Condiţii de călătorie

Pakistan

Ultima actualizare: 
19 martie 2015


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Pentru cetăţenii români, posesori de paşapoarte simple, care se deplasează în Pakistan este necesară obţinerea vizei de intrare.

Autorităţile locale nu eliberează vize la frontieră, motiv pentru care acestea trebuie obţinute de la Ambasada Pakistanului la Bucureşti.

Condiţiile de intrare în Pakistan sunt următoarele:

 • deţinerea unui paşaport valabil;
 • deţinerea documentelor de călătorie care certifică scopul deplasării în Pakistan;
 • deţinerea în paşaport a unei vize valabile;
 • asigurare medicală valabilă pe perioada prezenţei în Pakistan.

Este indicat ca intrarea în Pakistan să se realizeze numai prin aeroporturile din Karachi, Lahore și Islamabad.

Pe întreaga durată a şederii în Pakistan, cetăţenii români sunt sfătuiţi să menţină un contact permanent cu Ambasada României la Islamabad.

Adresa: House No. 13, Str. No. 88, Sector G-6/3;

Telefon: +92.51.843.66.01-2, +92.51.844.14.74;

Telefon urgenţe: +92.311.446.99.00, fax: +92.51.844.14.71


Ameninţări teroriste

Autorităţile de la Islamabad depun eforturi susţinute pentru crearea unui mediu de securitate funcţional, fiind adoptate o serie de măsuri menite să asigure controlarea elementelor de sorginte teroristă şi instaurarea unei stări de stabilitate politico-socială.

În pofida acţiunilor de prevenire şi contracarare a unor fenomene de natură teroristă, întreprinse de administraţia de la Islamabad, situaţia existentă în Pakistan nu oferă, deocamdată, cadrul desfăşurării unor vizite în scop turistic, în condiţii de securitate.

Cetăţenilor români care călătoresc în Pakistan li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile pakistaneze şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranţă şi criminalitate

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestei ţări sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

 • Să limiteze, pe cât posibil, perioada de şedere în Pakistan;
 • Să evite circulaţia pe timp de noapte şi deplasarea în zonele izolate ale ţării;
 • Să evite zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii politice sau în care există concentrări masive de forţe de securitate şi să nu staţioneze în zonele din apropierea unor instituţii guvernamentale;
 • Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest, pentru a le putea evita;
 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
 • Să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
 • Să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale;
 • Să se deplaseze, pe cât posibil, cu avionul;
 • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie effectuate.

În cazul unor incidente care afectează integritatea fizică a persoanei sau a bunurilor proprietate personală, se recomandă contactarea celei mai apropiate secţii de poliţie, concomitent cu cea a misiunii diplomatice române.


Sistemul medical

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează asupra riscului răspândirii virusului de poliomielita în Europa. În prezent, Afganistan, India, Nigeria şi Tadjikistan sunt considerate ţări în care poliomielita este endemică.

Cetățenii străini care călătoresc în Pakistan, a căror perioadă de ședere nu depășește patru săptămâni, nu sunt obligați să efectueze vaccinul anti-poliomielită. Certificatele de vaccinare internaționale, conforme normelor Organizației Mondiale a Sănătații, obținute din țările de origine, vor fi considerate valide, în momentul verificărilor efectuate de către autoritățile pakistaneze, la punctele de trecere a frontierei, la părăsirea Pakistanului de către cetățenii străini.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.


Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

În Pakistan, traficul auto se desfăşoară pe partea stângă a drumului.

 • Starea drumurilor

Stare generală a drumurilor şi infrastructurii este bună.

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil în Pakistan.

Poliţia rutieră,este prezentă în număr mare pe străzile principalelor oraşe şi arterele rutiere care fac legătura între acestea.


Utilizarea cărţilor de credit

Utilizarea cărţilor de credit sau a altor modalităţi de plată se poate realiza la majoritatea băncilor. Sistemul plăţilor cu cardul este frecvent folosit pe piaţa pakistaneză.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice