Condiţii de călătorie

Republica Guineea

Ultima actualizare: 
2 septembrie 2015

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetățenii români, posesori ai unui pașaport valabil, au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Republicii Guineea. 

Viza se acordă decătre misiunile diplomatice ale Republicii Guineea, precum şi la punctele de trecere ale frontierei terestre. 

Atenţie : Nu se acordă viza în aeroport !

Ministerul român al Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat sau în sub-regiune să se adreseze Ambasadei României de la Dakar (care are in jurisdictie si Republica Guinea), comunicând coordonatele personale, spre a putea fi contactaţi pentru eventuale alerte.
 

Autorităţile din Guineea-Bissau au închis, începând cu 12 august 2014 frontierele de sud şi de est, care o despart de Guineea-Conakry, fără a se preciza pe ce perioadă măsura va rămâne în  vigoare.

 

Ameninţări teroriste

Guineea nu a fost ţinta unor atacuri teroriste directe îndreptate împotriva cetăţenilor străini, dar situaţia securitară precară în interiorul ţării, precum şi activismul terorismului pe banda saheliană impun prudenţă.
Cetăţenilor români care călătoresc în Republica Guineea li se recomandă, prin urmare, să urmărească anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe.

 Siguranţă şi criminalitate

Străinii pot călători în relativă siguranţă  doar în centrul capitalei Conakry, din cauza înmulţirii cazurilor de atac cu arma, atac la domiciliu şi chiar atacuri asupra maşinilor cu conduc. Se recomandă vigilenţă sporită în pieţe (Niger, Madina, Taouyah) şi în cartierele periferice.

Deplasările în afara capitalei sunt nesigure, recomandându-se evitarea călătoriilor după căderea serii.

Atât ziua cât şi noaptea acţionează grupuri de atacatori care barează drumurile.

Se recomandă circulaţia în tandem şi cu vehicule dotate cu GPS.

Recomandări:

  • Documentele şi valorile personale, biletele de călătorie şi banii sau cărţile de credit trebuie să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse la vedere.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă. 
  • În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să aveti control asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
  • Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie să se despartă de grup şi trebuie să urmeze sfaturile conducătorului grupului şi ale forţelor de ordine.
  • Vă recomandăm folosirea traseelor turistice a căror securitate este asigurată suplimentar de poliţia turistică.
  • Vă recomandăm să ţineţi seama de obiceiurile şi tradiţiile localnicilor şi să manifestaţi respect faţă de acestea.
  • Republica Guineea este o ţară care nu pune probleme în ceea ce priveşte ţinuta publică, chiar dacă se recomandă strainilor să poarte o vestimentatie decentă. În situaţia pierderii paşaportului românesc, este obligatorie sesizarea scrisă a biroului local al Poliţiei.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al Poliţiei.

Pentru incidente grave (atac armat, accident, violenţe, jaf, etc.), aveţi la dispoziţie numărul verde al Jandarmeriei naţionale : 122
Salvarea (urgențe medicale, inclusiv suspiciuni Ebola): 115

Pompieri: 1818

Recomandăm totdată sesizarea Ambasadei României la Dakar, care acordă asistenţă consulară, în condiţiile prevăzute de lege.

 

Sistemul medical

Pentru cetăţenii români aflati temporar în Republica Guineea, recomandăm cu insistenţă ]ncheierea unei asigurări medicale de călătorie valabilă pe întreaga durată a şederii (care să includă, în măsură posibilului, clauze de evacuare de urgenţă pe calea aerului în caz de îmbolnăvire).

Atenţie !, , vaccinul împotriva febrei galbene este obligatoriu

Acest lucru înseamnă că, la intrarea pe teritoriul acestui stat, pe lângă paşaport, vi se poate cere să prezentaţi inclusiv carnetul/certificatul de vaccinare pe care clinica specializată în boli tropicale la care aţi apelat înainte de plecare l-a emis odată cu efectuarea vaccinului.

Pentru a călători în condiţii de siguranţă în Guineea, se recomandă (fără a fi obligatorii) vaccinul împotriva hepatitei virale B si vaccinul împotriva tifoidei.

Începând cu ianuarie 2014, în Republica Guineea au existat cazuri de meningită, motiv pentru care vaccinul împotriva meningitei a devenit recomandabil.

În martie 2014, a apărut riscul de a contacta febra virală hemoragică (Ebola). Autorităţile guineze au luat măsuri de stoparea a propagării virusului, dar se recomandă prudenţă, întrucât pentru Ebola nu există , nici tratament specific, nici vaccin.

 

Condiţii privind traficul auto

Circulaţia auto

Sistemul de semnalizare rutieră este inexistent, regula comună de circulaţie fiind prioritatea de dreapta. Circulația auto pe drumurile publice se desfășoară pe banda din dreapta a sensului de mers. Drumurile naționale sunt frecvent traversate de pietoni, animale și vehicule tractate de animale. 

Este interzisă conducerea autovehiculelor sub influenţa alcoolului sau a drogurilor.

Starea drumurilor

În afara capitalei Conakry, nu există o reţea rutieră întreţinută la nivelul întregului teritoriu, există doar drumuri care, în bună măsur, sunt nepracticabile şi accesibile doar cu automobile de tip  4X4.

Permisul de conducere

Permisele de conducere europene sunt acceptate pentru perioada de valabilitate a vizei.

Permisul de conducere local se acordă fără examen, numai în baza permisului european. Permisul european este însă reţinut de politie pe perioada utilizarii permisului guinez şi se restituie la plecarea din ţară.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident, vehicolul rămâne imobilizat până la sosirea poliţiei, cu excepţia cazurilor de înţelegere amiabilă între şoferi. Dar procesul verbal al poliţiei rutiere este necesar pentru a fi predat asiguratorului. Se recomandă să aşteptaţi agentul de poliţie în interiorul vehiculului, ca să evitaţi eventuale agresiuni din partea celor prezenţi.

 

Utilizarea cărţilor de credit

Cărţile de credit internaţionale sunt acceptate doar la cateva hoteluri mari, de regulă lanţuri hoteliere străine (Novotel).

În cele mai numeroase cazuri, plata serviciilor in Guineea-Bissau se face cash.

Moneda locală este  Francul guinez.

Se recomandă evitarea schimbului valutar în stradă. Schimbul se poate face în condiţii de siguranţă doar la ghişeele băncilor.

Reglementări vamale speciale

Nu există restricții vamale pentru turiștii străini, nici în ceea ce privește obiectele, nici sumele în valută admise la intrare, cu condiția declarării acestora.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice