Condiţii de călătorie

Etiopia

Ultima actualizare: 
7 martie 2014


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Etiopia au nevoie de viză de intrare. Viza este validă pentru o perioadă de o lună de la data eliberării şi se acordă pentru o singură intrare şi o şedere de 30 de zile, după care, la cerere, se poate prelungi până la 3 luni.

Viza turistică multiplă poate fi acordată de la început pentru o durată a şederii de 3 sau 6 luni, dacă se aplică în acest sens.

Viza de afaceri, în plus de cea turistică, poate fi acordată pentru intrări multiple cu o durată de 3, 6 luni sau un an, iar pentru eliberarea sa este necesară o scrisoare din partea angajatorului sau o invitaţie din partea companiei etiopiene care invită.

Viza turistică poate fi obtinută de cetăţenii români, la sosirea pe Aeroportul din Addis Abeba, numai în anumite condiţii speciale precizate pe site-ul MAE etiopian (http://www.mfa.gov.et/consularaffairs.php?view=2).

Acestea presupun transmiterea solicitării şi obţinerea aprobării prealabile de la  „Immigration and Nationality Affairs Main Department in Ethiopia”. Solicitarea se transmite pe numele: „ Main Department for Immigration and Nationality Affairs, la adresa e-mail: mdina@ethionet.et sau la numerele de fax: 00251 1 55 32 09 si 00251 1 56 49 81, ori la adresa postală P. O. Box: 5741, Addis Abeba, Ethiopia.

Pentru prelungirea şederii peste durata de valabilitate a vizei, cetăţenii români trebuie să prezinte documente care să ateste motivul prelungirii acesteia, caz în care li se va emite un permis de şedere temporară sau permanentă.

Dacă viza de şedere a expirat, înaintea părăsirii teritoriului Etiopiei, trebuie solicitat în mod imperativ prelungirea vizei la Main Immigration Office din Addis Abeba şi plătită o amendă de 20 USD, pentru fiecare lună peste durata de valabilitate a vizei. Totodată, autoritatea judiciară va aplica şi o amendă de 300 USD. După achitarea acestor amenzi, se mai plăteşte o taxă de 20 USD care reprezintă viza de ieşire din ţară (aceasta viză de ieşire nu este cerută dacă se respectă durata legală de şedere). Plata amenzilor se efectuează exclusiv în valută străină (USD, Euro, £).

Cetăţenii străini care au intrat în Etiopia cu viză turistică nu pot obţine permis de muncă în această ţară.

Pentru orice problemă privind statutul cetăţeanului străin în Etiopia se pot obtine informatiile autorizate de la: Security, Immigration and Refugee Affairs Authority P.O.Box 5741, Addis Ababa, Ethiopia, Tel: (+251-11) 1553899, Fax: (+251-11) 1553209.

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Etiopia, Ministerul Afacerilor Externe recomandă  consultarea permanent a informaţiile oficiale furnizate de autorităţile etiopiene.

Permanent Mission of Ethiopia to the United Nations Office at Geneva and Other International Organizations in Switzerland, care coordonează direct relaţiile Etiopiei cu România:

56, Rue de Moillebeau, P.O. Box 338, 1211 Geneva 19

Telefon: +41 22- 919 70 10

Fax: +41 22 - 919 70 29

E-mail:mission.ethiopia@ties.itu.int
http://www.ethiopianmission.ch

Viza poate fi eliberată de Misiunea etiopiană de la Geneva şi prin postă.

Pentru alte informaţii utile şi sigure, puteţi consulta, de asemenea, site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Etiopiei (www.mfa.gov.et ) sau al oricărei alte ambasade etiopiene.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Ameninţări teroriste

Autorităţile etiopiene atrag periodic atenţia populaţiei asupra riscului producerii de atacuri teroriste. Turiştii trebuie să fie foarte precauţi şi să evite locurile aglomerate, inclusiv cele din hoteluri, restaurante şi baruri. Indiferent de scopul călătoriei, trebuie evitate deplasările în zonele considerate periculoase: regiunea Somali, îndeosebi zona Ogaden, regiunea Gambela, oraşul Gambela, zona de est a liniei Harar – Gode, drumul ce leagă oraşele Harar şi Kebri Dehar.

De asemenea, cetăţenii români sunt sfătuiţi, cu insistenţă, să evite călătoriile în zonele de frontieră cu Eritrea, Sudanul de Sud, Kenya şi Somalia. De altfel, frontiera cu Eritrea rămâne închisă din cauza situaţiei tensionate dintre cele două state. Trebuie ţinut cont de faptul că, în zonele de frontieră, pe o distantă de aproximativ 10 km, există permanent pericolul producerii unor acte cu caracter infracţional.

Deplasarea în depresiunea Danakil, la Muntele Dallol nu este recomandată iar la vulcanul Erta Ale trebuie evitată în totalitate. Există, în continuare,  drumuri minate, iar securitatea rămâne precară pentru turişti. Au loc şi incidente care pun în pericol securitatea cetăţenilor europeni, cum ar fi deturnarea de avioane (cel mai recent caz, în ianuarie 2014).

Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc sau se află în Etiopia să consulte periodic informaţiile prezentate de Ministerul Afacerilor Externe din Etiopia (www.mfa.gov.et) şi din România(www.mae.ro).

 

Siguranţă şi criminalitate 

Deoarece agresiunile asupra cetăţenilor străini şi, în general, criminalitatea sunt în creştere, recomandăm cetăţenilor români care sunt nevoiţi să se deplaseze în Etiopia să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din această ţară şi să manifeste atenţie sporită pe toată durata prezenţei lor în acest stat.

Tipurile frecvent întâlnite de infracţiuni  sunt furturile şi tâlhăriile.

Sunt înregistrate şi agresiuni, inclusiv cu arme albe, înşelăciuni, trafic ilegal de valută etc.

Situaţia de securitate este precară, iar posibilităţile de intervenţie rapidă şi de protecţie din partea autorităţilor locale sunt reduse.

Actele homosexuale (pentru ambele sexe) şi pornografia sunt ilegale şi sunt pedepsite cu închisoarea între 1 şi 15 ani.

Traficul, deţinerea şi consumul de droguri sunt aspru pedepsite de lege.

Recomandări generale: 

 • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte.
 • Fiţi extrem de vigilenţi în locurile aglomerate – îndeosebi la vizitarea pieţei în aer liber de la Addis Abeba, numită Mercato.
 • Evitati adunările publice de orice fel şi nu vă deplasati în zonele izolate ale ţării.
 • Orice deplasare în zonele turistice trebuie să se realizeze prin birourile de turism acreditate.
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini. Asiguraţi-vă să aveţi la dumneavoastră numerele de telefon importante, în primul rând, cel al Poliţiei locale şi al Ambasadei României la Addis Abeba.
 • În timpul deplasării cu autoturismul, geamurile acestuia trebuie să rămână tot timpul ridicate, iar uşile blocate.
 • Respectaţi anunţurile sau recomandările autorităţilor locale.
 • Evitaţi deplasarea cu mijloacele de transport în comun (tren, autobuze, microbuze).
 • Fotografierea clădirilor, a infrastructurilor sau obiectivelor ce pot fi considerate sensibile este strict interzisă.
 • În caz de agresiune nu opuneţi rezistenţă. Evitaţi să ieşiţi din maşină în caz de accident minor sau altercaţii. Poate fi o manevră pentru o agresiune sau furtul maşinii.
 • Consumaţi numai apă îmbuteliată sau apă fiartă în prealabil.
 • Evitaţi să consumaţi îngheţată, suc de fructe proaspăt, legumele şi fructele crude, cu excepţia celor ce pot fi curăţate de coajă.
 • În estul Etiopiei, călătoria cu trenul este recomandată să aibă loc doar pe timp de zi. Trenul ce leagă oraşele Dire Dawa şi Djibouti a fost în repetate rânduri ţinta unor atacuri. În prezent linia ferată este în curs de modernizare.
 • În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor  se recomandă să se evite contactul cu populatia locală si să se contacteze telefonic sau să se deplaseze urgent la postul de poliţie cel mai apropiat.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea scrisă atât a biroului local de poliţie, cât şi a Ambasadei României din Addis Abeba.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării, probleme de sănătate), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

În Addis Abeba:

 • 911 – Serviciul de urgenţe Poliţie
 • 916 – Poliţia Federală
 • 945 – Poliţia de circulaţie
 • 991 – informaţii Poliţie
 • 946 – Spitalul Menilik
 • 970 – Spitalul Black Lion
 • 0116 628222 – Poliţia de circulaţie
 • 912 sau 939 – Pompieri
 • 907 – Serviciul de Ambulanţă Crucea Roşie
 • 932 – Biroul de prevenire SIDA

La nivel naţional:

 • 882 sau 987 – Poliţia Federală
 • 952 –  Biroul de prevenire SIDA
 • 991– Serviciul de urgenţe Poliţie

 

Sistemul medical 

Înainte de a pleca în Etiopia, cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

Posibilităţile de asistenţă medicală din această ţară sunt, în general, reduse.

În Etiopia, există riscul îmbolnăvirilor de malarie (îndeosebi în zonele aflate la o altitudine de sub 2000 m), tuberculoză, febră tifoidă, diaree acută, hepatită B, febră galbenă, meningo-encefalită, ameoba, SIDA. Pentru copii este recomandată vaccinarea ROR.

La intrare în Etiopia, poate fi cerut certificatul de vaccin împotriva febrei galbene.

Luaţi toate măsurile necesare pentru  prevenirea infectării cu SIDA. Transfuziile de sânge se vor face exclusiv în caz de urgenţă.

Vă recomandăm să respectaţi cu stricteţe măsurile de igienă personală şi să consumaţi numai apă îmbuteliată sau fiartă. Semnalăm faptul că majoritatea lacurilor din Etiopia sunt infestate cu bilharzia (schistosomiasis).

Unităţi spitaliceşti recomandate în Addis Abeba:

 • Spitalul St. Gabriel – 011 6613622
 • Spitalul Hayat – 011  6624488
 • Spitalul MCM (sud-coreean) – 011 6295427
 • Spitalul Balcha (rusesc) 011 5531938
 • Spitalul Black Lion – 011 5511211 sau 970
 • Spitalul Addis Cardiac – 011663 4720/40/41
 • Spitalul Ghandi – 011 5518185 sau 973
 • Spitalul Kadisco – 011 662 44 88


​Unităţi spitaliceşti recomandate în Dire Dawa:

 • Spitalul Bilal – 025 1113636
 • Spitalul Yemariam Work – 025-1130997 sau 025 1130976

Addis Abeba se află la o altitudine medie de cca. 2300 m. Călătoriile la o altitudine înaltă pot determina probleme de sănătate, îndeosebi pentru cardiaci, precum: dificultăţi de respiraţie, oboseală, ameţeli, dureri de cap, insomnii.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri ce trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze în România la Institutul Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

 

Condiţii privind traficul auto

 • Starea drumurilor:

Drumurile şi arterele principale din capitală şi împrejurimile imediate sunt într-o stare relativ bună. În celelalte părţi ale ţării, starea drumurilor obligă conducătorii auto să reducă substanţial viteza de circulatie. În sezonul ploios (iunie – septembrie) unele drumuri sunt impracticabile.

Sistemul de circulaţie auto este similar celui european (circulaţia pe dreapta).

 • Limite de viteză admise:
  • 80 km/h în localitate
  • 150 Km/h în afara localităţii.​
 • Parcarea:

Aceasta se poate face numai în locurile permise şi este, de regulă, cu plată.

 • Centura de siguranţă:

Este obligatorie.

 • Permisul de conducere:

Este obligatorie deţinerea unui permis de conducere etiopian, care se poate obţine în baza celui românesc. Valabilitatea permiselor de conducere este, de regulă de 2 ani.

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie:

În cazul producerii unui accident de circulaţie trebuie să se contacteze imediat ADDIS ABEBA TRAFFIC POLICE, telefon: (011) 6628086 sau (011)-6628222 (număr pentru urgenţe) sau (011)-6622738 ( număr pentru informaţii), pentru a se constata, la faţa locului, cauzele producerii accidentului şi pentru a decide măsurile necesare.

 

Utilizarea cărţilor de credit 

În Etiopia se plăteste de regulă cash, în moneda etiopiană (BIRR).

Cărţile de credit pot fi utilizate la hotelurile mari din Addis Abeba (Sheraton, Hilton, Radisson), la companiile aeriene, în unele agenţii de voiaj şi într-un număr foarte redus de magazine. În rest, de cele mai multe ori, nu se acceptă plata în valută. Schimbul valutar trebuie efectuat exclusiv în locurile autorizate. Există, de asemenea, puţine bancomate. Sunt acceptate, de cele mai multe ori, cărţile de credit recunoscute pe plan international (de ex.VISA sau MASTERCARD).

 

Reglementări vamale 

Nu sunt admise, la intrarea sau ieşirea din ţară, obiectele considerate periculoase pentru siguranţa călătorilor sau siguranţa statului.

Cetăţenii străini trebuie să declare la intrarea pe teritoriul etiopian valutele străine aflate în posesia lor, dacă acestea depăşesc suma de 3.000 USD (sau echivalentul în altă valută de circulaţie). În acest scop, se solicită şi se completează un formular special disponibil la frontieră. Formularul trebuie păstrat deoarece poate fi solicitat de autorităţi în interiorul ţării.

La părăsirea Etiopiei, niciun cetăţean străin nu are voie să posede mai mult de 3000 USD, cu excepţia cazurilor în care poate dovedi provenienţa legală a valutei. Cei care intră sau părăsesc teritoriul Etiopiei nu pot deţine asupra lor mai mult de 200 ETB - birr (moneda naţională etiopiană). Nerespectarea acestei prevederi conduce la confiscarea banilor şi o posibilă pedeapsă cu închisoare.

Conform regulilor vamale etiopiene  sunt admise, fără taxe vamale, obiectele de uz personal, în următoarele limite:

 • 100  grame  aur sau alte metale pretioase;
 • 30  grame  pietre pretioase;
 • 100  grame  pietre semipretioase;
 • 200 bucăţi ţigări;
 • 50 bucăţi ţigări de foi;
 • 1 litru băuturi alcoolice;
 • 50 ml parfum;

Echipamentul electronic, DVD playerele, videocamerele, telefoanele mobile, laptop-urile, imprimantele trebuie declarate la intrare.

Nu este admisă scoaterea din ţară a obiectelor interzise comercializării (piei de animale, obiecte din fildeş, obiecte religioase, de artă veche etc.). Pentru suvenirurile cumparate de pe piaţă este necesară păstrarea chitanţei,întrucât este posibil ca unele dintre ele să fie reţinute la Vamă pentru verificare.

Pentru obiectele de artă, este recomandată obţinerea unui certificat de export de la Export Section of the Airport Customs Office. Oficiile de turism importante pot acorda asistenţă în acest scop. În caz contrar, obiectele de artă sunt confiscate.

Obiectele de fildeş sunt interzise în totalitate, atât la intrare, cât şi la iesirea din Etiopia, fiind confiscate pe loc şi aplicată o amendă importantă.

Pentru scoaterea din Etiopia a pieilor de animale, trebuie obţinut, în prealabil, un permis de export de la Ethiopian Wildlife Conservation Authority.

Pentru încălcarea regulilor vamale şi de comportament, călătorii pot fi arestaţi la Aeroport, judecaţi şi condamnaţi la minim trei luni de închisoare.

Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la Ethiopian Customs Authority, P.O.Box no. 3248 Addis Abeba, Tel: (00251)-(011) 5513100; Fax: (00251)-(011) 5518355.

 

Regimul medicamentelor

Tipurile de medicamente permise a fi  introduse în ţară sunt enumerate în Lista revizuită emisă de Autoritatea de Administrare şi Control a Medicamentelor, sub rezerva actualizării permanente a acesteia. Medicamentele care nu se află în această listă sunt considerate interzise pentru a fi introduse în ţară.

Mai multe detalii se pot obţine de la Autoritatea Etiopiană de Administrare şi Control a Medicamentelor (Ethiopian Drug Administration and Control Authority), P.O.Box 5681 Addis Ababa, Tel: (00251)-(011) 5524117; Fax: (00251)-(011) 5521392, E-mail: daca@ethionet.et.  

Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală. Farmaciile nu sunt aprovizionate cu o gamă largă de medicamente.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice