Condiţii de călătorie

Liban

Ultima actualizare: 
4 septembrie 2015


​Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români au nevoie de vize pentru a intra în Liban.

Vizele pot fi acordate pentru următoarele scopuri: turistic, vizită, studii, angajare în muncă sau tranzit. Paşaportul trebuie să fie valabil cel puţin 3 luni de la data intrării în Liban.

Atenţie! Nu se recomandă folosirea paşaportului tempor la intrarea în Liban.

Cetăţenii români pot obţine viza de intrare (Visa on Arrival) în Liban la frontieră pentru o perioada de maximum 60 de zile, cu excepţia persoanelor care au fost angajate pe teritoriul libanez, situaţie în care cei în cauză trebuie să solicite viză la Ambasada Republicii Libaneze la Bucureşti.

Vizele de scurtă şedere pentru Liban în scop turistic, vizită, afaceri, se acordă la frontiera, în regim de gratuitate.

Viza obţinută la intrarea în Liban are o valabilitate de 30 de zile cu posibilitatea de a fi prelungita până la 60 de zile. Pentru alte prelungiri ale vizei (până la 90 zile) este necesar ca cetăţenii români să se prezinte la sediul Direcţiei Generale a Securităţii Generale unde trebuie să motiveze necesitatea prelungirii vizei şi să plătească o taxă.

Persoanele de sex feminin care au lucrat anterior în Liban pot obţine viza turistică în urma unei cereri scrise către Ambasada Libanului la Bucureşti, urmând a se aştepta confirmarea oficială a aprobării acesteia de către autorităţile competente din Liban.

Pentru acordarea vizei de lucru este necesară formularea unei cereri scrise către Ambasada Libanului la Bucureşti, urmând a se aştepta confirmarea oficială a aprobării acesteia de către autorităţile competente din Liban.

Pentru şedere de lungă durată este nevoie să se obţină un permis de şedere, din partea Direcţiei Generale a Securităţii. Acestea conferă drept de şedere pe o durata intre 1 si 3 ani.

În cazul acordării dreptului de rezidenţă în Liban, autorităţile libaneze solicită ca documentele de călătorie să aibă o valabilitate de cel puţin 6 luni la data solicitării.

Vizele pot fi obţinute şi de la Ambasada Libanului la Bucureşti.

Atenţie! Şederea în Liban peste perioada permisă prin viză este considerată infracţiune şi se sancţionează cu amendă, reţinerea persoanei sau cu interdicţia de intrare în Liban.

Atenţie! Nu este permisă intrarea în Liban pentru cetăţenii români care deţin în paşaport o viză de intrare pe teritoriul Israelului.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.Ameninţări teroriste

Riscul unor atentate teroriste sau al altor incidente de securitate (confruntări armate între grupări rivale sau alte manifestări violente) este destul de ridicat. Evoluţiile din ultimii ani au arătat că situaţia de securitate se poate deteriora rapid.

Recomandăm evitarea deplasărilor în următoarele zone:

 • în suburbia din sudul capitalei Beirut;
 • în sudul Libanului şi în zonele din apropierea liniei de demarcaţie cu Israelul;
 • în zonele frontalierea ale Vaii Bekka;
 • în regiunea Tripoli, cu excepţia zonei centrale a oraşului Tripoli;
 • în apropierea şi în interiorul tuturor taberelor de refugiaţi palestinieni de pe teritoriului Libanului.

Avertizăm asupra riscului extrem de ridicat în cazul deplasărilor în regiunile afectate de prezenţa muniţiilor neexplodate, în special în sudul Libanului.

Cetăţenilor români care se află în Liban le recomandăm să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările autorităţile libaneze şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Atenţie! Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să manifeste prudenţă şi vigilenţă pe timpul călătoriilor în Liban, date fiind potenţialele surse de risc şi insecuritate existente pe plan intern şi regional.Siguranţă şi criminalitate

Ca urmare a evenimentelor din zona centrală a Beirutului (manifestații de protest), Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să evite deplasările în acest areal (în special Piața Riad El Solh și Piața Martirilor), mai ales în timpul serii și noaptea.

Au fost semnalate furturi ale autoturismelor de lux, sub ameninţarea armelor (în special în zona Văii Bekaa).

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zonele aglomerate (parcări, centre comerciale sau benzinării).

Recomandări generale:

Evitaţi zonele în care nu sunt prezente forţele de ordine şi, în general, locurile aglomerate.

Documentele, valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit trebuie să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini.

 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă. E bine să se circule în autoturisme cu uşile blocate.
 • Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie să se despartă de grup şi trebuie să urmeze sfaturile conducătorului grupului şi ale forţelor de ordine.
 • Respectaţi obiceiurile şi tradiţiile locale şi să manifestaţi înţelegere şi acceptare faţă de acestea.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, este necesară depunerea unei plângeri la cea mai apropiată secţie de poliţie, contactarea la numerele de urgenţă:

 • 112
 • 70.242.200
 • 70.242.100

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor libaneze, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă locale:

 • Poliţia:112
 • Pompierii: 911

În ultima perioadă se constată un număr tot mai mare de cazuri în care turiştii străini sunt jefuiţi sub ameninţarea armelor în timpul deplasărilor cu taxiul. În cazul în care doriţi să călătoriţi cu taxiul, vă recomandăm să folosiţi numai firmele autorizate în domeniu. Folosiţi serviciul de taxi numai în baza unei comenzi telefonice efectuate anterior.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie şi a Ambasadei României.

În caz de urgenţe vă recomandăm următorele numere utile:

 • Forţele de Securitate Internă (poliţie): +961 1 425 250 et 01 422 000, 112 sau 991;
 • Direcţia Generală de Securitate Generală (poliţie de frontieră şi poliţie vamală): +961 1 425 610;
 • Crucea Roşie (asigură transport sanitar de urgenţă): 140 (din reţeaua din Liban) sau +961.1 322 985 pe reţele internaţionale;
 • Spitale:
  • Hôtel Dieu de France, Beyrouth-Achrafieh: +961.1 615 300
  • Saint Georges, Beyrouth-Achrafieh: +961.1 585 700
  • Sacré Coeur, Baabda: +961.5 457 112
  • Université américaine, Beyrouth-Hamra: +961.1 350 000
  • Rizk, Beyrouth-Achrafieh: +961.1 581 700
  • Trad, Beyrouth-Clemenceau: +961.1 366 130 / +961.1 341 740
  • Clemenceau medical center, Beyrouth-Clemenceau: +961.1 372 888
  • ​Al Hayat, Chyah-Hazmieh, Beyrouth: +961-1/546200 – 03/934567;
   e-Mail: info@alhayat-hospital.com; http://www.alhayat-hospital.com/


Sistemul medical

Încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Ambasada poate furniza cetăţenilor români datele de contact ale unor unităţi medicale dotate la standarde internaţionale.

Costurile unei eventuale spitalizări sunt însă destul de ridicate, la un nivel similar cu cele practicate în zona UE.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.


Condiţii privind traficul auto

La data de 22 aprilie 2015, în Liban a intrat în vigoare un nou cod rutier, care include o serie de prevederi cu caracter de noutate, respectiv modificarea cuantumului amenzilor şi introducerea unor abateri pentru care se aplică amenda (spre exemplu, neutilizarea centurii de siguranţă, traversarea pietonilor prin loc nepermis, utilizarea telefonului în timpul condusului, fără folosirea unor dispositive hands-free, depăşirea alcoolemiei de la 1 la mie de către conducătorii auto etc.).

Din momentul intrării în vigoare a noii legi, s-a constatat o creştere a efectivelor de poliţie pe arterele de circulaţie din Beirut şi împrejurimi. Sunt realizate verificări ale autoturismelor angajate în trafic şi se acordă amenzi pentru nerespectarea limitei de viteză, consumul de alcool şi nepurtarea centurii de siguranţă.

De asemenea, potrivit noului act normativ, toate amenzile de circulaţie vor fi introduse într-un sistem informatic, care va fi accesat la ieşirea cetăţenilor din Liban.

Atenţie! În cazul în care există amenzi neplătite, persoanei în cauză nu i se va permite ieşirea din ţară fără achitarea acestora.
 

 • Circulaţia auto

Atenţie! Nu sunt acceptate autoturismele cu motoare diesel,acestea fiind oprite la frontieră.

Sistemul de circulaţie auto este de tip european, circulaţie desfăşurându-se pe partea dreaptă.

Dacă doriţi să călătoriţi pe teritoriul libanez cu un vehicul înmatriculat în altă ţară decât Liban, potrivit reglementărilor locale, trebuie să faceţi dovada unei asigurări auto ce acoperă cazurile de accidente soldate cu vătămare corporală şi care să fie valabilă atât în Liban cât şi în ţara de origine.
Asigurarea auto CASCO este necesară.
 

 • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor şi a infrastructurii este satisfăcătoare.
 

 • Limitele de viteză admise
  • 60 km/h în localităţi
  • 100 km/h în afara localităţilor
    
 • Transportul public

Transportul public este slab dezvoltat.

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este recunoscut în Liban.
 

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie:

În cazul accidentelor de circulaţie, fiecare parte ia legătura imediat cu asigurătorul, care trimite un expert la faţa locului şi, în funcţie de constatările acestuia, se soluţionează incidentul.

Dacă în urma accidentului există persoane  rănite, este necesar să contactaţi poliţia locală, după ce a fost acordat primul ajutor.


​Regimul animalelor de companie

Este permisă intrarea animalelor de companie în Liban. Acestea trebuie să fie vaccinate la zi contra rabiei şi să posede documente de sănătate eliberate de un medic veterinar din România, traduse în arabaă, engleză sau franceză şi legalizate.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice