Condiţii de călătorie

Regatul Cambodgiei

Ultima actualizare: 
10 aprilie 2015

 

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetățenii români care călătoresc în Regatul Cambodgiei trebuie să dețină o viză valabilă în pașaport. Pentru facilitarea obținerii vizelor de intrare, guvernul cambodgian a introdus, începând cu data de 1 noiembrie 2014, sistemul electronic de acordare a vizelor turistice "e-VISA", cu o singură intrare, valabilă 30 de zile.

Astfel, cetăţenii români care doresc să aplice pentru viză în vederea deplasării în Regatul Cambodgia, au la dispoziţie website-ul: http://www.evisa.gov.kh/evisatracking/VisaTracking.aspx, precum şi adresa de e-mail: cambodiaevisa@evisa.gov.kh şi numărul de telefon: (023) 224 972 şi de fax (023) 224 973.

Cetățenii români pot aplica pentru viza turistică on-line prin www.tourismcambodia.org.

Se completează on-line aplicația de viză de pe site-ul oficial, se achită on-line contravaloarea vizei cu card de credit și se trimite on-line o imagine a pașaportului scanată recent în format JPEG sau PNG. Aprobarea vizei poate dura 3 zile.

Deţinătorii tipului de viză "e-VISA" pot intra în Cambodgia pe la punctele de control de trecere a frontierei (PCTF) din aeroporturile internaţionale din Phnom Penh și Siem Reap, precum șiprin PCTF Bavet (Svay Rieng), Cham Yeam (Koh Kong), Poipet (Banteay Meanchey).

Cetățenii români trebuie să se asigure că termenul de valabilitate al pașaportului este, la intrarea în Cambodgia, de peste 6 luni pentru obținerea unei vize în sistemul "e-VISA".

Costul unei vize turistice este de 20 USD iar cel al unei vize de afaceri este de 25 USD.

Solicitanții de viză pentru afaceri trebuie să se adreseze misiunilor diplomatice ale Regatului Cambodgiei în străinătate. În mod exceptional, o pot obține și la pincipalele puncte de frontieră ale țării.

Înainte de a călători în Regatul Cambodgiei trebuie să vă asigurați că pașaportul dumneavoastră este valabil cel puțin 6 luni de la momentul intrării pe teritoriul acestui stat. Intrarea în Cambodgia va fi refuzată în cazul în care pașaportul nu are valabilitatea menționată, iar compania aeriană nu vă va permite îmbarcarea la bordul aeronavei.

Viza cambodgiană (VOA), valabilă 30 de zile, cu o singură intrare, poate fi obținută direct, la sosirea pe aeroporturile internaționale cambodgiene și la celelalte puncte de trecere ale frontierei internaționale în această țară, în aceleași condiții privind perioada de valabilitate a pasaportului. Cetățenii români care se deplasează în regiune trebuie să aibă în vedere că termenul de valabilitate de peste 6 luni (până la expirarea paşaportului) este o condiție și pentru obținerea vizei de intrare în statele învecinate, respectiv Thailanda, Vietnam și Laos.

Călătoriile de o zi (sosire și plecare în aceeași zi) nu sunt permise (cu excepția cazurilor de tranzit, fără ieșirea din aeroport).

Vizele turistice trebuie reînnoite în cazul în care cetățenii străini doresc să rămână pe teritoriul regatului mai mult de 30 de zile. Vizele turistice pot fi reînnoite numai o singură dată.

Pentru o perioadă de ședere mai mare de 30 de zile se recomandă contactarea Departamentului Cambodgian pentru Imigrări din orașul Phnom Penh. Depășirea perioadei de ședere acordată prin viză este considerată o încălcare a legii și se sancționează cu:

- plata unei amenzi la punctul de trecere a frontierei la plecare (pentru depășirea valabilității de până la o lună)

- pedeapsa cu închisoarea, urmată de deportarea și înregistrarea persoanei pe lista neagră / a indezirabililor, cărora le este refuzat dreptul de intrare în Cambodgia (pentru depășirea cu mai mult de o lună).

În cazul pierderii ori furtului pașaportului în timpul deplasării/șederii în Cambodgia, trebuie imediat contactate autoritățile locale pentru solicitarea unei declarații necesare obținerii unui alt document de călătorie și a vizei de ieșire din țară. Pentru aceasta este obligatorie prezentarea personală la secția poliției pentru turism din zona unde a avut loc incidentul. Persoanele în cauză trebuie să aplice pentru o viză de ieșire din Cambodgia la Departamentul Cambodgian pentru Imigrări din cadrul Ministerului de Interne. Aprobarea pentru obținerea unei vize de ieșire din țară durează aproximativ 3 zile lucrătoare. Pentru a facilita soluționarea unor astfel de cazuri nedorite, se recomandă persoanelor care călătoresc în regat să dețină și o copie recentă după pașaport şi două fotografii, păstrate în seiful de la hotel alături de celelalte obiecte de valoare.

România nu are oficii de reprezentare diplomatică sau consulară rezidente în Cambodgia, dar cetăţenii români pot solicita, în caz de nevoie, eliberarea unui titlu de călătorie, în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor membre ale UE.

 Se recomandă, totodată, şi informarea  Ambasadei României în Vietnam asupra furtului sau pierderii documentului de călătorie.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE, inclusiv lista cu misiunile diplomatice și consulare rezidente în acest stat.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să călătorească în Cambodgia sau intenționează să rămână o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României în Vietnam şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, să  comunice propriile coordonate de călătorie și numărul de telefon ori/și adresa e-mail pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ignorarea avertismentelor de călătorie şi deplasarea în zone de risc se face pe propria răspundere, iar persoanele care o fac suportă eventualele consecinţe nedorite. Precizăm că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

Principalele puncte de trecere a frontierei terestre dintre Regatul Cambodgiei și țările vecine :

  1.  Frontiera Cambodgia – Thailanda:

Există șase puncte internaționale de trecere a frontierei cu Thailanda: Poipet (provincia Banteay Meanchey), Cham Yeam (provincia Koh Kong), O’Smach (provincia Oddar Meanchey), Choam (provincia Oddar Meanchey), Prom (provincia Pailin) și Dong (provincia Battambang).

Persoanele care doresc să viziteze zonele turistice aflate la frontiera cu Thailanda trebuie să fie conştiente de gradul ridicat de risc datorat disputelor de frontier, soldate cu ciocniri armate în 2008 si aprilie 2012. Au avut loc conflicte în apropierea templului Preah Vihear (cunoscut sub numele thailandez de Templul Khao Pra Viharn) situat la granița dintre provinciile Preah Vihear din Cambodia și Sisaket din Thailanda, a templului Ta Krabei (cunoscut sub numele thailandez de Templul Ta Kwai) și a templului Ta Moan (cunoscut sub numele thailandez de Templul Ta Muen Thom), situate de-a lungul graniței dintre Cambodgia și Thailanda în Provincia Oddar Meanchey.

Punctele de trecere a frontierei dintre cele două țări și cele de atracție turistică pot fi închise fără preaviz.

  1. Frontiera Cambodgia – Vietnam:

La frontiera vietnamo-cambodgiană, viza (VOA) se poate obține la punctele de trecere din Bavet (provincia Svay Rieng), Kaam Samnor (între provincia Kandal Mekong și provincia Prey Veng), Phnom Den (provincia Takeo), Trapaing Phlong (provincia Kampong Cham), Trapaing Sre (provincia Kratie), Oyadav (provincia Rattanak Kiri), Banteay Chakrei (provincia Prey Veng), Preak Chak (provincia Kampot) și Samrong (provincia Svay Rieng).

Se recomandă reconfirmarea posibilității trecerii acestor puncte de frontieră înaintea călătoriei și verificarea cu regularitate a condițiilor de trecere.

  1. Frontiera Cambodgia – Laos:

Viza (VOA) poate fi obținută la punctul internațional de trecere a frontierei Trapaing Kreal (provincia Stung Treng).

Nu se recomandă trecerea frontierei prin punctul Dong Krolor-Veun Kham din aceeași provincie, care nu este deschis cetățenilor străini, fiind folosit exclusiv de cetăţenii cambodgieni şi laotieni.

 

Ameninţări teroriste şi alte riscuri

În ultimii ani, autoritățile cambodgiene au descoperit şi neutralizat un număr de atentate cu bombă in capitala Phnom Penh, care au vizat clădirea Adunării Naționale, Podul Naga din Bulevardul Norodom, sediul Tribunalului Municipal al orașului, ambasadele Marii Britanii, Australiei și Statelor Unite.

 

Siguranţă şi criminalitate

Cetățenii români sunt sfătuiți să evite protestele, demonstrațiile și adunările publice, deoarece acestea pot degenera în acțiuni violente.

Este cunoscut faptul că poliția locală și forțele de securitate răspund prin forță și nu pot face distincție între protestatari și simplii trecători. Se recomandă informarea permanentă din presa locală asupra anunţurilor sau recomandărilor autorităţilor locale privind protestele care vor avea loc, pentru evitarea zonelor respective, deoarece unele străzi sunt blocate ori au accesul restricționat.

În Phnom Penh, posibile zone în care pot apărea astfel de proteste și manifestatii sunt sediile partidelor police, clădirea Adunării Naționale, reședința Primului Ministru (lângă Monumentul Independenței Wat Phnom),  Primăria orașului Phnom Penh, Parcul Libertății, Tribunalul orașului Phnom Penh, sediile institutiilor publice și cele ale companiilor transnaționale și multinationale.

Parcul Libertății din Phnom Penh (de pe strada 106, între strada 61 și Bulevardul Norodom) este locul cel mai cunoscut pentru organizarea de proteste și demonstrații publice. Incidentele dintre poliţie şi demonstranţi de la sfarsitul anului 2013 şi începutul anului 2014, în contextul tensiunilor politice din țară, s-au soldat cu morţi şi răniţi. Deşi situaţia actuală din Cambodgia a revenit la normal, consecutiv realizării unui compromis între putere şi opoziţie, cetățenii cambodgieni și cei străini sunt sfătuiți să evite zona.

Cetățenii români trebuie să manifeste o atenție sporită în timpul festivalurilor religioase, naționale, al altor zile cu semnificație națională și al comemorărilor. Aglomerațiile care se crează în astfel de ocazii sporesc riscurile la adresa securității personale. Persoanele care călătoresc în perioada acestor evenimente trebuie să dea dovadă de discreție și respect, în special atunci când se află în locurile unde au loc activități de comemorare a familiei regale ori procesiuni religioase și să se abțină de la orice manifestări, gesturi sau acțiuni care ar putea fi interpretate ca ofensatoare.

Cele mai frecvente infracţiuni cu care se confruntă turiştii străini sunt furturile de portmonee,  genţi şi poşete. Se recomandă, de aceea, atenție sporită în supermagazine, în pieţe și bazaruri.

Furturile și jafurile hoților pe motociclete sunt, de asemenea, frecvente și îndreptate inclusiv împotriva străinilor, soldându-se uneori cu rănirea gravă a victimelor.

Astfel de infracțiuni se produc mai ales la traversarea străzilor şi la deplasările pe carosabil ori în apropierea acestuia, în special în Phnom Penh, Sihanoukville și Siem Reap.

Se recomandă păstrarea în locuri sigure - de preferat în seifurile de la hotel - a documentelor şi biletelor de călătorie, obiectelor şi valorilor personale (banii, cărţile de credit, bijuteriile etc.). Este de dorit limitarea la strictul necesar a valorilor aflate asupra persoanei în timpul deplasărilor în oraş şi evitarea expunerii lor la vedere. Furturile obiectelor de valoare se pot produce și în camerele de hotel și casele de oaspeți ieftine.

În timpul călătoriilor cu autobuzul, se recomandă o atenţie sporită la hoţii de buzunare şi la bagaje, inclusiv la cele depozitate în compartimentul de bagaje, la opririle în stațiile de pe traseu, îndeosebi între Phnom Penh și Siem Reap.

Se recomandă evitarea deplasărilor fără însoțitor pe timpul nopţii, indiferent de regiune, a locurilor aglomerate, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.

Au fost raportate atacuri și furturi soldate cu victime din rândul străinilor. În anii 2013 și 2014, astfel de atacuri au avut ca rezultat împușcarea, rănirea gravă și chiar moartea victimelor. Zonele frecventate de turiști și cele rezidențiale, precum Riverfront, Tonle Bassac și Keng Kang 1(BKK1) în Phnom Penh, ori plajele izolate ale orașului Sihanoukville, pot fi ținta unor astfel de atacuri.

În Cambodgia numărul deținătorilor de arme de foc este ridicat, de unde și tendința rezolvării unor dispute prin utilizarea lor. Trecătorii pot fi prinși accidental în schimburi de focuri stradale.

Turiștii pot fi expuși la înșelătorii sau altoracţiuni infracţionale. O bandă organizată, în special în Phnom Penh, folosește persoane prietenoase pentru a cîștiga încrederea turiștilor și a-i atrage în cursă.

Urmare unor astfel de acţiuni, turiști străini au fost obligați să joace jocuri de noroc, pierzând sume mari de bani sau au fost forțați să scoată bani de la ATM.

Călătoriile cu barca și vaporul implică și ele un nivel ridicat de risc. Chiar dacă sunt moderne, acestea pot fi supraaglomerate și lipsite de echipament de salvare (vestă de siguranță, colac de salvare). Trebuie cerut operatorilor turistici să asigure condițiile de siguranță necesare pentru astfel de deplasări şi evitată deplasarea cu mijloace de transport nesigure.

Călătorii trebuie să se informeze asupra siguranței și standardelor de întreținere a avioanelor liniilor de zbor care operează pe plan local. În mod frecvent, liniile aeriene anulează ori reprogramează zborurile interne și notifică cu întârziere modificările survenite în program.

În Cambodgia există muniţii neexplodate din timpul războiului. Zonele minate sunt în multe cazuri nemarcate, motiv pentru care turiştii sunt sfătuiţi să nu se abată de la căile de acces principale şi de la traseele stabilite.

Se recomandă, în general, să se apeleze la operatori turistici acreditaţi, iar turiştii să nu se îndepărteze de grup în cazul deplasărilor în colectiv.

Numere de telefon şi adrese utile în caz de urgentţă:

  • 117- poliția
  • 118 – pompieri
  • 119 – ambulanța
  • Phnom Penh – Poliția turistică nr. 13, strada 158 (lângă Wat Koh)
  • Seam Riep – Poliția turistică în apropierea chioșcului de bilete al templului Ankorwat

Cetăţenilor români care călătoresc în Regatul Cambodgiei li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile cambodgiene şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro ).

 

Sistemul medical

Serviciile de sănătate în Cambodgia sunt, în general, precare ori limitate. În afara capitalei aceste servicii și echipamentele medicale sunt aproape inexistente, îngreunând intervențiile în caz de urgență. Spitalele și doctorii pretind prețuri ridicate. În situaţia în care este necesar un tratament medical, străinii trebuie să fie pregătiți să suporte unele costuri, chiar dacă posedă asigurare de călătorie.

Este necesară o atenție sporită la procurarea medicamentelor pe plan local, existând riscul ca unele dintre acestea să  fie contrafăcute.

În cazul unei afecțiuni serioase ori al unui accident, se impune transportul de urgență la cel mai apropiat punct de asistență medicală. Transportul aerian în astfel de urgențe medicale este extrem de costisitor.

Febra dengue și encefalita japoneză sunt răspândite în Cambodgia, iar malaria în unele regiuni. Se recomandă profilaxia contra malariei și a altor boli transmise de țânțari și luarea de măsuri de protecție contra lor precum creme protectoare, îmbrăcăminte cu mânecă lungă ori pantaloni lungi de culoare închisă, în cazul deplasărilor şi folosirea, dacă este nevoie, a insecticidelor în încăperi, în eventualitatea cazarii în hoteluri ieftine.

Rabia este o boală comună printre animalele din Cambodgia și se poate transmite prin mușcătura ori zgârietura de câine, maimuță, pisică, șoarece și lilieci.Vaccinul și tratamentul antirabic se pot solicita la Institutul Pasteur Rabies Clinic, No.5, Monivong Boulevard, 12201 Phnom Penh.

MAE  recomandă ca cetăţenii români  care urmează să se deplasează în Cambodgia  să contactezeInstitutul Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile- pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie administrate.

Intoxicaţiile alimentare şi parazitice sunt comune. Gripa aviară, febra dengue, holera şi rujeola degenerează uneori în epidemii.

Datorită numeroaselor cazuri de SIDA, victimele atacurilor violente, în special ale violurilor, sunt sfătuite să solicite imediat asistență medicală.

 

Condiţii privind traficul auto

Sistemul de conducere auto este cel european (volanul pe partea stângă). Sistemul de deplasare al vehiculelor este pe partea dreaptă a arterei de circulație.

Străzile sunt aglomerate în majoritatea orașelor, iar regulile de circulație sunt frecvent încălcate. Călătorii trebuie să fie foarte atenți la traversarea străzilor şi deplasarea pe carosabil.

Călătoriile rutiere, în special noaptea, sunt periculoase datorită condiției precare a infrastructurii şi mijloacelor de transport. Rata accidentelor de motocicletă și de autobuze este ridicată. Motocicletele taxi și motorizatele pe trei roți (tuk-tuk ori remorcile) sunt folosite în general pentru transportul pe distanțe scurte. Biletele nu sunt contorizate, iar plata poate fi făcută în funcție de distanța parcursă, numărul de pasageri și de perioada zilei. Negocierea prețului biletului înaintea călătoriei poate ajuta călătorul să evite neînțelegerile asupra plății transportului la destinaţie.

Uneori, conducătorii auto acceptă pasagerii fără a înțelege destinația acestora. Este de dorit ca turistul să aibă asupra lui o hartă și să cunoască cât mai multe despre locul în care doreşte să se deplaseze.

Conducătorii auto trebuie să posede un permis de conducere cambodgian, emis de Ministerul Transportului și Lucrărilor Publice. Se poate solicita un permis de conducere cambodgian în baza unui permis de conducere internaţional. Contravaloarea acestuia este de 32 USD.

Folosirea centurii de siguranță este obligatorie.

În cazurile în care conduceți sau călătoriți cu motocicleta este obligatoriu să purtați cască, iar polița de asigurare să acopere şi astfel de călătorii, în caz de accident.

În cazul în care participați la călătorii turistice al căror traseu include deplasarea cu motocicleta, trebuie să vă asigurați de calitatea corespunzătoare a căștii.

 

Utilizarea cărţilor de credit

Anterior plecării în călătorie trebuie contactată banca, pentru a verifica posibilitatea utilizării cardului la ATM locale. Servicii gratuite pentru cecuri de bancă și cărți de credit sunt valabile la băncile din Phnom Penh, Siem Reap, Sihanoukville și Battambang. Automatele ATM sunt disponibile în Phnom Penh, Siem Reap, Battambang și Sihanoukville.

Călătorii trebuie să manifeste precauție la folosirea cardurilor la ATM-urile locale, îndeosebi în timpul nopţii, deoarece au fost înregistrate atacuri și jafuri armate după extragerea banilor din automate.

În Regatul Cambodgiei  toate plăţile se fac în dolari SUA, care circulă în paralel cu moneda naţională, nefiind obligatoriu schimbul valutar. De aceea turiștii trebuie să fie pregătiți cu o sumă de bani rezonabilă în dolari SUA, incluzând şi bancnote de mică valoare, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionale. Dolarii sunt acceptați, în general, în toate tranzacțiile iar preţurile sunt afişate în dolari şi monedă locală. Bancnotele mototolite, îndoite, murdare și cu un grad de uzură ridicat nu sunt acceptate. În circuitul banilor din Cambodgia au fost depistate si bancnote false.

Este recomandabil ca persoanele care se deplasează în Cambodgia să fie pregătite pentru situaţii financiare neprevăzute și de urgență. Pe parcursul deplasărilor, turiştilor li se recomandă să nu aibă asupra lorsume considerabile de bani lichizi, bijuterii ori alte obiecte de valoare.

 

Reglementări vamale

Este interzisă introducerea în Cambodgia a drogurilor (infracţiune sancţionată sever), materialelor pornografice, băuturilor alcoolice, alimentelor, armelor de jucărie, medicamentelor pentru comercializare și a aparatelor de radio-emisie.

Este interzisă scoaterea din Cambodgia a obiectelor de patrimoniu și arheologice (se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni până la 5 ani și plata unei amenzi).

 

Regimul animalelor de companie

Este admisă intrarea pe teritoriul Cambodgiei cu animale de companie (pisici sau câini), cu condiția ca acestea să fie însoțite de certificatul de sănătate, eliberat în ultimele 10 zile dinaintea deplasării, de către un medic veterinar autorizat și de un certificat de vaccinare antirabică nu mai vechi de 7 zile, în care să fie trecut numărul de identificare a microcipului, data vaccinării și durata de valabilitate a vaccinului administrat, care se recomandă să fie de cel puţin un an.

Pentru pisici și câini se solicită, de asemenea, carnetul de sănătate cu vaccinurile la zi, eliberat de autoritatea sanitar-veterinară, care să ateste condiția bună de sănătate a animalului.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice