Condiţii de călătorie

Canada

 • Nu există restricţii de călătorie.
Ultima actualizare: 
7 aprilie 2017

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra în Canada.

Scopurile cele mai frecvente pentru care sunt acordate vizele sunt vizită, imigrare, studii şi contracte de muncă.

Nu există posibilitatea obţinerii vizei la frontieră.

Vizele se obţin de la orice misiune diplomatică sau oficiu consular canadian din străinătate.

Începând cu data de 1 mai 2017, cetățenii români care au deținut, în ultimii 10 ani, o viză de rezidență temporară în Canada și cei care dețin, în prezent, o viză valabilă care permite intrarea în SUA (non-immigrant visa) au posibilitatea de a intra în /tranzita Canada, pe calea aerului, în baza unei Autorizații de Călătorie Electronice (Electronic Travel Authorization – eTA), fără a mai avea nevoie de viză.

În baza eTA, cetățenii români care se află într-un din cele două situații mai sus menționate pot intra, fără vize, pe teritoriul Canadei, pentru o perioadă de maxim 6 luni, doar dacă scopul șederii este unul din următoarele:

 • turism;
 • vizită (vizitarea rudelor/prietenilor sau prospectarea oportunităților de derulare a afacerilor).

ATENŢIONĂRI SPECIALE!

 • Nu aveți nevoie de Autorizație de Călătorie Electronică dacă ați obținut, deja, o viză de intrare în Canada și aceasta este încă valabilă!;
 • Pentru obținerea Autorizației de Călătorie Electronică accesați următorul link: http://www.cic.gc.ca/english/helpcentre/questions-answers-by-topic.asp?st=16.7.2 ;
 • Obțineți Autorizație de Călătorie Electronică, în timp util, înainte de a vă deplasa spre aeroport!;
 • Completați online, cu atenție, toate rubricile și introduceți datele personale exact așa cum sunt menționate în pașaport;
 • Taxa pentru obținerea Autorizației de Călătorie Electronice este de 7 dolari canadieni și trebuie plătită în momentul completării aplicației online. Asigurați-vă că aveți un card valabil de tipul: VISA, MASTERCARD, AMERICAN EXPRES sau card de debit de tipul  Visa Debit, JCB, Interac;
 • Nu depășiți perioada de ședere legală de 6 luni, altfel riscați să primiți un ordin de îndepărtare de pe teritoriul Canadei și să întâmpinați dificultăți în obținerea unei noi Autorizații de Călătorie dacă doriți să reveniți pe teritoriul Canadei;
 • Respectați legislația canadiană și nu modificați scopul declarat al călătoriei, în caz contrar Autorizația de Călătorie Electronică poate fi suspendată!
 • Cetățenii canadieni NU pot aplica pentru obținerea unei Autorizații Electronice de Călătorie (valabil în cazul persoanelor cu dublă cetățenie);
 • În situația în care vă deplasați în Canada însoțiți de mai mulți copii minori este necesar să completați câte un formular pentru obținerea eTA pentru fiecare dintre aceștia.
   

Cererea pentru extinderea perioadei de şedere în Canada trebuie făcută cu trei săptămâni înainte de expirarea termenului de şedere. Vizitatorii trebuie să părăsească ţara după maximum şase luni de la intrare, dacă nu solicită, în mod justificat, prelungirea perioadei. Autorităţile canadiene de frontieră pot, în unele cazuri, să precizeze un termen mai mic de şedere decât cel obişnuit (şase luni), acesta înscriindu-se sub ştampila de intrare în Canada. De regulă, ofiţerii de frontieră avizează persoanele respective asupra perioadei de şedere. Se recomandă ca cetăţenii români să solicite informaţii suplimentare în cazul în care au unele neclarităţi.

Vizele în scop de studii şi de muncă se acordă numai pe timp limitat. În România, vizele se pot obţine de la Ambasada Canadei din Bucureşti:
http://www.canadainternational.gc.ca/romania-roumanie/index.aspx?lang=eng

Pentru detalii suplimentare privind regimul vizelor canadiene şi al imigraţiei, recomandăm consultarea informaţiilor prezentate de autorităţile canadiene:

 • Ministerul Afacerilor Externe al Canadei: 

http://www.international.gc.ca/international/index.aspx

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Informaţii utile pentru oamenii de afaceri români, referitoare la Programul “Business Express”, lansat de către autorităţile canadiene în data de 10 octombrie 2014

Lansarea Programului “Business Express” a fost anunţată de către Ministerul pentru Cetăţenie şi Imigraţie din Canada în data de 10 octombrie 2014 şi vizează facilitarea călătoriilor în această ţară ale oamenilor de afaceri care reprezintă companii româneşti cu o cifră de afaceri ridicată.

MAE sublinează că vor beneficia de acest program doar reprezentanţii companiilor româneşti care au agreat includerea în programul respectiv, pe baza unor invitaţii adresate de către Ambasada Canadei la Bucureşti.

În perioada următoare, Ambasada Canadei la Bucureşti va transmite către companiile româneşti eligibile invitaţiile de a participa la acest program. Procesul de selecţie a companiilor se derulează exclusiv la nivelul misiunii diplomatice canadiene, nefiind necesare solicitări formulate în prealabil de către companiile româneşti.

Printre facilităţile de care vor beneficia reprezentanţii companiilor incluse în program se numără:

 • prioritate la procesarea vizelor (cca. 3-4 zile lucrătoare);
 • eliminarea obligativităţii prezentării anumitor documente justificative;
 • posibilitatea de a transmite cererile de viză online.

 

Doriţi să munciţi în Canada?

Pentru a putea lucra legal în Canada, cetățenii români trebuie să dețină fie o viză de rezident temporar, fie permisul temporar de lucru, în funcție de criteriile stabilite de legislația canadiană pentru tipul de munca prestată.

Procedura de obținere a acestora precum și alte detalii pot fi găsite pe pagina de internet a Ministerului federal Canadian de Externe, la adresa: http://www.canadainternational.gc.ca/romania-roumanie  (Visa and Immigration).

Pentru informatii generale privind standarele de angajare, legislația muncii, protecția muncii, plăți compensatorii etc, accesați pagina de internet a Ministerului federal al Muncii: http://www.travail.gc.ca/fra/accueil.shtml. Aici se pot găsi trimiteri la condițile de angajare pentru fiecare provincie canadiana.

Pentru reglementările specifice provinciei Quebec, informații detaliate pot fi gasite pe pagina de internet a Ministerului provincial al Muncii și Solidarității Sociale: http://emploiquebec.gouv.qc.ca/

De la 1 ianuarie 2015 a intrat în vigoare, la nivel federal, un Program de intrare rapidă (Express entry) care a înlocuit programul anterior (Temporary Foreign Worker Program) aplicat în anii 2013-2014 și care a fost considerat un eșec (a fost suspendat în aplicare din 2013 și a generat o serie de blocaje – pe o parte și abuzuri din partea angajatorilor canadieni – pe de altă parte).

Noul program, prin care se scurtează mult procedura de soluționare urmărește facilitarea intrării tinerilor cu înaltă calificare, reducând opțiunile profesionale admisibile atât ca domenii cât și ca nivel de pregătire la 4 mari domenii de muncă:

 • lucrători calificați în care sunt incluși cei specializați într-o meserie, management și comerț. Cele mai eligibile ocupații necesită studii universitare sau diplome eliberate de școlile de comerț;
 • lucrători în domeniul sănătății în care sunt incluși medici, specialiști, asistente medicale practicante și alte specialități cum ar fi tehnicieni – laboranți, farmaciști și fizioterapeuți;
 • absolvenți ai unor instituții internaționale în care sunt incluși cei care dețin o diplomă universitară, o diplomă sau un certificat de la o instituție post-liceală recunoscută în Canada. Diplomele și certificatele sunt acceptate numai dacă sunt emise de instituții publice de învățământ (nu private).
 • absolvenți ai unor instituții internaționale de rang superior (deținători de diplome master sau doctorat primite în ultimii 2 ani, utilizate/acceptate pentru un program (de cercetare) al instituțiilor canadiene.

Pentru toate categoriile, dar în special pentru ultima, este necesară o ofertă de angajare completă (full time) sau pe perioadă nedeterminată cu un salariu care să permită solicitantului stabilitate economică în Canada .

Conform schiței federale (sus - prezentată), Canada va accepta în 2015 între 260.000 și 285.000 imigranți, (cu 20.000 peste cifra acceptată în 2014, dar sub cifra de 330.000 persoane acceptate în 2012; facem precizarea că între cei acceptați în 2014, cei mai mulți aveau deja vechime și proveneau din blocajele petrecute în 2013).

În cadrul federal, provinciile au lansat propuneri de program proprii cu accent pe necesitățile zonale: astfel, British Columbia solicită specialiști în domeniul exploatării și lichefierii gazelor; Alberta – specialiști în petrol și gaze; Saskatchewan – în minerit și agricultură. Domeniile de înaltă calificare – medical, inginerie, cercetare științifică sunt solicitări generale (provinciei British Columbia i-au fost alocate 5.500 locuri, față de 4.100 în 2014, în domenii de cercetare -master, doctorat).

Întreaga activitate este coordonată de Ministerul Muncii și Ministerul Imigrației și Cetățeniei care caută un echilibru între nevoile reale și bugetul de asigurări sociale (prin îmbătrânire și sosirea a numeroși “inactivi” pentru reintregirea familiilor, fondurile necesare au crescut constant).

Problema admisibilității “preferențiale” este generată și de faptul că autohtonii refuză să lucreze în anumite sectoare (lanțuri fast-food, agricultură, servicii publice de salubritate, îngrijire bătrâni, minerit etc.), sectoare care sunt acoperite de imigranți (în agricultură – sud americani, în alimentație publică și servicii publice – asiatici – filipinezi, indieni, pakistanezi etc).

 

Ameninţări teroriste

Canada nu a suferit atacuri teroriste pe teritoriul naţional şi riscul ameninţărilor teroriste în Canada este scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc sau se află în Canada să consulte periodic informaţiile prezentate de autorităţile canadiene şi să urmeze recomandările acestora.

 

Siguranţă şi criminalitate

Canada este o ţară sigură din punct de vedere al criminalităţii. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini sunt mai frecvente în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

De asemenea, există trei oraşe cu potenţial infracţional ridicat (trafic şi consum de substanţe halucinogene, jafuri armate, schimburi de focuri de armă, răpiri etc.), în care crima organizată intră în cotidian: Toronto, Vancouver şi Montreal.

Se recomandă evitarea împrumutării cărţilor de credit personale, a cecurilor sau a altor documente personale, evitarea tranzacţiilor pe internet, dacă nu există siguranţa acestora.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor canadiene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • 911 – poliţie, pompieri, salvare, alte servicii de urgenţă
 • 0 pentru a intra în legătură cu operatorul telefonic naţional şi a solicita sprijin; operatorul telefonic, în cazuri de urgenţă, informează autorităţile de poliţie locale

Se recomandă ca titularul paşaportului să completeze datele particulare ale unei rude sau prieten care poate fi contactat în caz de accident (pagina 32 din paşaport) şi să citească cu atenţie recomandările din penultima copertă, interioară, a paşaportului. Pentru evitarea oricăror dificultăţi în timpul călătoriei sau şederii în străinătate, se recomandă fotocopierea primelor două pagini din paşaport (cele conţinând datele personale), în două exemplare, din care unul să fie lăsat la o rudă sau prieten şi celălalt să fie păstrat personal, separat de paşaport, pentru a uşura la nevoie identificarea titularului paşaportului pierdut, furat, deteriorat sau distrus.

Se recomandă, de asemenea, sesizarea celui mai apropiat oficiu consular român, care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege:

 • Ambasada României la Ottawa
 • Consulatul General al României la Montreal
 • Consulatul General al României la Toronto
 • Consulatul General al României la Vancouver
 • Consulatul General Onorific al României la Moncton
 • Consulatul Onorific al României la Quebec


Sistemul medical

Canada nu suportă cheltuielile privind serviciile de spitalizare şi cele medicale, care sunt foarte costisitoare. Se impune încheierea unor asigurări medicale şi de călătorie în România, înaintea efectuării deplasării în Canada. De aceea, recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Canada să încheie poliţe de asigurare de călătorie care includ şi acoperirea costurilor medicale în caz de îmbolnăvire, accident sau deces.

Recomandăm ca aceste poliţe de asigurare să acopere întreaga durată a călătoriei, din ziua plecării din România până în ziua întoarcerii.


Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului public.

 • Starea drumurilor

Starea generală a infrastructurii rutiere este foarte bună.

 • Limitele de viteză

Viteza este limitată la 100 km/oră pe autostradă, iar în oraşe între 50 şi 80 km/oră. Depăşirea vitezei legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi substanţiale şi penalizări sub formă de puncte.

 • Parcarea

Parcarea se face, în general, contra cost.

 • Permisul de conducere

Întrucât în Canada fiecare provincie şi teritoriu are reguli şi norme proprii de circulaţie şi de emitere a permiselor de conducere, detalii specifice în funcţie de provincie se pot afla la departamentele de informaţii: http://www.tc.gc.ca/eng/regions-road.htm

 

Reglementări vamale

Importul în Canada al următoarelor mărfuri poate fi reglementat, controlat (necesitând un permis special) sau interzis, după caz: arme de foc sau alte arme (articole pirotehnice); droguri; produse provenind de la specii pe cale de dispariţie (fildeş, corali, produse din piele de reptilă); bunuri culturale (antichităţi, obiecte culturale). Suma limită în valută care poate fi introdusă şi scoasă din Canada este de 10.000 dolari canadieni de persoană.

Limitele cantitative pentru anumite produse care se introduc în Canada sunt: 1.14 litri băuturi spirtoase; 1.5 litri vin; 8.5 l bere; maximum 200 ţigări; 50 de trabucuri; 200 grame de tutun fabricat. Pentru cantităţile ce depăşesc aceste limite este necesară autorizaţie specială. Cantităţile sunt stabilite de fiecare provincie sau teritoriu. Evitarea transportului de produse alimentare de origine animală şi vegetală este necesară. Pentru cadouri ce depăşesc suma de 60 dolari canadieni se aplică taxe vamale.

Informaţii suplimentare privind regimul vamal aplicat de Canada pot fi obţinute de la Agenţia Canadiană de Inspectare a Alimentelor (www.inspection.gc.ca) sau Agenţia Serviciilor Frontaliere (http://www.cbsa-asfc.gc.ca/).


Regimul medicamentelor

Medicamentele pentru uz personal trebuie sa fie introduse în ambalajul original, iar posesorul trebuie să deţină o reţetă, o copie a acesteia sau o scrisoare din partea medicului care a prescris reţeta.


Regimul animalelor de companie

Animalele de companie care intră pe teritoriul canadian pot fi supuse unei perioade de carantină. Detalii despre regimul animalelor de companie pot fi obţinute de la Agenţia Serviciilor Frontaliere a Canadei (http://www.cbsa-asfc.gc.ca/).

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice