Condiţii de călătorie

Georgia

Ultima actualizare: 
5 septembrie 2019


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români sunt exceptaţi de la obligativitatea obţinerii vizei pentru intrarea pe teritoriul Georgiei, pentru o perioadă de maxim un an.

Cetăţenilor români li se permite intrarea în Georgia atât în baza unui document de călătorie (paşaport diplomatic / de serviciu / simplu / temporar), cât şi în baza cărţii de identitate.

Pentru cetăţenii români care doresc să studieze sau să muncească în Georgia, este necesară obţinerea vizei de lungă durată (tip D) de la ambasada acestui stat în România.

După sosirea pe teritoriul georgian, în baza vizei tip D, cetățenilor români li se vor elibera permise temporare de şedere, de către Ministerul Justiţiei.

În cazul în care familiile de cetățeni români doresc să aplice pentru permise de ședere pe teritoriul georgian este necesară apostilarea în România a copiilor certificatelor de căsătorie. De asemenea, dacă au copii cu vârsta mai mică de 18 ani pentru care doresc să aplice pentru permise de ședere în Georgia, este necesară efectuarea de copii legalizate ale certificatelor de naștere ale minorilor și apostilarea acestora în România.

Pentru date suplimentare, vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale oferite de Ambasada Georgiei în România, www.romania.mfa.gov.ge.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României la Tbilisi şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Atenție! Începând cu data de 1 martie 2018, posesorii/șoferii de mijloace de transport înregistrate în alte țări, la intrarea în Georgia au obligația civilă de a-și asigura mijlocul de transport pe perioada șederii pe teritoriul acestui stat.

 

Doriţi să munciţi în Georgia?

Pentru cetăţenii români care doresc să lucreze pe teritoriul Georgiei, este necesară obţinerea vizei de lungă durată pentru angajare în muncă (tip D) de la Ambasada Georgiei în România, în baza căreia vor putea depune, după intrarea în țară, solicitarea de a li se elibera permisele de muncă de către oficiile teritoriale ale Ministerul Justiţiei georgian.

În cazul în care cetățenii români sunt însoțiți de familie (soț/soție și/sau copii minori sub 18 ani), aceștia vor trebui să aplice, la rândul lor, pentru obținerea vizei de lungă durată pentru reîntregirea familiei, la sediul Ambasadei Georgiei la București.

De asemenea, pentru eliberarea ulterioară a permiselor de ședere pentru membrii de familie însoțitori, este necesară efectuarea de copii legalizate ale certificatului de căsătorie precum și ale certificatelor de naştere ale minorilor şi apostilarea acestor documente în România.

 

Ameninţări teroriste

Starea de securitate din această ţară, în continuare fragilă ca urmare a conflictului ruso-georgian declanşat în august 2008 în Osetia de Sud, este relativ stabilă în prezent. Totuşi, având în vedere specificul spaţiului, vă recomandăm să consultaţi rubrica “Alerte de călătorie” a site-ului MAE.

 

Siguranţă şi criminalitate

Nivelul criminalităţii în Georgia este în prezent scăzut, ca urmare a acţiunii în forţă a organelor de poliţie, autorităţile locale punând accentul pe latura preventivă. Cu toate acestea, în ultima perioadă, se înregistrează o uşoară creştere a infracţionalităţii, îndeosebi în ceea ce priveşte infracțiunile cu un grad scăzut de pericol social (ex: cerşetoria, furtul din buzunare, din autoturisme etc).

Vă recomandăm să vă adresaţi echipajelor de poliţie ori de câte ori situaţia o impune.

În cazul în care trebuie să vă deplasaţi în Georgia, vă recomandăm să utilizați punctele de trecere a frontierei de la Sarpi (rutier – graniţa cu Turcia), Red Bridge (rutier – graniţa cu Azerbaidjan), Sadakhlo (rutier – graniţa cu Armenia), precum şi cele de pe aeroporturile internaţionale din Tbilisi, respectiv Batumi.

Nu este permisă intrarea în Georgia prin traversarea zonelor de vecinătate cu Daghestan, Cecenia, Inguşeţia şi Osetia de Nord, respectiv Abhazia si Osetia de Sud.

Cetăţenii români care se deplasează în Georgia sunt sfătuiţi să evite, în continuare, deplasările în regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud şi în zonele aflate în proximitatea acestora (Defileul Pankisi, Defileul Kodori, Zugdidi, Svaneti, Gori), ca urmare a menţinerii stării de insecuritate din aceste regiuni.

Intrarea pe teritoriul celor două regiuni separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, fără aprobarea autorităţilor de la Tbilisi, este considerată infracţiune în conformitate cu legislaţia georgiană privind teritoriile ocupate. Linia administrativă de demarcaţie dintre Georgia şi regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud este închisă, nefiind permisă traversarea acesteia.

Recomandăm cetăţenilor români să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările autorităţilor georgiene şi să consulte periodic pagina web a MAE (www.mae.ro).

Cetăţenii români sunt sfătuiţi:

 • Să evite locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării, circulaţia pe timp de noapte, indiferent de zonă;
 • Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt potenţialele zone de risc pentru a le putea evita;
 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.

În timpul deplasării cu autoturismul, geamurile trebuie să rămână tot timpul ridicate, iar uşile, blocate.

Infracţiuni de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării).

În cazul unor incidente grave, care necesită intervenţia imediată a autorităţilor georgiene, trebuie să apelaţi numărul de urgenţă 112 sau 122 (Poliţia). Vă recomandăm, de asemenea, sesizarea Ambasadei României, care poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.

 

Sistemul medical

Este obligatorie încheierea unei asigurări medicale pentru întreaga durată a deplasării în Georgia.

Spitalele de stat nu acceptă, decât în cazuri deosebite, poliţele de asigurare, dar în Tbilisi s-a dezvoltat în ultimii ani o reţea de clinici şi spitale particulare, dotate cu specialişti şi echipamente moderne, care onorează asemenea poliţe.

Serviciile medicale pentru cetăţenii străini sunt contra-cost.

 

Condiţii privind traficul auto

 • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor este relativ precară.

Singura şosea naţională cu regim de autostradă este pe traseul Batumi (graniţa cu Turcia)– Kutaisi-Gori-Tbilisi, fiind în desfăşurare în prezent ample lucrări de reabilitare a întregii infrastructuri rutiere.
 

 • Circulaţia auto

Transportul rutier se desfăşoară cu dificultate, iar regulile de circulaţie nu sunt respectate.

Începând cu anul 2018, au intrat în vigoare o serie de modificări ale Codului Rutier din Georgia. Printre aceste măsuri se numără şi creșterea sancţiunilor aplicate încălcării regulilor de circulaţie:

 • conducerea sub influenţa alcoolului – se aplică suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 6 luni;
 • conducerea sub influenţa alcoolului si producerea unui accident soldat cu daune materiale și victime (inclusiv vătămare corporală) – atrage suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 3 ani și amendă de până la 1500 GEL(cca. 565 USD) – în funcție de gravitatea faptelor;
 • producerea unui accident soldat cu daune materiale ușoare ce are ca rezultat blocarea traficului – amenda este în cuantum de până la 500 GEL (cca. 187 USD);
 • refuzul conducătorului auto de a se supune testului cu etilotestul - se aplică suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de trei ani;
 • neoprirea la semnalul agentului de circulaţie sau părăsirea autovehiculului la locul accidentului – se sancţionează cu amendă contravenţională de 550 GEL (cca. 270 USD) sau cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de doi ani sau cu detenție administrativă de până la 15 zile;
 • obstrucţionarea coloanelor oficiale sau ale autovehiculelor de stat – se sancţionează cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de un an;
 • amenzile sunt plătite, în general, la faţa locului la instituții bancare sau la automatele stradale de tip PayBox.

 

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este recunoscut în Georgia. Dacă intenţionaţi să rămâneţi un timp mai îndelungat, este necesar să obţineţi un permis local.
 

 • Centura de siguranţă
  • Centura de siguranţă este obligatorie.
  • Nepurtarea centurii de siguranţă se sancţionează cu amendă de 50 GEL. (cca 25 USD).
    
 • Parcarea

Parcarea se face cu plată, în locuri supravegheate, numai în Tbilisi şi în celelalte oraşe mai mari.

Atenţie! Parcarea în locurile în care acest lucru este interzis (sunt semnalizări rutiere şi avertizări speciale vizibile în acest sens), conduce la ridicarea autoturismului de către serviciile specializate ale primăriei şi achitarea amenzilor aferente (cuantumul diferă în funcţie de timpul staţionării).
 

 • Transportul public

Transportul public este asigurat în regim de "maxi-taxi", atât în interiorul localităţilor, cât şi în afara acestora (interurban). La Tbilisi există şi reţea de metrou şi autobuze, fiind introdus de curând sistemul electronic de plată a călătoriei (cardul electronic).

 

Utilizarea cărţilor de credit

Cărţile de credit pot fi utilizate în toate marile oraşe, fiind recunoscute majoritatea tipurilor de carduri.

Se recomandă totuși prudenţă la folosirea lor, pentru a evita posibile încercări de fraudare şi informarea prealabilă în legătură cu comisioanele de retragere şi plata unor operaţiuni.

 

Reglementări vamale

În cazul în care aţi achiziţionat tablouri şi obiecte de artă (inclusiv suveniruri) trebuie să păstraţi chitanţa de plată a acestora. Dacă au o valoare mare, vă recomandăm să obţineţi un certificat de la Ministerul Culturii local, pentru a demonstra că respectivele bunuri nu fac parte din patrimoniul naţional.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice