Condiţii de călătorie

Iordania

  • Nu există restricţii de călătorie.
Ultima actualizare: 
11 mai 2015

Condiţii de intrare şi regim de vize

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Iordania trebuie să fie în posesia unei vize, iar valabilitatea paşaportului trebuie să fie de cel putin 6 luni.

Cetăţenii români care vor să intre pe teritoriul Regatului Hasemit al Iordaniei pot obţine viza de intrare la reprezentanţele diplomatice ale Iordaniei în străinătate, dar şi la frontieră, inclusiv la Aeroportul Internaţional "Queen Alia" Amman.

Atenţie! Cetăţenii români posesori de paşapoarte simple temporare nu pot obţine viza de intrare la frontieră, fiind necesar să se adreseze în prealabil unei reprezentanţe diplomatice iordaniene.

Atenţie! Autorităţile iordaniene aplică în paşaportul simplu electronic viză de intrare în această ţară, cu valabilitate de 30 zile.

Depăşirea termenului de şedere prevăzut în viză se sancţionează financiar (1,5 JOD pentru fiecare zi de şedere în afara celor 30 de zile).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Doriţi să munciţi în Iordania?

Cetăţenii străini au obligaţia ca în termen de 30 zile de la data intrării în Iordania să se prezinte la cel mai apropiat post de poliţie pentru a se înregistra şi a-şi reglementa şederea. Prelungirea dreptului de şedere şi implicit obţinerea unui permis de muncă se face în baza unui contract semnat cu o companie, organizaţie etc..

Prelungirea dreptului de şedere sau acordarea unui permis de muncă se face numai în limita valabilităţii documentului de călătorie prezentat.


Ameninţări teroriste

Situaţia de securitate este în general stabilă, autorităţile de resort depunând eforturi pentru prevenirea unor eventuale atentate.

Autorităţile au înăsprit controlul la frontiere şi au luat măsuri suplimentare de pază, atât a obiectivelor centrale, dar şi a hotelurilor și obiectivelor turistice.


Siguranţă şi criminalitate

În Iordania nu sunt probleme deosebite în ceea ce priveşte siguranţa personală.

Criminalitatea este redusă, existând însă infracţiuni minore (de tipul furtului din buzunare, înşelăciuni sau furturi de / din maşini).

Au fost semnalate furturi comise asupra pietonilor.

Cetăţenilor români li se recomandă evitarea unor zone de risc (cluburi de noapte, localuri rău famate), unde ar exista riscul implicării în diferite incidente.

În cazul în care cetăţenii români sunt implicaţi în diferite incidente, aceştia trebuie să se adreseze celui mai apropiat post de politie local.

În situaţii deosebite (pierderea paşaportului sau a documentelor de călătorie), trebuie anunțată  poliţia locală și/sau Ambasada României la Amman.

Atenţie! Conform legislaţiei iordaniene, traficul şi distribuţia de droguri sau substanţe psihotrope se sancţionează cu pedeapsa capitală.


Transportul public

Transportul public se realizează cu autobuze și  microbuze. De asemenea, este utilizată pe scară foarte largă deplasarea cu taxiul.

Nu există o reţea feroviară pentru transportul de călători. Iordania dispune de o singura linie aflată în sud, destinată exclusiv transportului de fosfaţi.


Sistemul medical

Sistemul medical este bazat pe asigurările de sănătate. În cazul unor situaţii de urgenţă, cetăţenii români se pot adresa, contra cost, oricărei unităţi sanitare.

În cazul în care aveţi deja încheiată o asigurare medicală în momentul intrării dumneavoastră pe teritoriul Iordaniei trebuie să solicitaţi societăţii la care a fost încheiată asigurarea, denumirea, adresa şi numărul de telefon al agentului din Iordania căruia șă vă adresați pentru decontarea cheltuielilor medicale efectuate, precum şi pentru clarificări privind procedura de urmat.

Vaccinarea nu este obligatorie pentru turişti, cu excepţia celor proveniţi din ţări/zone în care se manifestă diferite epidemii.


Condiţii pentru traficul auto

  • Circulaţia auto

În Iordania se circulă pe partea dreaptă a carosabilului.

Aparatele radar sunt o prezenţă constantă pe drumurile iordaniene, în special din afara capitalei.
 

  • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor este bună.
 

  • Limitele de viteză admise

Limitele de viteză admise (cu excepţia porţiunilor limitate prin indicatoare speciale) sunt: în localitate -50Km/h, în afara localităţilor – 80-100 km/h.
 

  • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil în Iordania pentru o perioadă de 3 luni. După 3 luni este necesară preschimbarea acestuia cu unul local, în baza unui test medical.
 

  • Informaţii privind cazurile de accidente de circulaţie

In cazul unor eventuale accidente de circulaţie (chiar si în cazul accidentelor uşoare), conducătorii auto trebuie să lase autovehiculele în poziţia respectivă până la sosirea unui agent de politie, care va face constatarea şi va stabili cui aparţine vina. Ulterior cei doi conducători trebuie să se deplaseze la secţia de poliţie responsabilă de zonă, pentru întocmirea procesului verbal (care se redactează doar în limba arabă).


Reglementări vamale

Regimul vamal permite introducerea în ţară, fără plata taxelor vamale, a maximum 200 ţigări sau 200 grame de tutun.

De asemenea, sunt exceptate de la plata taxelor vamale bunurile personale ale turiştilor (aparate de radio, aparate video sau foto) transportate  pentru uzul strict personal pe perioada excursiei și nu pentru comercializare.

La părăsirea teritoriului iordanian se plăteşte o taxă în punctele de frontieră, cu excepţia cazurilor în care şederea nu depăşeşte 24 de ore. Taxele diferă în funcţie de modalităţile de ieşire din ţară (avion, tren, auto, vapor).


Regimul medicamentelor

Nu sunt restricţii pentru medicamentele prescrise de medic pentru folosinţă personală şi în cantităţi care să acopere perioada de sejur a turistului, cu excepţia celor psihotrope pentru care sunt restricţii drastice.


Regimul animalelor de companie

Nu există restricţii sau un regim de carantină la introducerea animalelor de companie în Iordania, dar cetăţenilor li se poate cere să prezinte un certificat de sănătate a animalului respectiv.


Utilizarea cărţilor de credit

Cărţile de credit şi de debit pot fi utilizate, în general, la marile magazine şi hoteluri de lux.

 

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice