Condiţii de călătorie

Mexic

Ultima actualizare: 
19 iulie 2016


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români deţinători de paşapoarte simple/ simple electronice valabile, care doresc să intre, să tranziteze, să rămână sau să iasă de pe teritoriul mexican, nu au nevoie de viză pentru o perioadă de maximum 180 de zile, în funcţie de decizia autorităţilor de frontieră mexicane.

Atenţie: Recomandăm cetăţenilor români care doresc să călătorească în Mexic în scop turistic să evite folosirea paşapoartelor temporare.

Începând cu data de 7 martie, a fost reglementată o nouă Formă Migratorie Multiplă Electronică Aeriană, necesară pentru intrarea în Mexic.

Forma migratorie este gratuită şi are următoarele caracteristici:

 • Se găseşte în engleză şi spaniolă;
 • Se completează, accesând portalul:
  https:www.inm.gob.mx/fmme/publico/solicitud.html;
 • După completare, forma migratorie trebuie imprimată şi prezentată la intrare în Mexic;
 • Va avea o valabilitate de 30 de zile;
 • Se va aplica turiştilor care intră pe teritoriul mexican pe calea aeriană.

Pentru mai multe informaţii, vă recomandăm să consultaţi pliantul Sfaturi utile pentru călătoriile în Mexic.

Dacă doriţi să călătoriţi în Mexic în scop turistic, puteţi să intraţi şi să ieşiţi din această ţară prin oricare din punctele de frontieră, cu respectarea dispoziţiilor legale mexicane.

Dacă doriţi să rămâneţi în Mexic o perioadă mai mare de 180 de zile calendaristice sau să munciţi în această ţară trebuie să obţineţi în prealabil aprobarea Institutului Naţional de Migraţie din Mexic.

În cazul în care doriţi să munciţi în Mexic, formalităţile se derulează între angajatorul dumneavoastră din România şi Institutului Naţional de Migraţie din Mexic.

Autorităţile mexicane îşi rezervă dreptul de a refuza intrarea, şederea sau ieşirea de pe teritoriul naţional a cetăţenilor români care ar putea pune în pericol siguranţa naţională, ordinea şi morala publică, care nu dispun de mijloace financiare suficiente sau care nu pot demonstra că au asigurate condiţiile pentru o şedere temporară, sau orice alt motiv care nu este conform cu legislaţia mexicană.

Atenţie! În cazul cetăţenilor români care activează în domeniul drepturilor omului şi doresc să călătorească în Mexic în scopul desfăşurării activităţi în acest domeniu, precizăm că legislaţia mexicană impune obţinerea unei vize speciale.

Vă recomandăm să declaraţi autorităţilor mexicane care este scopul vizitei, inclusiv traseul pe care doriţi să-l efectuaţi.

Recomandări:

Pentru a se evita refuzul intrării în Mexic, vă recomandăm:

 • să deţineţi paşaport cu valabilitate minimă de încă 6 luni de la data ieşirii de pe teritoriul mexican;
 • să deţineţi bilet de călătorie pentru reîntoarcerea în România sau în ţara în care domiciliaţi, exceptând situaţia în care deţineţi o viză mexicană de lungă şedere;
 • să prezentaţi, în cazul în care sunt solicitate de autorităţile de frontieră, informaţii privind domiciliul actual, inclusiv din ţara de provenienţă precum şi locul de muncă din ţară sau din străinătate şi activitatea pe care o veţi desfăşura pe teritoriul mexican;
 • să prezentaţi autorităţilor, în cazul în care deţineţi o viză de lungă şedere sau un document de emigrare;
 • să demonstraţi că beneficiaţi de servicii turistice achitate anticipat sau că deţineţi resurse financiare suficiente pentru perioada şederii;
 • să deţineţi asigurare medicală valabilă pe întreaga perioadă a şederii în Mexic;
 • să faceţi dovada asigurării condiţiilor de cazare;
 • în situaţia în care sunteţi cazaţi de o persoană fizică, să fiţi în posesia invitaţiei de la un cetăţean mexican sau român stabilit în Mexic, prin care se asigură cazarea şi acoperirea cheltuielilor de sejur în perioada şederii pe teritoriul naţional; în cazul în care invitaţia este transmisă de o persoană juridică, este necesar să fie indicat numele şi adresa acesteia.

Important! Autorităţile mexicane pot să refuze intrarea sau şederea cetăţenilor străini pe teritoriul Mexicului, dacă se încadrează în una din situaţiile următoare:

 • conform legilor naţionale în materie penală sau dispoziţiilor  tratatelor şi acordurilor internaţionale la care sunt parte Statele Unite Mexicane, cetăţeanul străin este inculpat într-un proces penal sau a  fost  condamnat pentru un delict grav,:
 • când nu îndeplineşte cerinţele stabilite prin legislaţia mexicană în vigoare privind migraţia;
 • când există dubii asupra autenticităţii documentelor prezentate;
 • este supus unor interdicţii de către autorităţi competente;
 • dacă este prevăzut de către alte dispoziţii juridice.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de obţinere a vizelor şi de intrare prevăzute de legislaţia naţională mexicană, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile mexicane:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Ameninţări teroriste

În Mexic riscul atentatelor teroriste este scăzut. Cu toate acestea, trebuie să aveţi în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Atunci când călătoriţi în Mexic vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile mexicane şi să accesaţi periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe.


Siguranţă şi criminalitate 

În Mexic fenomenul infracţional este foarte frecvent. Cele mai răspândite infracţiuni sunt furturile de documente, bani, cărţi de credit şi de debit, alte bunuri (de cele mai multe ori cu violenţă), sechestrările de persoane, traficul de droguri şi de persoane, mai ales cu intenţia de a trece frontiera de nord către SUA. Reţelele de traficanţi de persoane care operează în Mexic sunt, de regula, combinate cu diverse grupuri criminale ce activează în aceasta ţară şi care îi jefuiesc, iar adesea, îi lichidează pe imigranţi.

În cazul furturilor, există riscul ca făptuitorii să fie înarmaţi. S-au înregistrat cazuri frecvente de asasinate ale persoanelor jefuite, atunci când acestea au opus rezistenţă.

Atunci când vizitaţi Mexicul trebuie să adoptaţi măsuri de precauţie:

 • evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
 • schimbaţi banii / valuta la casele de schimb sau la bănci;
 • nu vă implicaţi în cumpărarea, consumul sau traficul de droguri;
 • nu purtaţi obiecte de valoare, sume mari de bani şi mai mult de o carte de credit. Pentru păstrare, hotelurile oferă casete de depozitare a valorilor;
 • trebuie să evitaţi ofertele turistice neorganizate (ghizi, însoţitori etc.);
 • nu consumaţi băuturi alcoolice pe stradă;
 • recomandăm consumul apei îmbuteliate, cumpărată din magazine. Apa de la reţeaua de alimentare a oraşelor trebuie filtrată;
 • nu este recomandabil consumul alimentelor în punctele ambulante de pe stradă, în ciuda ofertei abundente, mai ales în zonele turistice.

În perioadele mai secetoase, nivelul de contaminare atmosferică poate produce iritarea ochilor, a nasului sau gâtului. În acest caz, vă recomandăm evitarea şederii îndelungate în aer liber.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei.

În cazul pierderii paşaportului românesc, vă recomandăm sesizarea atât a biroului local de poliţie cât şi a Ambasadei României în Statele Unite Mexicane, care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.


Sistemul medical

Încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!   

Verificaţi dacă asigurarea pe care aţi încheiat-o în România are acoperire în Mexic. Solicitaţi companiei de asigurări din România numele firmei mexicane de asigurări corespondente şi numele spitalelor mexicane la care vă puteţi adresa în caz de necesitate.

Serviciile medicale oferite în marea majoritate a regiunilor Mexicului sunt de calitate dar trebuie deseori plătite înainte.

Nu există vaccinuri obligatorii, în afara celui împotriva febrei galbene pentru persoane care vin din zone atinse de această boală. Înainte de plecare este preferabilă vaccinarea împotriva tetanosului, poliomielitei, defteriei, febrei tifoide şi hepatitei A şi B.

Virusul Chikungunya este transmis la oameni de la țânțarii Aedes aegypti și Aedes albopictus, care pot transmite și virusul Dengue. Perioada de incubație a virusului este de 3 până la 7 zile de la înțepătura țânțarului infectat.

Nu există tratament sau vaccin pentru prevenirea acestor boli, ci doar măsuri preventive, cum ar fi utilizarea cremelor și spray-urilor anti-ţânţari şi evitarea zonelor de risc.

Cazurile soldate cu decesul persoanei infestate cu virusul Chikungunya sunt rare.

Cele mai afectate state sunt următoarele: Guerrero (839 cazuri), Oaxaca (268 cazuri), Chiapas (263 cazuri), Michoacan, Morelos, Veracruz, Colima, Jalisco și Coahuila.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile."


Condiţii privind traficul auto

Mexicul este o ţară cu o infrastructură modernă de şosele şi autostrăzi cu o stare generală a drumurilor foarte bună. Pentru excursiile în zonele muntoase şi deşertice din nord se recomandă folosirea unui autoturism de teren. În Mexico este obligatorie respectarea zilelor de alternanţă fixate în funcţie de numărul de înmatriculare. Autorurismele înmatriculate în străinătate nu pot circula în Districtul Federal în zilele de vineri.

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este recunoscut de autorităţile mexicane.
 

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În cazul unui accident de circulaţie contactaţi imediat poliţia şi aşteptaţi sosirea acesteia.

Contactaţi, de asemenea, şi societatea de asigurări pentru întocmirea constatării de accident. Dacă accidentul este grav, nu deplasaţi autoturismele decât cu acordul poliţiei. În anumite situaţii, conducătorii auto pot fi puşi la dispoziţia justiţiei până la terminarea anchetei.


Utilizarea cărţilor de credit

În Mexic sunt acceptate cărţile de credit şi sistemele de plată cunoscute pe plan internaţional.


Reglementări vamale

Pot fi introduse în Mexic lucruri personale (aparatul de fotografiat sau camera de filmat, aparatul de ras electric, uscător de păr, telefonul celular şi laptopul personal, radio portabil, cărţi, reviste, care nu se pot comercializa), 200 ţigarete sau 25 trabuce, 3 litri de băuturi alcoolice.

Sumele care depăşesc 10.000 USD (sau echivalentul în alte valute), fie în numerar, fie în cecuri la purtător, trebuie declarate la intrarea în Mexic. La ieşire, sumele care depăşesc 10.000 USD (sau echivalentul în alte valute), pot fi scoase numai dacă au fost declarate la intrare.

Pentru obiectele care nu sunt considerate a fi personale şi a căror valoare nu depăşeste echivalentul a 1.000 USD, se plătesc taxele vamale aferente categoriei de bunuri.

Este interzis importul (introducerea) de droguri, substanţe psihotrope, produse hemoderivate, arme, diverse substanţe chimice (insecticide), anumite specii de peşti şi animale vii, obiecte arheologice, etc.


Regimul medicamentelor

Turiştii pot avea asupra lor medicamente pentru uz strict personal.


Regimul animalelor de companie 

Animalele de companie pot fi introduse în Mexic numai în baza unui permis special şi cu documente care demonstrează efectuarea unor vaccinuri specifice. Pentru informaţii suplimentare recomandăm consultarea Ambasadei Statelor Unite Mexicane din Bucureşti.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice