Condiţii de călătorie

Suedia

Ultima actualizare: 
9 iunie 2016


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Suedia.

Intrarea în Suedia este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

În cazul cetăţenilor români care se deplasează în Suedia pe baza unor promisiuni de obţinere a unui loc de muncă, este imperativ necesară verificarea tuturor detaliilor ofertei de muncă înaintea efectuării deplasării (bonitatea angajatorului, actele necesare, cerinţe legate de calificările profesionale sau cunoaşterea limbii etc.), inclusiv pentru lucrătorii sezonieri (de exemplu, culegători de fructe de pădure). Verificați informațiile disponibile la biroul local al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (www.anofm.ro) și la Inspectoratul Teritorial al Muncii (http://www.inspectmun.ro/site/ )

Regăsiți aici mai multe detalii despre Accesul pe piața muncii din Suedia – http://stockholm.mae.ro/node/345.

Legislaţia naţională privind regimul de şedere în Suedia este aplicată strict, autorităţile de poliţie verificând constant respectarea condiţiilor legale. În intervalul de 3 luni în care este permisă şederea cetăţenilor români în Suedia fără formalităţi speciale, autorităţile pot verifica existenţa mijloacelor de trai. Dacă constată absenţa acestora, autorităţile suedeze pot decide îndepărtarea imediată a celor în cauză de pe teritoriul Suediei.

Se recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Suedia să se asigure că deţin resursele financiare necesare acoperirii cheltuielilor de întreţinere pentru întreaga perioadă a deplasării, inclusiv pentru întoarcere. Pentru situaţii neprevăzute, este utilă şi asigurarea existenţei unei sume de bani în România, care să poată fi trimisă (de pildă, prin intermediul familiei), în absenţa altor resurse.

Cetăţenii români care doresc să rămână pe teritoriul Suediei pentru o perioadă mai mare de 3 luni, trebuie să facă formalitățile necesare pentru înregistrare la Agenția de Taxe (Skatteverket). Solicitanţii cărora li se aprobă cererea vor primi un număr personal de înregistrare în registrul evidenței populației din Suedia.

Condiţiile de îndeplinire a criteriilor cu privire la înregistrarea pe teritoriul Suediei pot fi consultate pe pagina web a Skatteverket: www.skatteverket.se

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.Instituţii publice şi private suedeze, de pildă din domeniul bancar, pot solicita cetăţenilor străini, inclusiv români, să se legitimeze cu un paşaport valabil, pentru a beneficia de diverse servicii. În aceste situaţii, cartea de identitate românească, suficientă pentru intrarea în Suedia, nu permite accesul la serviciile respective. Recomandăm așadar obținerea în prealabil a unui pașaport dacă se intenționează șederea pe un termen mai lung în Suedia.

Sancţiunile impuse de legislaţia suedeză pentru încălcarea drepturilor copiilor sunt extrem de severe, iar autorităţile locale competente monitorizează atent respectarea dispoziţiilor legale în materie. Maltratarea copiilor, fizică şi psihică, este interzisă, iar în cazurile în care sunt suspectate abuzuri, copiii sunt preluaţi în custodia serviciilor sociale, până la clarificarea situaţiei. Aplicarea oricăror pedepse fizice copiilor, chiar dacă se invocă un scop educativ, are consecinţe legale grave, care duc la separaţia copiilor de părinţi. În cele mai multe cazuri înregistrate în Suedia, care au dus la preluarea copiilor de către serviciile sociale, copiii sunt cei care au reclamat faptul că părinţii îi supun unor agresiuni fizice sau psihice. Instituţii publice şi private suedeze, de pildă din domeniul bancar, pot solicita cetăţenilor străini, inclusiv români, să se legitimeze cu un paşaport valabil, pentru a beneficia de diverse servicii.

În aceste situaţii, cartea de identitate românească, suficientă pentru intrarea în Suedia, nu permite accesul la serviciile respective.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile suedeze:

Înaintea efectuării călătoriei, cetăţenii români sunt sfătuiţi să consulte Ghidul Serviciilor Consulare, care detaliază asistenţa pe care Ministerul român al Afacerilor Externe, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României o pot acorda cetăţenilor români aflaţi în străinătate şi limitele obiective ale acestei asistenţe.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile suedeze:


Clima

Într-o țară foarte întinsă precum Suedia, anotimpurile variază în funcție de locație.

În partea de sud a Suediei (Gotaland), unde sunt situate orașele Göteborg și Malmö, iernile sunt mai scurte și mai blânde, în timp ce temperatura medie în timpul verii variază între 15 și 25 grade Celsius. Aerul este relativ umed, ceea ce face ca zilele calde să se simtă și mai calde, iar zilele reci să se simtă și mai reci.

În partea centrală a Suediei (Svealand), care include și capitala Stockholm, temperatura medie este cu câteva grade mai joase decât în sud. Temperaturile medii se situează, în general, cu puțin sub zero în ianuarie, iar căderile de zăpadă sunt mai obișnuite.

Partea de nord (Norrland), are într-adevăr o climă aspră, iar aici numărul locuitorilor este relativ redus. Iernile sunt lungi, reci și uscate, cu temperaturi sub zero continuînd câteva luni. Aici este mult mai multă zăpadă. Verile pot fi scurte, cu temperaturi adesea de 15 grade, care ocazional pot atinge chiar 30 de grade Celsius.

Alerte meteo: în cazul călătoriei în Suedia, se recomandă consultarea website-ului Agenției Meteo: http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/varningar, cu evitarea zonelor având cod portocaliu sau roșu și călătoria cu precauții în zonele având cod galben.


Doriţi să munciţi în Suedia?

Accesul pe piața muncii din Regatul Suediei

Majoritatea angajatorilor suedezi preferă candidați care vorbesc inclusiv limba suedeză. În funcție de profilul locurilor de muncă disponibile pot fi angajați și vorbitori de limba engleză (în special în IT).
 

 • Aspecte generale privind dreptul la muncă

Accesul pe piața muncii din Regatul Suediei este liber pentru lucrătorii români încă de la aderarea României la Uniunea Europeană, respectiv 1 ianuarie 2007.
 

 • Cadrul instituțional

Pentru găsirea unui loc de muncă în Regatul Suediei puteţi contacta:

În România:

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă – ANOFM: Strada Avalanşei, nr. 20-22, sector 4, Bucureşti; tel./fax: +4021.303.98.39; site web: www.anofm.ro, www.muncainstrainatate.anofm.ro care oferă servicii de mediere a forţei de muncă în Uniunea Europeană prin intermediul portalului mobilităţii europene, EURES: www.eures.anofm.ro

În Regatul Suediei:

Autoritatea competentă care se ocupă de recrutarea de forță de muncă în Suedia este Agenția Națională de Ocupare (Arbetsformedlingen)  iar site-ul oficial pentru recrutarea forţei de muncă străine în Suedia este www.arbetsformedlingen.se care oferă date privind locurile de muncă disponibile.

Alte site-uri de profil sunt, printre altele: www.jobbsafari.se, www.stepstone.se, www.proffice.se, www.adecco.se
 

 • Obținerea autorizației de muncă

Cetățenii români, care intenționează să stea pe teritoriul Suediei o perioadă mai mare de trei luni, trebuie să solicite înregistrarea cât mai rapidă la Agenția Fiscală (Skatteverket), ce le va acorda număr personal și drept de ședere dacă aceștia îndeplinesc anumite condiții de ședere. Pentru a fi înregistrați de Agenția Fiscală în registrul de evidența populației din Suedia este nevoie de a demonstra îndeplinirea condițiilor amintite pentru o perioadă minimă de un an. Cetățenii români nu sunt obligați să contacteze Agenția Suedeză pentru Migrație.


Recunoașterea calificărilor profesionale

Autoritatea competentă pentru recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale este Consiliul Naţional pentru Învățământ Superior din Suedia (Universitets- och högskolerådet, www.uhr.se), organismul competent cu recunoașterea calificărilor obținute în afara teritoriului suedez.

Consiliul Naţional pentru Educație Superioară din Suedia decide cu privire la eligibilitatea conferită de calificările străine pentru ocuparea unui loc de muncă în această țară dar și în privința echivalării diplomelor obținute în străinătate în vederea continuării studiilor în Suedia.

Lista cu profesiile reglementate în Suedia poate fi consulată pe site-ul Consiliului Naţional pentru Educație Superioadă din Suedia (www.uhr.se/sv/Bedomning-av-utlandsk-utbildning/Utlandsk-utbildning/Arbet...).


Soluționarea litigiilor de muncă

 • În situația apariției unui conflict de muncă, lucrătorul poate acționa astfel:
 • informarea sindicatului la care acesta este membru, care va încerca prin proprii reprezentanți să medieze conflictul de muncă dintre angajat și angajator;
 • apelarea la serviciile unui avocat care să-i reprezinte interesele în instanță.
   
 • Desfacerea contractului de muncă

În funcţie de perioada lucrată pentru acelaşi angajator, un lucrător poate avea între 1 şi 6 luni de preaviz în cazul rezilierii unui contract de muncă. În anumite cazuri, în contractul individual de muncă pot fi introduse prevederi diferite.

Angajatorul poate concedia un angajat doar pentru motive obiective. Potrivit legii, notificarea preavizului trebuie realizată în scris, înmânată personal angajatului și să conțină anumite informații, în special motivul concedierii și modul în care angajatul ar trebui să procedeze în cazul în care acesta dorește să conteste concedierea. În cazul în care angajatul dorește să conteste o concediere acesta trebuie în primul rând să-l informeze pe angajatorul în acest sens și să solicite negocieri cu acesta în termen de 14 zile de la primirea notificării de concediere.
 

 • Cine suportă cheltuielile de repatriere ale angajaților

Contractul individual de muncă poate conține prevederi cu privire la cheltuielile de repatriere ale angajaților. În caz contrar acestea trebuie suportate de către angajați.
 

Sistemul Național de Sănătate

Sistemul de securitate socială include asigurarea pe baza reşedinţei, care oferă prestaţii minime garantate şi prestaţii corelate cu câştigurile. Sistemul acoperă toate persoanele care au reşedinţa sau care lucrează în Suedia.
 

Alte informații utile

 • Arbetsmiljöverket – Agenția pentru Sănătatea și Securitatea la Locul de Muncă

Adresa: Lindhagensgatan 133, 112 79 Stockholm,

Tel: +4610-730 90 00

Fax: +468 - 730 19 67

E-mail: arbetsmiljoverket@av.se
 

 • Arbetsformedlingen – Agenția de Ocupare în Muncă

Tel verde: 0771-416 416

http://www.arbetsformedlingen.se/
 

 • Försäkringskassan – Agenţia de Asigurări Sociale din Suedia

Adresă: SE-103 51 Stockholm

Tel: +46 771 524 524

Fax: +46 8 411 27 89

http://www.forsakringskassan.se

Mai multe detalii despre accesul pe piața muncii în Suedia: http://stockholm.mae.ro/node/345.


Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat. Prin urmare, nici Suedia nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări. Nivelul de alertă privind riscuri de tip terorist în Suedia este stabilit de către autoritățile competente suedeze la nivelul 3 (”ridicat”), pe o scară de la 1 la 5.

Vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile suedeze şi să accesaţi periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro). O sursă de informații actualizate pe această temă este website-ul Serviciului de Securitate Suedez, http://www.sakerhetspolisen.se/en/swedish-security-service.html. "


Siguranţă şi criminalitate

Suedia este o ţară cu un nivel redus de criminalitate.

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate şi în special în zonele frecventate de turişti (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

 • Documentele şi valorile personale, biletele de călătorie şi banii sau cărţile de credit să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă. În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri, este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale să fie lăsate într-un loc sigur şi să se păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, carte de identitate, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm contactarea poliţiei locale, precum şi a celui mai apropiat oficiu consular român.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor suedeze, apelaţi 112 – serviciul de urgenţe.

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a se verifica dacă totul este în regulă!


Sistemul medical

În Suedia, asigurarea medicală este obligatorie.Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie (mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro şi www.ceass.ro).

Recomandăm de asemenea încheierea unei asigurări de călătorie, care poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare. Acest Card vă permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene. Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări, verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.

 

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

În Suedia, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă şi este obligatoriu ca farurile să fie aprinse în permanenţă (faza de întâlnire).

Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii în perioada 1 noiembrie-30 aprilie.

Atenţie! Pentru circulaţia autovehiculelor în oraşul Stockholm a fost introdusă o taxă de drum obligatorie în valoare de 30 SEK/autoturism. Punctele la care se percepe această taxă sunt marcate prin afişaj electronic luminos.

 • Centura de siguranţă

Este obligatorie purtarea centurii de siguranţă de către conducătorul autovehiculului (şoferul aflat la volan), precum şi de toţi ceilalţi pasageri din autovehicul.

 • Limitele de viteză
 • între 30 - 50 km/h în oraşe;
 • între 70 - 90 km/h în afara oraşelor;
 • 110 km/h pe autostrăzi.

Drumurile publice, autostrăzile sunt marcate corespunzător normelor internaţionale rutiere. Starea drumurilor este, de regulă, foarte bună.

 • Parcarea

Parcarea se face numai în locurile special amenajate şi numai în intervalul de timp menţionat. De regulă, locurile de parcare sunt cu plată.

 • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului:

Utilizarea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar şi a aparatelor anti-radar constituie infracţiune, pedepsită cu amendă şi confiscarea aparaturii respective.

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil pe teritoriul suedez.

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă, care figurează pe Cartea verde.


Reglementări vamale

Nu există controale la graniţele interne dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (ultimele trei nefiind membre ale UE).

Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: ţigări – 200 bucăţi, băuturi alcoolice – 1 litru, parfum – 50 ml, apă de toaletă – 250 ml.

Sumele în valută cu care se intră/iese în/din Suedia, în conformitate cu reglementările UE, sunt de maximum 10.000 Euro.


Regimul medicamentelor

Puteţi să aveţi asupra dumneavoastră medicamente uzuale, pentru care nu aveţi nevoie de reţetă.

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!
Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.

Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.


Regimul animalelor de companie

Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Suedia solicită totodată tratamentul împotriva teniei.

Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice