Condiţii de călătorie

Ecuador

Ultima actualizare: 
10 aprilie 2015

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români sunt scutiţi de obligativitatea deţinerii vizei de scurtă şedere pe teritoriul Republicii Ecuador, pe o perioadă de până la 90 de zile. În cazul în care, din motive obiective, este necesară prelungirea şederii peste acest termen, este obligatoriu ca persoanele respective să se adreseze la Direcția Națională pentru Migrație. Se pot acorda 48 de ore în plus peste acest termen cetățenilor care se angajează să părăsească țara în intervalul amintit.

Cetăţenii români care intenţionează să desfăşoare activităţi lucrative, economice, trebuie să obțină o autorizație de la Ministerul pentru Relații de Muncă din Ecuador. Dar pentru aceasta petentul trebuie să obțină o viză de ședere pentru muncă, care este valabilă pentru 2 ani. Pentru a o solicita, costul este de 20 USD, iar pentru expediere se cer 200 USD.

De asemenea este necesară eliberarea unui Carnet de muncă (Carnet ocupacional).

Pentru informaţii suplimentare despre regimul vizelor şi despre condiţiile de intrare în Ecuador, recomandăm consultarea informaţiilor prezentate de autorităţile din această țară:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României din Lima, Peru, Av. Jorge Basadre nr. 690, San Isidro, Lima 27, şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Ameninţări teroriste

Riscul ameninţărilor teroriste în Ecuador este relativ scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Cetăţenilor români care călătoresc în această țară li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile de resort din această țară şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe.
 

Siguranţă şi criminalitate

Cetăţenii români care doresc să călătorească pe teritoriul ecuadorian trebuie să știe că asemenea altor  state latino-americane situate pe coasta Oceanului Pacific și Ecuadorul este o zonă de mare intensitate seismică.  Din acest motiv, călătoria în această țară prezintă un anumit grad de risc.

Totodată, Ecuadorul prezintă caracteristica existenței unui număr de 26 de vulcani, dintre care unii sunt încă activi. În perioade de erupții puternice sau reactivare intensă a vulcanilor este de preferat ca cetățenii români aflați în această țară să evite zonele cele mai expuse.

Ecuadorul este o ţară cu profil turistic, dispunând de servicii pentru acest sector, dar este recomandabil un comportament prudent în deplasările în interiorul acestui stat unde a crescut numărul unor infracțiuni precum furtul de bani, de aparate de fotografiat şi electronice, sau alte obiecte și chiar jafuri comise în special în zone periferice sau mai izolate. Riscul furtului există însă și în alte spații publice cum ar fi magazine sau locuri aglomerate, mijloacele de transport public (autobuze, taxi). Este de aceea recomandabil ca excursiile să se facă prin intermediul unor agenții de turism credibile.

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandăm:

  • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Uşile si geamurile de la autovehicule trebuie ţinute închise.
  • În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei
  • Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi! Nu vă îndepărtaţi de grupul turistic şi respectaţi anunţurile sau indicaţiile autorităţilor locale!

În cazul în care sunteţi victima unei infracţiuni se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliției, precum şi consulatele onorifice ale țării noastre din Quito - adresa ESTEBAN DE LA ROSA N45-176 Y MARCOS JOFRE  și Guayaquil – adresa Puerto Santa Ana, Edificio Torreon, piso 4, oficina 504 sau  Ambasada României din Lima.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de  poliție, de la care trebuie să se solicite un document care să ateste pierderea sau, după caz, furtul acestuia. In cazul în care ați rămas fără nici un document de identitate trebuie să contactați  Ambasada României din Peru pentru a încerca obținerea unui  document de identitate provizoriu care să vă ajute să reveniți în țară.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor ecuadoriene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

•           Pompieri: 102, 112 sau *112 (din telefonul mobil)

•           Serviciului de Poliție: 101

•           Ministerul Sănătății: 171

•           Agenția Națională de Tranzit: 103

•           Număr de urgență la nivel național: 911

 

Sistemul medical

Asigurarea de călătorie, medicală şi de viaţă trebuie să acopere întreaga durată a călătoriei în Republica Ecuador, dat fiind că nivelul serviciilor de sănătate publică nu este foarte înalt.

Este recomandabil să aveți  permanent asupra dumneavoastră numărul de telefon al firmei de asigurare pentru cazuri  de urgență.

 

Condiţii privind traficul auto

•           Circulaţia auto:

Pentru a putea conduce un vehicul în Ecuador străinii trebuie să dispună de un permis valabil. Dacă acesta nu este  în spaniolă, trebuie să existe  o traducere legalizată a permisului.

Conducătorul vehiculului trebuie să aibă asupra sa pașaportul cu ștampila de intrare în țară, pentru ca autoritățile să constate dacă persoana respectivă  se află în intervalul de valabilitate pentru șederea pe teritoriul ecuadorian.

Se aplică prioritatea de dreapta

Minorii trebuie să stea obligatoriu în spate, în scaun special amenajat.

•           Starea drumurilor:

In Ecuador toate drumurile sunt administrate printr-un sistem al Șoselelor Naționale care include  și pe cele secundare sau provinciale.

 O parte a acestei de drumuri dispun de o infrastructură modernă.

Starea generală a drumurilor de interes național este în general bună.

•           Limitele de viteză admise:

Limitele de viteză sunt adaptate la specificul rutier. În general, în perimetrele urbane nu trebuie depășiți 50 km/ oră, iar pe autostrăzi se circulă cu 100 km/ oră , cu poțiuni în care se poate circula până la 130 km/h.

Este foarte important de știut că pentru depășiri de peste 20 km/h, în afară de amenzi, se pot aplica pedepse cu închisoarea.

•           Centura de siguranţă:

Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie.

•           Parcarea:

Parcarea se poate face numai în locurile special amenajate.

Încălcarea acestei reguli atrage după sine aplicarea de amenzi.

•           Transportul public :

Sistemul de trafic aerian intern este relativ dezvoltat, serviciile interne fiind asigurate de  compania națională TAME.

În acest fel sunt asigurate conexiuni directe cu orașele principale: Guayaquil, Cuenca, Manta, Esmeraldas. Se aplică o taxă de 12% pentru prețul fiecărui zbor intern.

Pentru Insulele Galapagos există zboruri zilnice din Quito sau Guayaquil.

Aeroportul Internaţional Mariscal Sucre din Quito funcţionează în condiţii normale.

•           Permisul de conducere:

Permisul de conducere eliberat de autorităţile române este recunoscut.

•           Informaţii utile pentru cazuri de accidente rutiere:

În cazul producerii unor accidente de circulaţie sau a altor evenimente, este recomandabil să se stabilească  legătura cu serviciul integrat de urgență și securitate din Ecuador care își coordonează activitatea cu Poliția Națională. Numărul de telefon este: 911.

În caz de deces trebuie contactate unul dintre cele două consulate onorifice ale României din Ecuador sau Ambasada României din Lima, în vederea obţinerii certificatului de deces.
 

Utilizarea cărţilor de credit

În Ecuador se pot utiliza toate cărţile de credit şi sistemele de plată cunoscute pe plan internaţional.
 

Regimul vamal

La intrarea în Ecuador, toate persoanele trebuie să completeze o declaraţie, care include o listă cu produse permise să fie aduse în această țară.  Trebuie să fie declarate cantităţile ce depăşesc aceste norme. De exemplu sunt permise doar: 300 ml parfum de persoană, 2 instrumente muzicale, 3 litri băuturi alcoolice, 20 pachete țigări, 6 memorii digitale, 10 videojocuri.

Sunt fixate norme speciale pentru vehicule, motoare, semințe, plante, animale, obiecte de interes istoric a căror aducere sau scoatere din țară necesită aprobări de la servicii specializate.

Este strict interzisă introducerea oricăror produse alimentare din carne, brânzeturi, fructe, legume sau semințe, în stare proaspătă sau uscate.
 

Regimul animalelor de companie

Se admite introducerea a maximum 2 animale de companie, respectând normele  sanitare internaționale.
 

Regimul medicamentelor

Pot fi introduse medicamente în cantităţi rezonabile pentru uzul personal pe baza certificatului medical.

În cazul în care aceste medicamente conțin substanțe psihotronice este absolut obligatorie prescripția medicală.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice