Condiţii de călătorie

Qatar

Ultima actualizare: 
23 august 2017


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români, posesori de paşaport de serviciu şi simplu au nevoie de viză pentru a intra în Statul Qatar. Aceasta poate fi obţinută la o misiune diplomatică/oficiu consular din străinătate.

Începând cu data de 21 iunie 2017, Statul Qatar a decis acordarea vizei de intrare, de tip turistic, valabilă 30 de zile, pentru cetățenii români, la intrarea acestora în Statul Qatar, cu respectarea următoarelor condiții:

1. valabilitatea pașaportului să nu fie mai mică de șase luni de zile înainte de a efectua călătoria;

2. biletul de avion trebuie să fie dus - întors;

3. o rezervare la hotel și o sumă de bani, echivalentul a 1500 USD cash sau card de credit;

4. achitarea contravaloarii vizei la sosirea în aeroport, în valoare de 100 QAR (aproximativ 28 USD).

Nu este nevoie de viză pentru a tranzita aeroportul.

Pasagerii Qatar Airways, care tranzitează Statul Qatar, beneficiază de o nouă facilitate, conform anunțului oficial al companiei. Astfel, dacă un pasager Qatar Airways se va afla în tranzit pentru mai mult de 5 ore, va putea părăsi aeroportul în această perioadă, pentru a petrece până la 96 de ore în Statul Qatar.

În acest sens, pasagerii trebuie să contacteze un agent Qatar Airways și să aplice pentru acest tip de  viză de tranzit cu cel puțin 7 zile lucrătoare înaintea plecării. Viza este gratuită și va fi valabilă 90 de zile de la data emiterii. Viza este valabilă doar pentru pasagerii care călătoresc cu Qatar Airways.

Cetăţenii români nu pot intra pe teritoriul Statului Qatar în baza unui paşaport temporar, deoarece autorităţile qatareze nu îl recunosc ca document de călătorie.

Viza de intrare (permisul de muncă) pentru persoanele din România angajate cu un contract de muncă în Qatar se obţine, în prealabil, de angajatorul qatarez, în baza documentelor solicitate de la viitorul angajat român (curriculum vitae, copie a paşaportului românesc, certificat de cazier judiciar, certificat medical).

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională qatareză, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile Statului Qatar:
 

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.  


Doriţi să munciţi în Qatar?

Înainte de plecarea în Qatar, în scop lucrativ, este necesară semnarea unui contract.

Activitatea lucrativă pentru străini este reglementată de Legea muncii, angajatul fiind obligat să respecte cu stricteţe condiţiile contractuale.

Viza de intrare și, ulterior, permisul de muncă, pentru persoanele din România angajate cu contract de muncă în Qatar, se obţine, în prealabil, de angajatorul qatarez, în baza documentelor solicitate de la viitorul angajat român (curriculum vitae, copie a paşaportului românesc, documente de studii, certificat de cazier judiciar, certificat medicaletc.).

Părăsirea ţării de către angajatul străin sau schimbarea locului de muncă în Qatar se pot face numai cu acordul scris al angajatorului.

Sunt interzise dreptul de manifestație și cel de asociere sindicală (nefiind posibilă negocierea colectivă a contractului de muncă).

În Qatar nu sunt tolerate formele de protest (manifestatie, marş, grevă), autorităţile locale acționând cu operativitate, fermitate şi eficiență, pentru restabilirea ordinii sociale și de drept.

Trebuie luate în considerare și condițiile climaterice specifice zonei, care fac foarte anevoioasă activitatea în spații deschise timp de 6 luni pe an (perioada aprilie – septembrie).
 


Ameninţări teroriste

Cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.
Ameninţările teroriste din regiunea Orientul Mijlociu şi zona Golfului au determinat ca autorităţile Statului Qatar să adopte şi să pună în aplicare măsuri ferme de securitate.

Cetăţenilor români care călătoresc în Qatar li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile qatareze şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).
 


Siguranţă şi criminalitate

Qatar este o ţară sigură pentru turişti.

Recomandări generale:

 • Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale, adoptând o ţinută şi un comportament decent în public;
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini;
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă;
 • În cazul călătoriei cu autobuzul, păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei;
 • Evitaţi fotografierea persoanelor care poartă costume locale;
 • Se recomandă evitarea manifestărilor de afecţiune în public;
 • Manifestaţi prudenţă pe timpul călătoriei, în aeroport /în port /în punctele de trecere a frontierei;
 • Evitaţi locurile publice cu mari aglomerări.

Băuturile alcoolice se pot consuma în unele hoteluri, iar rezidenţii străini le pot cumpăra de la un magazin autorizat, în baza unui permis eliberat de autorităţile locale.

În cazul în care sunteţi victima unei infracţiuni, vă recomandăm contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei precum şi a Ambasadei României în Statul Qatar.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a Ambasadei României în Statul Qatar.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, trebuie apelat numărul de urgenţă 999.
 


Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă. În Qatar sistemul medical este bine dezvoltat.

Responsabilitatea asigurării sănătăţii angajaţilor revine angajatorilor.

Pentru şederile care depăşesc 30 de zile, vizita medicală şi testul de depistare HIV sunt obligatorii.

Certificatele eliberate de autorităţile medicale străine, anterior sosirii în Qatar, nu sunt recunoscute.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
 


Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

În Qatar se conduce pe partea dreaptă a drumului. Conducerea sub influenţa alcoolului este considerată un delict grav.

Încălcarea regulilor de circulaţie poate atrage amenzi considerabile.
 

 • Starea drumurilor

​Starea generală a drumurilor şi a infrastructurii este bună.
 

 • Limitele de viteză admise
  • 60/80 km/h în localităţi
  • 120 km/h pe autostradă, cu supraveghere radar în anumite zone
    
 • Permisul de conducere

Cetăţenii români pot solicita autorităţilor din Qatar preschimbarea permisului de conducere românesc, fără efectuarea în prealabil a unui examen auto.
Pentru mai multe detalii vă recomandăm să vă adresaţi Departamentului Poliţiei Rutiere şi Patrulare din Ministerul Internelor qatarez.
 

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În cazul unui accident de circulaţie, autoturismul nu trebuie deplasat, până la sosirea poliţiei.

Sunaţi la numărul de urgenţă 999 şi aşteptaţi sosirea poliţiei.

În cazul unui accident cu victime, şoferul este reţinut până la încheierea cercetărilor poliţiei.
 


Reglementări vamale

Atenţie! Importul, consumul, producerea şi deţinerea de stupefiante, chiar şi în cantităţi foarte mici, sunt interzise şi aspru pedepsite de lege.

Este interzis importul de alcool, produse din carne de porc, arme şi obiecte religioase.


Operaţiuni bancare

Nu sunt limitate sumele în valută trimise sau primite în/din străinătate.

Cursul rialului qatarez este fix în raport cu dolarul SUA (3,64 riali = 1 dolar SUA).
 


Comunicaţii şi electricitate

În Qatar, sistemul de telefonie fixă şi mobilă se ridică la standardele internaţionale.

Codul de acces pentru Qatar este +974. Din Qatar, se formează un singur 0 înainte de codul de acces internaţional respectiv.

Curentul este de 230V. Se foloseşte ştecker cu trei picioruşe, de tip britanic.
 


Regimul animalelor de companie

Animalele de companie au nevoie de aprobarea Ministerului Agriculturii şi Afacerilor Municipale.

Se interzice intrarea pe teritoriul statului Qatar a unor rase de câini, în special cele de talie mare.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice