teritoriul Turkmenistanului, în sejururi mai mari de 3 zile, sunt obligaţi să informeze Serviciul de Stat pentu Migraţie cu privire laorice schimbare survenită în condiţiile de şedere, părăsirea localităţii de înregistrare etc.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia statului turkmen, vă recomandăm sa vă adresaţi Ambasadei Turkmenistan în România.

Atenţie! Vă recomandăm să contactaţi Ambasada României în Turkmenistan (Ashabat, strada Myaty Kosayev nr. 122. tel. (99312) 347.655, e-mail: ashabat@mae.ro) pentru a vă anunţa prezenţa în această ţară şi coordonatele de contact pe durata sejurului.


Doriţi să munciţi în Turkmenistan?

Accesul cetățenilor străini pe piața muncii din Turkmenistan este posibil numai în baza unui contract de muncă semnat cu o companie străină sau locală, care își desfășoară activitatea în Turkmenistan.

În baza acestui contract, cetățeanul străin (inclusiv român) poate obține viza de intrare în Turkmenistan.

Ulterior, după intrarea în Turkmenistan, cetățeanul străin trebuie să solicite viza de lungă ședere la Serviciul de Stat pentru Migrație al Turkmenistanului.

Pentru obținerea vizei, solicitantul trebuie să prezinte:

 • contractul de muncă semnat;
 • certificat medical, inclusiv testul HIV;
 • dovada spațiului de locuit în Turkmenistan;
 • pașaport în original și copiei;
 • 4 foto color de dată recentă 3x4 cm.

Companiile turkmene sau străine, care doresc să angajeze cetățeni străini, sunt obligate să ofere acestora salariul mediu pe economie (400 euro/lună) și să plătească lunar contribuțiile la fondul de pensii și sănătate din Turkmenistan.

Legislația turkmenă prevede că o companie poate angaja cetățeni străini, dar va păstra proporția de doi muncitori locali, la fiecare angajat străin.


Ameninţări teroriste

Turkmenistan nu a suferit atacuri teroriste pe teritoriul naţional.

Rapoarte recente arată că anumite grupări teroriste sunt active în Asia Centrală.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile turkmene şi să acceseze periodic site-ul web al Ministerului Afacerilor Externe al României (www.mae.ro).


Siguranţă şi criminalitate

Turkmenistan este o ţară sigură din punctul de vedere al siguranţei turiştilor străini. Rata criminalităţii este redusă.

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, bazaruri, pieţe, benzinării).

Recomandări generale:

 • Păstraţi documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit în locuri sigure;
 • În cazul în care călătoriţi cu maşina personală, nu ţineţi bunuri de valoare la vedere, în autoturism;
 • Asiguraţi maşina cu sistem de alarmă şi încuiaţi uşile atunci când părăsiţi autoturismul;
 • În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri, păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei;
 • Nu fotografiaţi obiective care pot fi considerate de interes militar sau strategic (clădiri oficiale, noduri de comunicaţii).

Atenţie! În mod frecvent, poliţia cere cetăţenilor străini prezentarea paşaportului, a vizei şi a înregistrării la Serviciul de Stat pentru Migrăraţii.

Este indicat să cereţi oficialului prezentarea legitimaţiei, înainte de înmânarea acestor acte.

În cazul pierderii paşaportului românesc, vă recomandăm să anunţaţi atât biroul local de poliţie, cât şi Ambasada României la Ashgabad.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa personală sau a bunurilor, contactaţi imediat cel mai apropiat birou al poliţiei.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, apelaţi următoarele numere de urgenţă:

 • Poliţie – 02
 • Salvare – 03
 • Pompieri – 01

Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României la Ashabat (strada Myaty Kosayev nr. 122. tel. (99312) 347.655, e-mail: ashabat@mae.ro), care poate acorda asistenţa consulară de specialitate în condiţiile prevăzute de lege.


Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

În Turkmenistan se circulă pe partea dreaptă a drumului (ca în România). Nu există norme de reglementare a stării tehnice a maşinilor care circulă pe drumurile publice şi nici a poluării. Deseori nu sunt semnalizate intersecţiile, lucrările pe carosabil sau devierile de circulaţie. Conducătorii auto au obligaţia de a păstra caroseria autoturismelor curată. Poliţia aplică amenzi conducătorilor auto depistaţi cu mâinile murdare în trafic (noroi, praf etc.)Pietonii nu au prioritate în nicio situaţie.
 

 • Starea drumurilor

​Cu excepţia capitalei, infrastructura rutieră nu este bine dezvoltată şi întreţinută.
 

 • Parcarea

Nu este recomandabil să parcaţi în zonele adiacente instituţiilor publice sau în zonele în care există indicatoare de interzicere a parcării.
 

 • Limitele de viteză admise

Limitele de viteză sunt indicate pe semnele de circulaţie (în general, 60 km/h în oraş, 90 km/h în afara localităţilor).

Amenzile trebuie plătite la secţiile de poliţie în termen de 12 ore, altfel se vor dubla progresiv, până la 72 ore.

Pentru nerespectarea legislaţiei rutiere, misiunile diplomatice şi oficiile consulare nu pot interveni pe lângă autorităţile locale în favoarea cetăţenilor români.
 

 • Permisul de conducere

Permisul românesc de conducere, precum şi cele internaţionale sunt valabile în Turkmenistan.


Reglementări vamale

La intrarea in Turkmenistan, trebuie să completaţi o declaraţie vamală tipizată, în două exemplare, în care trebuie să înregistraţi suma în valută pe care o deţineţi, obiectele din aur şi argint pe care le aveţi asupra dumneavoastră sau alte bunuri de valoare.

Un exemplar va rămâne la autorităţile vamale, iar celălalt la dumneavoastră.

Declaraţia vamală trebuie păstrată şi prezentată şi la ieşirea din ţară, când se va completa o altă declaraţie vamală.

În cazul în care doriţi să cumpăraţi covoare tradiţionale turkmene, este necesar ca respectivele covoare să fie însoţite de certificate autorizate pentru a putea fi scoase din ţară. Pe aeroport se va plăti o taxă de export, în funcţie de mărimea şi valoarea covorului, în cazul în care aceasta nu a fost plătită la momentul achiziţionării.

Dacă doriţi să cumpăraţi câini sau cai din Turkmenistan, este necesar să contactaţi autorităţile veterinare pentru eliberarea unei autorizaţii de scoatere din ţară.


Sistemul medical

Recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Turkmenistan să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării.

Atenţie! Verificaţi cu societatea de asigurări din România dacă aceasta este recunoscută de unităţile medicale din Turkmenistan şi condiţiile în care poate fi utilizată.

Pentru tratamente şi afecţiuni de rutină, se recomandă Spitalul Central (turco-turkmen) din Ashgabat (Bld. Beyik Saparmurat Turkmenbashy / str. Yunus Emre, nr. 1, telefon 0099312 45 03 03, fax: 0099312 45 03 31).


Regimul medicamentelor

Sunt interzise atât la intrare, cât şi la ieşire, substanţele stupefiante de orice tip şi cele dopante.

Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice