Condiţii de călătorie

Kyrgyzstan

Ultima actualizare: 
4 mai 2015


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Kîrgîzstan, au nevoie de viză de intrare în acest stat.

Cetăţenii români pot solicita viză de intrare în Kîrgîzstan, de la Secţia Consulară a Ambasadei Republicii Kazahstan la Bucureşti (Adresa: Şoseaua Nordului 60G, Bucureşti, Sector 1, 14104, Telefon: 0311071083, 0212300865, Fax: 0212300866, E-mail: bucharest@mfa.kz, Web: www.kazembro.kz).

România nu are reprezentare diplomatică sau consulară în Republica Kîrgîzstan. În calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul la Bişkek. În acest sens, site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE, inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii români, care doresc să călătorească în Republica Kîrgîzstan sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Kazahstan (Adresa: Str. Saraişâk nr. 28, Astana, Telefon: +7 717 2286201, Telefon mobil: +7 7055194521, Fax: +7 717 2286203, E-mail: amb@romania.kz, Web: http://astana.mae.ro) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonate, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele şi se deplasează în zone de risc, pot suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

 

Doriţi să munciţi în Republica Kîrgîzstan?

În concordanţă cu legea kîrgîză, cetăţenii străini sau apatrizii pot munci în Republica Kîrgîzstan în temeiul autorizaţiei de muncă acordată de către autoritatea desemnată. Fiecare străin care intenţionează să muncească în R. Kîrgîză trebuie să aplice pentru obţinerea permisului de muncă cu câteva luni înainte de sosirea în Kîrgîzstan, procedura fiind una de durată (până la 2 luni şi jumătate).

Permisul de muncă este acordat în baza unui aviz al Ministerului Muncii, după verificarea în detaliu a documentelor aplicantului şi a companiei locale care doreşte să angajeze un cetăţean străin. Conform autorităţilor, procedura de verificare a angajatorului are ca obiectiv stabilirea condiţiilor de muncă pe care acesta le oferă. Permisele de muncă au o valabilitate de până la 2 ani.

Documente/informaţii ce trebuie prezentate în vederea obţinerii permisului de muncă:

 • informaţii cu privire la lucrător, cu indicarea numelui complet, data naşterii, cetăţenia, numărul paşaportului, data şi agenţia de emitere a paşaportului (documente de identificare);
 • documente care să confirme calificările: traduceri legalizate ale documentelor de studii, în conformitate cu procedura stabilită de statul kîrgîz;
 • cazier judiciar;
 • certificat medical prin care să se ateste capacitatea muncitorului de a lucra în condiţiile cerute de contractul de muncă;
 • asigurare medicală.

 De asemenea, legea kîrgîză stabilește categoriile de cetățeni străini care pot fi angajați fără permis special de muncă:

 • persoanele care au statut oficial de refugiat;
 • rezidenţii permanenţi ai Republicii Kîrgîze;
 • persoanele cărora le-a fost acordat azil politic în Republica Kîrgîză;
 • persoanele care călătoresc în Republica Kîrgîză pentru a superviza instalarea de echipament tehnologic furnizat de companii străine;
 • studenţi străini care efectuează, pe perioada vacanţelor, stagii de pregătire neplătite la instituţii din Republica Kîrgîză;
 • personalul misiunilor diplomatice, consulatelor și instituțiilor internaționale  acreditate în Republica Kîrgîză;
 • corespondenţi străini şi jurnalişti acreditaţi în Republica Kîrgîză.

 

Ameninţări teroriste

Se recomandă evitarea deplasărilor în zonele rurale, situate de-a lungul frontierelor cu Uzbekistanul şi Tadjikistanul. În general, trebuie manifestată prudenţă sporită în zonele sudice ale ţării - Regiunea Osh – faţă de partea nordică, incidenţa actelor de violenţă asupra străinilor fiind mai mare.

Aflată la interferenţa celor trei state: Uzbekistan, Kârgâzstan si Tadjikistan, Valea Fergana, rămâne locul predilect al susţinătorilor celor mai populare grupuri extremist-teroriste din această zonă: Mişcarea Islamică a Uzbekistanului, Uniunea Jihadului Islamic, Al-Qaeda şi Mişcarea Islamică a Turkistanului de Est. Nu de puţine ori, aceste grupări au fost implicate în atacuri teroriste sinucigaşe, în special în apropierea graniţei cu Uzbekistanul.
 


Siguranţă şi criminalitate

Călătorii care se deplaseză in Republica Kîrgîzstan, sunt sfătuiţi:

 • să evite deplasările după lăsarea întunericului,
 • să evite abordarea unor discuţii cu subiect provocator, în restaurante sau cluburi de noapte, când unii localnici, aflaţi în grupuri şi în stare de ebrietate, pot deveni violenţi.

În bazaruri şi locuri aglomerate, străinii pot fi victime uşoare ale hoţilor de buzunare. Se recomandă ca, în cazul în care un turist este abordat de un ofiţer de poliţie, să solicite acestuia să se legitimeze, evitând astfel, posibilitatea de a fi escrocat de un fals poliţist. Nu este indicat să se accepte persoane străine în maşină. Este bine ca ferestrele autoturismelor să fie închise, chiar şi în momentul în care se trece graniţa.

Recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să îşi încheie o asigurare de sănătate şi de viaţă înainte de călătorie.

Cetăţenii români care se află pe teritoriul Republicii Kîrgîzstan sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

 • să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării;
 • să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil, asupra lor sau în maşini;
 • să respecte cu stricteţe restricţiile de circulaţie;
 • să folosească doar firme autorizate de taxiuri, inscripţionate corespunzător;
 • să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

Pentru situaţii de criză în Republica Kîrgîzstan, se pot contacta:

 • Ambasada Germaniei –Adresă: Bişkek, 720040, str. Razzakova 28, telefon +996 312 90 50 00, 90 50 13, fax +996 312 30 07 43, 30 07 44, e-mail gerembr@elcat.kg,
 • Delegaţia Uniunii Europene – Adresă: Bulevardul Erkindik nr. 21, Business Centre Orion, etaj 5, Bişkek, 720040, telefon: +996 312 26 10 00, fax: +996 312 26 10 07.

De asemenea, în Republica Kîrgîzstan, în situaţii de criză, poate fi contactat şi consulul onorific al României, dl. Moldotashev Ishenbay, telefon mobil, 00996 551 222 853, spaţiu de lucru la adresa: oraş Bişkek, str. Tânalieva nr. 18/1; telefon +996 312 47 35 91; e-mail: consromkyrgyz@mail.ru.

 

Sistemul medical

Serviciile medicale în Republica Kîrgîzstan sunt relativ limitate. Este posibil ca persoanele în vârstă, cu boli cronice şi persoanele care necesită intervenţie medicală de urgenţă să nu poată beneficia de o asistenţă medicală corespunzătoare. Companiile de asigurari de sănătate sunt puţine şi serviciile oferite de acestea nu satisfac întotdeauna cerinţele clienţilor.
 


Transportul public şi traficul auto

Infrastructura reţelelor de transport este slab dezvoltată. Starea drumurilor este proastă şi condusul pe timp de noapte este riscant, mai ales din cauza proastei iluminări. Marcajele şi indicatoarele de drum în unele zone sunt absente. Regulile de circulaţie sunt în conformitate cu legislaţia internaţională, dar de cele mai multe ori, mai ales pe drumurile colaterale şi în provincie, o mare parte din conducătorii auto nu le respectă în totalitate. Pe timp de iarnă, din cauza schimbărilor bruşte de temperatură, mai ales drumul dintre Bişkek şi Almaty (Kazahstan) este acoperit pe porţiuni întinse cu polei sau gheaţă.

Limita de viteză este de 60km /h în oraşe şi de 90km/h în afara localităţilor. Legea impune ca pasagerii autoturismelor, să poarte centură de siguranţă şi motocicliştii să fie protejaţi cu cască. Permisul internaţional de conducere este recunoscut în Republica Kîrgîzstan.

Transportul public este aglomerat, puţin confortabil şi limitat ca ofertă: autobuze, taxiuri şi câteva trenuri între oraşele principale. Se recomandă atenţie sporită când se călătoreşte cu transportul în comun.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice