Condiţii de călătorie

Belize

 • Nu există restricţii de călătorie.
Ultima actualizare: 
21 iulie 2015

 

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetățenii români pot călători în Belize, în scopuri turistice, pentru o perioadă de maxim 90 de zile într-un interval de 6 luni, fără obligativitatea obținerii în prealabil a unei vize pentru intrarea în această țară. În acest sens, este necesară prezentarea: unui pașaport valabil pentru cel puțin 6 luni de la momentul intrării în țară, a biletului de avion dus-întors, dovada cazării precum și dovada deținerii resurselor financiare pentru perioada vacanței (bani în efectiv și extras cont bancar).

Vizele de lungă şedere se obţin numai de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Belize în țara de origine a solicitantului sau în alte țări.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetățenilor români care vor să efectueze o călătorie în Belize să se adreseze Ambasadei Belize din Austria, reprezentanță diplomatică care are în jurisdicție și România.

Adresă: Franz Josefs-Kai 13/5/16, P.O. Box 982, 1011 Viena, Austria

Telefon: (+43) (1) 533 7663

Fax: (+43) (1) 533 8114.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se deplasează pe teritoriul acestui stat să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele Ambasadei României în Mexic (secretariat@embajadaderumania.org.mx), pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Ameninţări teroriste

În Belize riscul atentatelor teroriste este scăzut. Cu toate acestea, trebuie să aveţi în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

 

Siguranţă şi criminalitate

În ultimii ani, situația de securitate în Belize s-a deteriorat, fapt pentru care se recomandă ca cetățenii străini să adopte măsuri de precauție (folosirea serviciilor de taxi autorizate și recomandate de personalul hotelului/aeroportului), evitarea călătoriilor/excursiilor în locuri cu acces dificil, nepopulate.

În cazul producerii unui delict, acesta trebuie semnalat imediat poliției naționale.

Nu se recomandă deținerea unor sume mari de bani și/sau obiecte de valoare la vedere.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care călătoresc, tranzitează sau se află în Belize:

 • să evite folosirea paşapoartelor temporare;
 • să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate şi deplasarea în zone izolate ale ţării și mai ales cu sume mari de bani și cu obiecte de valoare;
 • să dețină permanent fotocopii de pe paşapoarte sau biletele avion şi să păstreze originalele în locuri sigure, la hotel;
 • să menţină ferestrele autovehiculului închise în timpul călătoriei;
 • să nu ia în autoturism persoane necunoscute;
 • să nu lase documente, bani sau obiecte în maşinile închiriate şi parcate sau lăsate nesupravegheate;
 • să nu se implice  în transportul/traficul de droguri. Pedepsele pentru aceste infracțiuni sunt extrem de drastice;
 • să evite purtarea bijuteriilor, bunurilor de valoare, a sumelor mari de bani şi a mai mult de o carte de credit. Trebuie evitate ofertele turistice neorganizate (se recomandă folosirea ghizilor autorizați, a însoţitorilor etc.).
 • să nu consume băuturi alcoolice în locuri publice sau pe stradă. Este recomandabil consumul apei îmbuteliate, cumpărată din magazine.
 • să încerce evitarea consumului alimentelor în punctele ambulante de pe stradă sau în zonele turistice.

Atenţie: În perioada iunie-noiembrie, în ţările din America Centrală se pot produce uragane. Recomandăm ca în aceste perioade să obţineţi în prealabil informaţii referitoare la previziunile meteorologice.

Belize este o ţară cu o puternică activitate seismică, motiv pentru care recomandăm să obţineţi de la agenţiile de turism informaţii asupra măsurilor pe care autoritățile le adoptă în astfel de cazuri.

 

Sistemul medical

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea pentru cetățenii români care doresc să se deplaseze în Belize să încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă, deoarece, în lipsa acesteia, costurile pentru eventualele servicii medicale pot fi ridicate.   

Plata serviciilor medicale se efectuează în monedă națională (dolar belizian) dar și în dolari americani (USD).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care doresc să se deplaseze în Belize să încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă. 

Verificaţi dacă asigurarea pe care aţi încheiat-o în România are acoperire în Belize. Solicitaţi companiei de asigurări din România numele firmei de asigurări corespondente şi numele spitalelor la care vă puteţi adresa în caz de necesitate.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care călătoresc, tranzitează sau se află în această țară să se protejeze împotriva înțepăturilor de țânțari, deoarece au fost înregistrate cazuri de febră dengue și chikungunya.


Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care călătoresc, tranzitează sau se află în această țară prudenţă în trafic, cetăţenii străini fiind supuşi aceloraşi sancţiuni ca şi cetățenii din Belize.

Starea carosabilului este în unele zone precară, mai ales în sezonul ploios, semnalizarea rutieră fiind deficitară.

Centura de siguranţă este obligatorie. Folosirea telefonului mobil la volan este interzisă.

 • Transportul în comun

Principalul mijloc de transport în Belize este autobuzul. Nu se recomandă folosirea acestora deoarece sunt extrem de aglomerate, fiind semnalate și furturi de bunuri personale, iar parcul auto este învechit.

 

Reglementări vamale

Se acceptă introducerea/scoaterea din Belize a efectelor personale şi a medicamentelor pentru uz personal, în cantităţi moderate.

În vederea obținerii unor informații suplimentare, Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetățenilor români care vor să efectueze o călătorie în Belize să se adreseze Ambasadei Belize din Austria.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice