Condiţii de călătorie

Jamaica

Ultima actualizare: 
28 noiembrie 2016


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Pentru cetăţenii români care călătoresc în Jamaica este necesară obţinerea vizei de intrare. Viza se poate obţine de la ambasadele sau consulatele Statului Jamaica din străinătate. Vizele se emit pentru o perioada de 30 zile.

Pentru primirea vizei, turistul român trebuie să prezinte:

 • paşaport cu valabilitate de minim 6 luni de la data intrării;
 • biletul de călătorie dus-întors sau a unui bilet de întoarcere într-o altă țară în care să fie admiși;
 • rezervare de hotel;
 • dovezi privind acoperirea cheltuielilor de şedere (voucher, cash etc);
 • dovada vaccinării împotriva rujeolei, rubeolei și poliomelitei.

Turiștii români care dețin viză de SUA și Canada și posedă dovada vaccinării împotriva rujeolei, rubeolei și polio un au nevoie de viză, pentru o ședere de maxim 30 zile .

Prelungirea vizei este posibilă, dar nu mai mult de încă 30 de zile.

Taxa de eliberare a vizei este de 100 dolari USA.

Reprezentarea diplomatică și consulară a statului Jamaica este asigurată de Ambasada Statului Jamaica în Germania.

Datele de contact ale Ambasadei Jamaica la Berlin, Republica Federală Germania sunt următoarele:

Schmargendorfer Straße 32, 12159 Berlin, Germania

Telefon: +49 30 85 99 45 11, fax: +49 30 85 99 45 40

E-mail: info@jamador.de

Informații suplimentare privind intrarea străinilor în Jamaica pot fi accesate pe site-ul oficial jamaican www.pica.gov.jm.


Doriţi să lucraţi în Jamaica?

Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale din Jamaica este instituţia care aplică Legea privind Străinii şi Cetăţenii Commonwealth-ului – „Foreign Nationals and Commonwealth Citizens (Employment) Act, 1964”, care prioritizează angajarea cetăţenilor jamaicani calificaţi.

În același timp, este recunoscut faptul că expertiza necesară pentru dezvoltarea economică nu este întotdeauna disponibilă pe plan local.

Cetățenii străini care caută locuri de muncă în Jamaica trebuie să obţină un permis de muncă.

În baza permisului de muncă eliberat de către Ministerul Muncii și Securităţii Sociale, un cetăţean străin este autorizat să efectueze o activitate salariată în Jamaica, pentru o perioadă determinată de timp în anumite condiții.

Cererea pentru permisul de muncă se depune la Ministerul Muncii și Securității Sociale prin intermediul angajatorului potențial, a unui contractant sau al Jamaica Promotions Corporation (JAMPRO).

Formularul de cerere trebuie să fie completat, semnat și prezentat de angajatorul potenţial şi însoţit de o scrisoare de intentie, de asemenea, scrisă de acest angajator, furnizând următoarele informații:

 • Motivele pentru care solicită un permis de muncă
 • Eforturile făcute pentru a atrage cetăţeni jamaicani calificaţi corespunzător
 • Durata estimată a lucrărilor care urmează a fi întreprinse de către solicitant

Cererea pentru permisul de muncă însoţită de documentele justificative se depune la Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale, la următoarea adresă: Labour Division, 1F North Street,  Kingston, Jamaica, tel. + 1 (876) 922 9500 to 14, www.mlss.gov.jm.

Cetățenii din ţările care nu aparţin Commonwealth trebuie să aplice pentru permisul de muncă înainte de sosirea în Jamaica, la Ambasada acestei ţări din Bruxelles:

Embassy of Jamaica

Avenue Hansen-Soulie 77, B-1040 Bruxelles Belgia
Telefon: +32 (0) 2 230 1170 32 (0) 2 234 6969
E-mail: emb.jam.brussels@skynet.be

Vizele de lucru sunt eliberate numai pe baza unor dovezi de ofertă de muncă confirmată. Documentele ce trebuie prezentate, împreună cu cererea de viză, sunt:

 • paşaport național valabil;
 • scrisoarea originală a societăţii care confirmă oferta de muncă;
 • aprobarea permisului de muncă original, semnat de către sau în numele ministrului Muncii;
 • formular completat de cerere de viză;
 • o fotografie tip pașaport;
 • taxa de viză.

Atenţie! Acceptul de intrare a lucrătorului străin pe teritoriul jamaican este la discreţia ofiţerului de imigrare. Acesta solicită ca străinul să aibă în posesia lui, la sosire, bilet de întoarcere şi paşaport valabil cu viză de intrare corespunzătoare.


Siguranţă şi criminalitate

Jamaica se confruntă cu o criminalitate destul de ridicată. O creștere bruscă a atacurilor armate a fost observată de la începutul anului 2013 față de turiști străini care se deplasau pe jos, chiar în cartiere rezidențiale cu renume de zone sigure.

Din cauza bandelor numeroase şi a traficanţilor de droguri, sunt contraindicate deplasările în zone precum:

 • În Kingston, cartierele Down Town, August Town și River Town;
 • În Montego Bay, cartierele Flankers, Norwood, Quarrie și Salt Spring, situate în interiorul zonei turistice;
 • Spanish Town în întregime.

Se recomandă, în general, să se evite transportul public, frecventarea plajelor publice (mai ales pe timp de noapte) și deplasările nefiind însoţiţi, în special în cartierele defavorizate ale marilor orașe. A se opta pentru taxiuri oficiale (placă roşie), frecventarea plajelor private și solicitarea de sfaturi înainte de a pleca în locuri turistice mai puţin cunoscute. În Kingston, dacă se doreşte vizitarea Galeriei Naţionale sau târgul de produse de artizanat, sunt recomandate excursiile organizate.

În afara orașelor, problemele de securitate sunt, în general, reduse.

Cu toate acestea, nu se recomandă tranzitarean Spanish Town (oraş renumit pentru criminalitatea violentă, deosebit de ridicată), indiferent de mijlocul de transport.

Pentru deplasarea de la Kingston în alte orașe ale țării, nu se recomandă urcarea în autobuze cu plecare din Downtown, şi nici închirierea de microbuze. Aceste vehicule sunt nu de puţine ori ţinte ale furturilor şi agresiunilor şi, în plus, starea de întreţinerea a acesora este precară , iar şoferii, în general, nu respectă regulile de circulaţie.

Avertisment privind drogurile

Consumul și vânzarea de droguri sunt interzise de lege și se pedepsesc cu închisoarea. Toleranța aparentă privind consumul de "ganja" (marijuana) nu include şi străinii, faţă de care legea este aplicată cu strictețe. În plus, aeroporturile jamaicane sunt echipate cu detectoare performante, capabile să identifice cu precizie produse ilegale transportate de către călători.

Pericole naturale

Jamaica, ca majoritatea insulelor din Caraibe, poate fi atinsă de uragane în perioada iunie-noiembrie. Prin urmare, se recomandă ca persoanele care se deplasează sau îşi planifică deplasarea în această perioadă:

 • Să se informeze asupra situaţiei meteorologice consultând site-ul “National Hurricane Center” (www.nhc.noaa.gov);
 • Să se conformeze recomandărilor menţionate pe acest site şi să urmărească informaţiile difuzate de autorităţile locale.


Sistemul medical

Măsuri preventive. Pericole de ordin medical

Înainte de plecarea în Jamaica, se recomandă consultarea medicului şi contractarea unei poliţe de asigurare care să acopere cheltuielile sanitare şi repatrierea sanitară.

Este de preferat să fie efectuate la zi vaccinurile împotriva difteriei, poliomielitei şi tetanosului, eventual şi împotriva hepatitelor virale A și B.

Boli care se manifestă pregnant:

 • Gripa A/H1N1
 • Dengue – transmisă prin înţepături de ţânţar. Se recomandă măsuri obişnuite de protecţie: haine lungi, produse împotriva ţânţarilor. Afecţiunea poate lua o formă gravă. Aspirina nu este recomandată.
 • Chikungunya – cazurile de îmbolnăvire cu acest virus transmis de ţânţari s-au înmulțit și au luat, la începutul lunii octombrie 2014, proporțiile unei epidemii. Se recomandă aceleaşi măsuri de protecţie ca şi în cazul prevenirii de dengue.
 • SIDA – răspândire semnificativă


Condiţii privind traficul auto

Sensul de circulaţie auto este pe partea stângă a carosabilului.

În afara unor rute importante, cum ar fi cele care deservesc coasta de nord și autostrada de la vest de Kingston, rețeaua de drumuri este sinuoasă, îngustă și influenţată de condițiile meteorologice, mai ales în timpul sezonului ploios (iunie-octombrie).

Nu se recomandă deplasarea pe timp de noapte, deoarece drumurile sunt  marcate necorespunzător, existând multe obstacole.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice