Condiţii de călătorie

Slovenia

Ultima actualizare: 
16 martie 2017


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetățenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Republica Slovenia. Intrarea în Republica Slovenia este permisă cu pașaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Toți străinii, inclusiv cetățenii UE au obligația să se înregistreze la secția de poliție pe raza căreia locuiesc, în termen de 3 zile de la sosirea în Slovenia. Pentru cazul în care se cazează la hotel, acesta formalitate nu mai este necesară.

Pentru verificarea condițiilor particulare de intrare și ședere prevăzute de legislația națională vă recomandăm consultarea informațiilor oficiale furnizate de autoritățile slovene:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care intenționează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României și să își anunțe prezența în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactați în situații de urgență.


Amenințări teroriste 

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Republica Slovenia nu poate fi exclusă din față acestei amenințări.

Slovenia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul național.

Vă recomandăm să urmăriți în permanență anunțurile și recomandările făcute de autoritățile slovene și să accesați periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe.


Siguranță și criminalitate 

Slovenia este o țară sigură din punctul de vedere al criminalității.

Infracțiuni minore de tipul furtului din buzunare, înșelăciunilor sau furtului din mașini pot apărea în zone aglomerate (gări, , parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

 • Păstrați în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit și nu le expuneți în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în mașini.
 • Mașinile trebuie încuiate și asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstrați atenția asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieșirile în orașe, în special în zonele aglomerate, lăsați documentele personale la hotel și păstrați numai o copie a actelor de identitate (pașaport, permis de ședere).
 • În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cel mai apropiat oficiu consular român: Ambasada României din Ljubljana.
 • În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor slovene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă: 112 - Servicii de urgenţă (Pompieri si Salvarea) şi 113 – Poliţie.

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!


Sistemul medical 

Asigurarea medicală este obligatorie în Republica Slovenia. Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.

Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare. Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene.

Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro/ şi www.ceass.ro/.

Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.


Condiţii privind traficul auto 

 • Circulaţia auto

În Republica Slovenia, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.
Pe tot parcursul anului este obligatoriu ca farurile să fie aprinse în permanenţă (faza de întâlnire).

Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta.

Este interzisă oprirea autoturismului pe banda de urgenţă.

Atenţie! În cazul în care primiţi o amendă şi nu dispuneţi de suma necesară, autorităţile competente slovene (poliţia si/sau compania slovena care administrează autostrăzile - DARS) au dreptul să vă reţină actele până la plata amenzii.

În urma încălcării legislaţiei privind siguranţa traficului rutier, autorităţile competente eliberează un proces verbal de amenda si un proces verbal de reţinere a tuturor documentelor de identitate ale conducătorului auto şi ale autoturismului.
În Republica Slovenia autorităţile poliţieneşti pot fi prezente atât în uniformă, cât şi civili cu autoturisme corespunzătoare.

Atenţie! În cazul în care, în urma unui control al poliţiei rutiere slovene, există suspiciuni privind provenienţa legală a maşinii, aceştia au dreptul să reţină autovehiculul până la identificarea  proprietatului perioada care poate dura până la 6 luni, fără drept de despăgubire.

Atenţie! , pentru vinietele aferente utilizării reţelei de autostrăzi din Slovenia, sunt aplicate următoarele tarife:

Pentru autovehiculele de până la 3,5 t:

 • vinietele cu o valabilitate de 1 săptămână costă 15 Euro
 • vinietele cu o valabilitate de 1 lună pot fi achiziţionate cu 30 de Euro
 • vinietele cu o valabilitate de 1 an pot fi achiziţionate cu  110 Euro

Pentru motociclete:

 • vinietele cu o valabilitate de 1 săptămână costă 7,50 Euro
 • vinietele cu o valabilitate de 6 luni costă  30 Euro
 • vinietele cu o valabilitate de 1 an costă  55 Euro 

Pentru autovehiculele cu masa de peste 3,5 t  taxa se plătește în numerar la staţia  de taxare.

Vinietele pot fi achiziţionate de la staţiile de carburanţi din Ungaria, Croaţia, Austria, Italia – înainte de intrarea pe teritoriul Republicii Slovenia, sau de la prima staţie de carburanţi de pe teritoriul Sloveniei.

VINIETA SE LIPEŞTE OBLIGATORIU PE PARBIZ,  ÎN LOC VIZIBIL, AȘA CUM ESTE INDICAT PE AUTOCOLANT.

Informaţii suplimentare referitoare la punctele de vânzare a vinietelor se pot obţine la adresa:

https://www.dars.si/Dokumenti/Toll/Methods_of_payment/Vehicles_under_35_t/Vignette/Sales_points_309.aspx  

Contravenţia pentru nerespectarea legislaţiei locale este de 300 euro  ( 150 euro dacă achitaţi  pe loc).

 • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor şi a infrastructurii este foarte bună.

 • Parcarea

Parcarea în interiorul localităţilor este permisă numai în locuri  special destinate, contra cost, iar tichetele de parcare trebuie  plasate la vedere, în interiorul maşinii.

 • Centura de siguranţă

Folosirea Centurii de siguranţă este obligatorie.

 • Limitele de viteză admise
  • în localităţi - 50 km/oră
  • în afara localităţilor - 90 km/oră
  • pe drumuri expres- 100 km/oră
  • autostrăzi - 130 km/oră.

Depăşirea limitelor de viteză poate atrage aplicarea unor amenzi intre 60 si 1200 de euro şi suspendarea permisului de conducere  pentru depăşiri  de 30-50  km/h .

 • Folosirea telefonului mobil la volan

Este interzisă.

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil în Slovenia.

 • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului

Pe teritoriul Sloveniei sunt interzise deţinerea şi utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor, precum şi a aparatelor antiradar.

Amenzile pentru încălcarea legislaţiei privind siguranţa traficului rutier pentru acest articol sunt cuprinse intre 400-800 euro pentru persoanele fizice.

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie: 

În caz de accident uşor, notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.
Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii de asigurări din Republica Slovenia. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Telefoane utile în caz de urgenţă:

 • 112 sau 911 – Urgenţă (Pompieri şi Salvare)
 • 113 - Poliţia


Utilizarea cărţilor de credit 

În Republica Slovenia există un sistem bine dezvoltat şi o reţea puternică de ATM-uri. Se acceptă plata cu cărţi de credit/debit la majoritatea magazinelor, restaurantelor, staţiilor de benzină.


Reglementări vamale 

Nu există controale la graniţele interne, dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Republica Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (ultimele trei nefiind membre ale UE).

Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: ţigări: 800 bucăţi sau 200 ţigări de foi sau 50 trabucuri sau 1 kg tutun; 10 litri  sau 20 litri de băutură cu concentraţia mai mica de 22 %.

Este interzisă scoaterea din Republica Slovenia a obiectelor de artă şi  patrimoniu.

În Republica Slovenia este interzisă deţinerea ilegală de arme de foc.. În cazul excursiilor destinate vânătorii, cetăţenii români pot călători cu arma de vânătoare  în următoarele condiţii: deţinerea unui permis european și a licenţei pentru armă şi documentele care să dovedească scopul călătoriei + vânătoarea.

Sfătuim persoanele interesate să călătorească cu alte arme care nu sunt de vânătoare sa se adreseze din timp autorităţilor poliţieneşti slovene pentru obţinerea autorizaţiei de intrare/tranzitare cu arme în această ţară.


Regimul medicamentelor 

Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!

Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.

Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.


Regimul animalelor de companie 

Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică.

Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Pentru informaţii suplimentare verificaţi pagina Direcţiei Vămilor din Republica Slovenia http://www.carina.gov.si/en/travellers/travelling_within_eu/travelling_within_eu_general_information/

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice