Condiţii de călătorie

Israel

Ultima actualizare: 
1 octombrie 2019

 

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români care călătoresc în Israel în scopuri turistice nu au nevoie de viză de intrare pentru o şedere de maximum 90 zile, într-un interval de şase luni.

Cetăţenii români care călătoresc în Israel pentru alt scop decât cel turistic (muncă, studii, tratamente medicale), trebuie să obţină, în prealabil, viză de intrare.

Paşaportul trebuie să fie valabil cel puţin 6 luni de la data prevăzută pentru intrarea în Israel.

Utilizarea pașaportului temporar poate fi un motiv de interzicere a accesului pe teritoriul statului. Recomandăm cetățenilor români evitarea prezentării acestui tip de document la intrarea în Israel, accesul în aceste cazuri fiind permis numai excepțional.

 

Motivele pentru care poate fi refuzată intrarea pe teritoriul acestui stat sunt următoarele:

 • Motive de securitate națională, ordine publică sau de natură penală;
 • Cetățeanul străin călătorește în Israel pentru o perioadă mai mare de 90 de zile și nu deține viza de intrare necesară conform scopului deplasării;
 • Cetățeanul străin a venit în vizită iar gazda nu este cetățean israelian sau rezident permanent;
 • Cetățeanul străin nu primește aviz pozitiv în cazul interviului luat în frontieră;
 • Există suspiciuni de migrație ilegală, respectiv că cetățeanul străin nu va mai părăsi teritoriul Israelului;
 • Cetățeanul străin nu justifică în mod clar scopul pentru care dorește să intre în Israel;
 • Permisul de intrare deținut nu este conform sau în termen de valabilitate.
 • Există suspiciuni de muncă ilegală.
 • Cetățeanul străin nu cooperează sau refuză să coopereze cu autoritățile de frontieră în cadrul procedurilor de permitere a accesului pe teritoriul Israelului;
 • Fals privind identitatea sau documentele deținute;
 • Cetățeanul străin are un comportament violent.
 • Cetățeanul străin a avut în trecut perioade de ședere ilegală pe teritoriul Israelului;
 • Cetățeanul străin are datorii către Statul Israelian, urmare a deplasărilor sale anterioare;
 • Cetățeanul străin este suspect de activitate misionară sau prozelitism;
 • Existența unei interdicții de intrare pe teritoriul Israelului sau refuzuri anterioare ale autorităților Israeliene de a permite accesul;
 • Cetățeanul străin a depașit dreptul de ședere în calitate de muncitor străin;
 • Cetățeanul străin a desfășurat activități lucrative în Israel în trecut, fără avea drept de muncă, în calitate de turist;
 • Cetățeanul străin desfășoară sau a desfășurat activități de promovare a boicotării produselor israeliene ori alte activități similare;

 

În cazul cetățenilor români, care solicită vize de lungă ședere pentru muncă, pașaportul simplu trebuie să fie valabil cel puțin doi ani de la data acordării vizei, iar solicitanții trebuie să se adreseze în acest scop Ambasadei Statului Israel în România.

Adresa misiunii diplomatice este în Bucureşti, Piaţa Unirii, bd. Dimitrie Cantemir nr.1 Tronson 2-3, Sector 4, telefon: (0040-21) 302 85 68, fax: (0040-21) 302 85 55, e-mail: info@bucharest.mfa.gov.il.

 

Atenţie! Este interzis persoanelor care se deplasează în Israel în scopuri turistice să desfăşoare activităţi lucrative. În cazul încălcării acestei reguli, persoana în cauză este expulzată în ţara de origine şi i se aplică interdicţia de a intra în Israel, pentru o perioadă cuprinsă între 7 şi 10 ani.

 

Cetăţenii care au lucrat în trecut în mod legal în Israel în următoarele domenii: agricultură, industrie, construcţii, asistenţă la domiciliu sau alte servicii şi nu au întâmpinat probleme de nicio natură, se pot întoarce în Israel în scop turistic numai după o perioadă de cel puţin un an de la data părăsirii teritoriului israelian.

 

Următoarele categorii de persoane au obligaţia de a obţine permisiunea autorităţilor israeliene pentru intrarea în ţară, înaintea efectuării călătoriei:

 • persoane care au fost expulzate din această ţară;
 • persoane care au stat ilegal pe teritoriul israelian;
 • persoane cărora li s-a refuzat intrarea în Israel în trecut;
 • persoanele care doresc să viziteze cetăţeni străini care lucrează legal pe teritoriul Israelului;
 • rude ale cetăţenilor străini care lucrează în Israel.

Cetățenii români care călătoresc în Israel și care anterior au avut sancțiuni privind încălcarea regimului de vize în această țară, sunt rugați să verifice statutul juridic actual pe lângă autoritățile israeliene înainte de a face deplasarea în această țară.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români verificarea statutului juridic deoarece accesul în Israel poate fi restricționat pentru persoanele care în trecut au lucrat pe piața muncii din Israel cu viză de muncă sau care au încălcat legislația locală cu aplicarea regimului de detenție.

În lipsa demersurilor de verificare recomandate, persoanelor care călătoresc în Israel le poate fi refuzat accesul în țară, riscând inclusiv reținerea pe aeroportul internațional Ben Gurion – Tel Aviv până la îmbarcarea pe următoarea cursă retur.

Pentru verificarea statutului juridic, recomandăm consultarea următoarelor autorităţi israeliene:

Ministerul Afacerilor Externe

http://www.mfa.gov.il

Telefon: 00972-2-5303111

Fax: 00972-2-5303367

Ministerul de Interne

Telefon: 00 972 2 6294726

Fax: 00 972 2 6294767

E-mail: oc-ashrot@moin.gov.il şi info@moin.gov.il

Web site: www.moin.gov.il/ Tel: 00972-3-9751744 (Serviciul Administrare Frontieră)

 

Totodată, pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Israel, recomandăm consultarea:

Ambasadei Statului Israel la Bucureşti

Adresa: Blvd. Dimitrie Cantemir nr. 1

Telefon: 318 94 16/17

Web site: http://embassies.gov.il/bucharest/

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Ameninţări teroriste

Vă recomandăm să manifestaţi atenţie şi prudenţă sporite pe toată durata prezenţei în Israel, să urmăriţi în mod constant evoluţia stării de securitate, să respectaţi atenţionările şi instrucţiunile autorităţilor locale şi să păstraţi legătura cu Ambasada României din Tel Aviv.

 

Recomandăm consultarea, înaintea efectuării deplasării în Statul Israel, a site-ului Ministerului Afacerilor Externe, în special secțiunile Avertismente de călătorie (http://www.mae.ro/travel-alerts/2938#765) și Condiții de călătorie (http://www.mae.ro/travel-conditions/3710#765).


Siguranţă şi criminalitate

Israel este o ţară relativ sigură din punctul de vedere al criminalităţii. Infracţiuni minore, de tipul furtului din buzunare sau bagaje pot apărea în zonele aglomerate (pieţe, plaje, centre comerciale, zone turistice, gări, autogări).

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandăm:

 • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Uşile si geamurile de la autovehicule trebuie ţinute închise.
 • Se recomandă păstrarea unei fotocopii a paşaportului (pagina cu datele de identificare şi ultima viză israeliană) separat de paşaport şi fişa de intrare în Israel sau alte acte.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie cât şi a Ambasadei României.

 

Sistemul medical

Încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Pentru persoanele care călătoresc în Israel nu se cer vaccinări speciale. Pentru urgenţe medicale se poate apela telefonic numărul 101 pentru a chema o ambulanţă sau a solicita informaţii despre cel mai apropiat spital sau secţie de urgenţă.

 

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

În Israel există un sistem de circulaţie auto modern, de tip european.

Prioritatea este de dreapta.

 • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor şi a infrastructurii rutiere este foarte bună.

 • Limitele de viteză admise
  • 50 Km/h în oraş
  • 80 km/h în afara oraşului
  • 90-100 Km/h pe autostrăzi.
 • Centura de siguranţă

Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie.

 • Parcarea

Parcarea se face în zonele marcate cu albastru/alb, contra-cost.

Există parcări contra cost.

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este recunoscut în Israel pentru o perioadă de 1 an de zile, după care trebuie preschimbat cu unul israelian.

 • Recomandări pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor nu este necesară anunţarea poliţiei. În aceste cazuri se face schimb de poliţe de asigurare şi se procedează la repararea autovehiculului. Recomandăm, totuși, să apelați poliția locală pentru constatarea accidentului.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, anunţaţi poliţia (100), ambulanţa (101) şi societatea de asigurare. În cazul internării în spital, este necesar să se solicite foaia de internare/externare. În caz de accident se completează un formular care trebuie să cuprindă următoarele elemente: data accidentului, ora şi locul; datele maşinii implicate (număr, tip, actele maşinii); numele societăţii de asigurare; numărul actului de asigurare medicală; numărul poliţei de asigurare; datele şoferului implicat în accident (nume prenume, numărul carnetului auto, nr. cărţii de identitate, adrese şi nr. de telefon).

 

Reglementări vamale

La intrarea şi ieşirea din Israel este obligatorie declararea sumelor de bani în valoare de peste 83.000 şhekeli (aproximativ 17.700 dolari) sau echivalentul în alte valute.

Obiecte permise fără plata taxelor vamale:

 • îmbrăcăminte, încălţăminte şi obiecte de toaletă personală în cantităţi normale pentru bagaje de mână;
 • 1 litru alcool şi 2 litri de vin/persoană (numai în cazul persoanelor cu vârsta de peste 17 ani);
 • 250 grame produse din tutun/persoană (numai în cazul persoanelor cu vârsta de peste 17 ani);
 • alte obiecte personale cu condiţia să nu aibă valoarea mai mare de 200 dolari
 • alimente în greutate de maxim 3 kg, cu condiţia ca fiecare aliment să nu aibă greutatea mai mare de 1 kg;
 • alte articole permise: aparat de fotografiat; aparat de filmare; radio; televizor; aparat de înregistrat; binoclu; bijuterii personale; instrumente muzicale; căruţ pentru copii sau pentru persoane cu handicap; cort şi echipament de camping; echipamente de sport; bicicletă fără motor (numai una); alte echipamente de călătorie.

Obiecte care necesită aprobare la intrarea în teritoriul vamal israelian: animale, inclusiv păsări; plante, flori, seminţe; produse farmaceutice; echipamente telefonie, comunicaţii, inclusiv telefoane mobile şi modem pentru computer; armament; materii prime (cantităţi comerciale).

Bunuri interzise la intrarea în teritoriul vamal israelian: maşini pentru jocuri de noroc; droguri; materiale pornografice; telefoane fără fir cu frecvenţa mai mare de 900 Mhz; carne proaspătă.

În Israel autorităţile vamale au dreptul să ceară anumite garanţii pentru orice articol adus sau trimis separat, mai ales pentru echipamente profesionale foarte scumpe sau costisitoare. Garanţiile se restituie persoanei la ieşirea din ţară, odată cu scoaterea articolelor respective. Persoanele care călătoresc în Israel pot aduce o sumă nelimitată de bani, fie lichizi, fie cecuri de călătorie, scrisori de credit sau obligaţiuni emise de statul Israel.

 

Utilizarea cărţilor de credit

În Israel sunt acceptate pe scară largă majoritatea cărţilor de credit recunoscute internaţional. Bancomatele sunt frecvente în bănci, magazine, stradale etc. De asemenea, sunt acceptate cecurile de călătorie, precum şi Eurocheque.

 

Regimul animalelor de companie

Este permisă intrarea animalelor de companie dacă sunt însoţite de un certificat veterinar emis de o autoritate guvernamentală cu cel mult 7 zile înainte de data călătoriei sau un certificat internaţional de vaccinare, nu mai vechi de un an de la data călătoriei.

Importul câinilor şi pisicilor mai mici de trei luni precum si cel al maimuţelor este interzis.

Animalele neînsoţite sau cele la care este necesară aprobarea de import sunt supuse obligatoriu unui regim de carantină de minim 8 zile.

Animalele care au sosit în Israel fără documente legale de însoţire se eutanasiază sau se returnează în ţara de origine pe cheltuiala proprietarului.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

 

 

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice