Condiţii de călătorie

Gambia

Ultima actualizare: 
5 februarie 2019


Condiţii de intrare şi regim de ședere

Cetățenii români, posesori ai unui pașaport valabil, au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Republicii Islamice Gambia.

Pașaportul trebuie să fie valabil cel puțin 6 luni de la data depunerii cererii de viză. Reprezentarea diplomatică şi consulară a Republicii Islamice GAMBIA în România este asigurată de Ambasada Gambiei în Franța.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care doresc să călătorească sau intenționează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României la Dakar (Senegal) şi să își anunțe prezența în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactați în situații de urgenţă.

 

Asistență consulară

Atenție! România nu are nicio formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Gambia. În calitate de cetățean al Uniunii Europene, puteți solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în țară, din partea misiunilor diplomatice ale țărilor Uniunii Europene cu sediul în Gambia.

Site-ul Comisiei Europene conține informaţii utile privind protecția consulară de care beneficiază cetățenii Uniunii Europene, inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale țărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Gambia este asigurată de Ambasada României în Senegal. Nu există un Consulat onorific al României în Gambia.

 

Amenințări teroriste

Republica Gambia nu a fost ținta unor atacuri teroriste directe îndreptate împotriva cetățenilor străini. Este o țară cu un risc relativ scăzut de producere a unor incidente, altele decât amenințările teroriste globale, care pot viza în mod nediscriminat ținte civile.

Cetățenii români sunt sfătuiți să urmărească în permanență anunțurile şi recomandările făcute de autoritățile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie.

 

Siguranță şi criminalitate

Cetățenii români care călătoresc în Gambia trebuie să respecte cu maximă strictețe următoarele reguli, pentru a evita orice dificultate sau incident cu populația sau cu autoritățile locale:evitarea deplasărilor în preajma instalațiilor şi clădirilor militare, fotografierea acestora ori a clădirilor oficiale.

Recomandăm, de asemenea, o atenție sporită cu localnicii, care își oferă în mod insistent serviciile. În asemenea situații, este de dorit ca propunerile să fie refuzate ferm, dar politicos, pentru a evita orice conflict verbal sau fizic cu populația locală.

Autoritățile gambiene au zero toleranță față de turismul sexual, exploatarea sexuală a copiilor şi, în același timp, reprimă acțiunile şi atitudinile ostentatorii ale relațiilor între persoane de același sex.

În cazul transportului de medicamente pentru uz propriu, se recomandă păstrarea rețetei cu care au fost cumpărate, pentru a evita acuzațiile de deținere de stupefiante, care se pedepsesc cu închisoarea şi, în cazul posesiei a peste 250 de grame de cocaină, chiar cu pedeapsa cu moartea.

În cazul unor incidente care afectează siguranța persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactați poliția locală precum şi Ambasada României la Dakar, Senegal.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităților, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • Poliţia: 17;
 • Posturi de poliţie:
  • Aeroport: +220 447 27 26
  • Bakau: +220 449 53 28
  • Banjul: +220 422 72 48
  • Kairaba Avenue: +220 449 56 08 şi +220 449 60 16
  • Kotu: +220 446 33 51
  • Serrekunda: +220 439 22 08

 

Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistență să încheiați o asigurare medicală de sănătate înainte de a pleca într-o călătorie – valabilă pe întreaga durată a șederii (care să includă, în măsura posibilului, clauze de evacuare de urgență pe calea aerului în caz de îmbolnăvire).

Mai multe detalii găsiți pe site-urile: www.cnas.ro şi www.ceass.ro.

Din cauza condițiilor specifice continentului african, există riscul contactării unor boli cum ar fi rabia, meningita, febra tifoidă, paludismul (malaria), febra galbenă şi holera.

Pentru a nu contacta astfel de boli, se recomandă luarea următoarelor măsuri de siguranță: spălarea mâinilor cât mai des cu putință, atenție la calitatea alimentelor şi evitarea de a le achiziționa de pe stradă consumarea apei sau a altor lichide numai din recipienţi sigilați, desfăcuți în fața consumatorului, evitarea consumului de înghețată, gheață, lapte nepasteurizat în locuri nesigure, spălarea şi curățarea fructelor şi legumelor, evitarea consumului de fructe de mare crude (scoicile).

Se recomandă vaccinarea împotriva febrei galbene, tetanosului, poliomielitei, difteriei, meningitei, febrei tifoide, hepatitei A şi B. Carnetul de vaccinări este solicitat în mod obligatoriu la intrarea în Gambia.

În privința malariei, Gambia se situează, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătății, printre ţările cu mare incidenţă a maladiei pe continentul african, datorate ţânţarului anofel. Medicamente recomandate: Artemether-lumefantrine Artesunate, Amodiaquine. Se impune de asemenea recursul la măsuri de protecţie individuală (sprayuri, creme, difuzoare electrice, plase împotriva ţânţarilor). Un tratament cu durată variabilă poate fi prescris de către medic.

O boală frecventă în Gambia este febra Dengue, provocată de înţepătura ţânţarilor, înseosebi în sezonul ploios şi umed (iulie-decembrie). Pentru această maladie nu există vaccin sau tratament specific.

Riscul de contactare a maladiilor sexual transmisibile nu trebuie neglijat (798 de cazuri de infectare cu virusul HIV/SIDA la 100.000 de locuitori). Măsurile de prevenţie sunt indispensabile.

Numere utile:

 • Ambulanţă: 16
 • Urgences Royal Victoria Hospital: +220 422 82 24
 • Medical Research Council: +220 449 54 42

 

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Sistemul de circulaţie este similar celui european, cu volanul pe partea stângă. Circulația auto pe drumurile publice se desfășoară pe banda din dreapta a sensului de mers. Drumurile naționale sunt frecvent traversate de pietoni, animale și vehicule tractate de animale. 

Sistemul de semnalizare este foarte redus. Se acordă prioritate de dreapta. Trebuie evitată cu desăvârşire circulaţia pe timp de noapte. Se recomandă să se circule cu geamurile ridicate şi portierele încuiate.

 • Starea drumurilor

Reţeaua rutieră comportă porţiuni aflate în stare bună, mai ales în capitală şi în împrejurimi. Pentru deplasări în ţară, se recomandă folosirea unor autovehicule de tip 4x4.

Asigurarea de răspundere civilă este obligatorie. Reţeaua de staţii de alimentare este bine dezvoltată. Traversarea fluviului Gambia, care străbate ţara pe toata lungimea ei, se face în mai multe puncte de trecere, printr-un serviciu de bac.

 • Parcul auto

Din cauza stării tehnice precare a autoturismelor, există în permanenţă riscul de accidente.

 • Permisul de conducere

Pot fi folosite permisele de conducere europene dacă perioada de ședere este de scurtă durată. În schimb, dacă veți rămâne pe teritoriul acestui stat o perioadă îndelungată, este necesar să vă preschimbați permisul de conducere cu unul local, fără examen, numai cu prezentarea celui european, care nu se reține.

 • Informaţii pentru cazuri de accident de circulaţie

În caz de accident, chiar şi pentru tamponări uşoare, se anunţă poliţia,fără a se deplasa vehiculele implicate.

 

Utilizarea cărţilor de credit şi schimbul valutar

Cărţile de credit şi cecurile de călătorie sunt admise de marile bănci, rareori de magazine. Odată cu noile reguli de control al schimburilor, orice schimb valutar trebuie să se efectueze la bănci. Este interzisă transferarea de bani prin alţi operatori (de ex. Money Express).

 

Reglementări vamale

Nu există restricții vamale cu privire la obiecte sau sume în valută admise la intrare pentru turiștii străini, cu condiția declarării acestora.

Introducerea de arme de vânătoare este tolerată, cu condiţia ca ele să intre şi să iasă din ţară prin aeroportul din Banjul.

Este strict interzis importul de produse alimentare în bagaje.

 

Alte informaţii utile

Dat fiind că 80% din populaţia ţării este musulmană, se recomandă o atitudine respectuoasă faţă de tradiţiile şi obiceiurile locale.

Fumatul este strict interzis în locurile şi pe drumurile publice.

Se recomandă, de asemenea, evitarea oricăror propuneri, care pot conduce la înscenări şi denunţări la poliţie, urmate de pedepse grele cu închisoarea.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice