Condiţii de călătorie

Palestina

Ultima actualizare: 
20 mai 2015

Condiţii de intrare şi regim de şedere

 • Cetăţenii români care călătoresc în Palestina trebuie să aibă în vedere faptul că acest stat nu deţine un sistem propriu de eliberare a vizelor.
 • Accesul în Teritoriile Palestiniene se poate face dinspre Israel, Egipt şi Iordania, motiv pentru care trebuie respectate condiţiile de intrare şi regimul de şedere ale statelor menţionate mai sus.
 • În cazul în care se menționează că scopul călătoriei este deplasarea în Teritoriile Palestiniene, este posibil ca autoritățile israeliene să nu permită accesul prin Aeroportul Ben Gurion. De asemenea, în ultima perioadă autoritățile israeliene au început să aplice, în pașaport, o ștampilă cu mențiunea “Doar Iudeea și Samaria” (Judea and Samaria only). În cazul în care aveți aplicată această ștampilă în pașaport, nu vă veți putea deplasa în Ierusalimul de Est sau în Israel.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă mai lungă pe teritoriul Palestinei să se adreseze Oficiului de Reprezentare a României la Ramallah şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Există o diferenţiere clară între cele două componente ale Teritoriilor Palestiniene, respectiv Cisiordania şi Gaza.


CISIORDANIA

De la începutul lunii iulie 2014 a avut loc o creştere a tensiunilor, după răpirea şi uciderea a trei tineri israelieni în Cisiordania (12 iunie) şi a unui tânăr palestinian în Ierusalimul de Est (2 iulie).

Având în vedere situaţia tensionată din Ierusalim, recomandăm evitarea cartierelor Silwan, Shuafat, Beit Hanina şi Issawiya. Se recomandă o atenţie deosebită în Oraşul Vechi, mai ales în zilele de vineri (după rugăciunea de vineri).Totodată trebuie avute în vedere următoarele:

 • sunt considerate zone sensibile autostrada 60 între Ramallah şi Nablus, zonele de implantări israeliene din vecinătatea oraşelor Nablus,Tulkarem, Qalqiliya, sectorul H2 din Hebron, precum şi cartierele arabe Silwan şi Sheikh Jarah ale Ierusalimului de Est;
 • în ultimii ani s-au înmulţit incidentele între locuitorii cartierului evreiesc şi cel arab din Cetatea Veche a Ierusalimului;

MAE recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Cisiordania:

 • să manifeste precauție sporită, mai ales în zilele de vineri și în zilele de sărbători religioase musulmane. Proteste izolate și demonstraţii anti-israeliene pot apărea oricând. Părăsiţi zona imediat în cazul în care există indicii de tensiune sau nelinişte;
 • să evite porţiunile de contact dintre localităţile palestiniene şi implantările israeliene din Cisiordania, unde pot avea loc ciocniri;
 • să manifeste maximum de atenţie pentru cunoaşterea şi respectarea orelor şi procedurilor de acces la punctele militare israeliene de control al trecerilor între Teritoriile Palestiniene şi Israel; neînţelegerea şi nerespectarea procedurilor pot avea consecinţe serioase;
 • să nu intre în Cisiordania în zilele în care, la unele puncte de trecere, au loc acţiuni palestiniene de protest. Astfel de manifestări sunt organizate în zilele care marchează evenimente deosebite din istoria palestiniană, în special ,,Ziua Pământului’’ (30 martie) şi partajarea Palestinei (15 mai). La punctul de trecere Qalandia – între Ierusalim şi Ramallah – au loc frecvente demonstraţii palestiniene de protest, de regulă în zilele de vineri, la prânz. De asemenea, în zilele de vineri, există posibilitatea unor manifestatii spontane ale populației arabe în zone din Ierusalimul de Est (Poarta Damascului, Moscheea Al-Aqsa).
 • să nu pătrundă în interiorul taberelor de refugiaţi palestinieni, aflate, de obicei, în cartierele periferice ale oraşelor;
 • să cunoască faptul că punctele de trecere pot fi temporar închise de militarii israelieni, din motive de securitate;
 • să fie informaţi că, atât pe autostrăzi, cât şi pe căile rutiere secundare ale Cisiordaniei, pot surveni stări neprevăzute de tensiune;
 • să respecte cu stricteţe instrucţiunile ghizilor şi să nu se îndepărteze de grupul din care fac parte;
 • să manifeste prudenţă în alegerea traseelor şi localităţilor, în cazul călătoriilor pe cont propriu;
 • să evite zonele aglomerate şi mijloacele de transport în comun.

 

GAZA

MAE recomandă cu insistenţă cetăţenilor români să nu intre în Fâşia Gaza!

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere faptul că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă.

Gaza este administrată de Hamas, organizaţie cu care statele europene, inclusiv România, nu întreţin raporturi oficiale. În această situaţie, posibilităţile de acordare a asistenţei consulare, pentru cetăţenii români aflaţi în Fâşia Gaza, sunt extrem de limitate.

În perioada 14 - 21 noiembrie 2012, starea de tensiune s-a transformat într-o confruntare militară dintre Hamas şi armata israeliană. Gravitatea situaţiei a impus ca MAE să organizeze evacuarea din Gaza a cetăţenilor români care şi-au manifestat dorinţa de a părăsi zona, aşa cum au procedat şi alte state UE.

Armistiţiul încheiat la 21 noiembrie 2012, rămâne totuşi fragil. La 12 martie 2014 a avut loc o escaladare a atacurilor cu rachete lansate din Fâșie împotriva Israelului, la care aviația militară israeliană a răspuns prin bombardarea unor obiective din Gaza. Se recomandă în continuare cetăţenilor români să evite regiunile sudice ale Israelului, inclusiv pentru intrarea în Gaza, în scopul vizitării rudelor.

De la începutul lunii iulie 2014, situaţia de securitate din această regiune s-a înrăutăţit. A crescut frecvenţa atacurilor cu rachete din această regiune împotriva localităţilor din Israel (în sud, în perioada 7-8 iulie au fost lansate peste 120 de rachete. La 8 iulie 2014, au fost lansate două rachete către Tel Aviv), urmate de acţiuni de ripostă ale aviaţiei israeliene. Ostilitățile continuă.

Accesul în Gaza se poate face prin două puncte de trecere: Erez (din Israel) și Rafah (din Egipt). Pentru utilizarea acestora este necesară contactarea, în avans, a autorităților israeliene sau egiptene.

În cazul punctului de trecere Erez, autoritățile israeliene permit utilizarea acestuia doar în cazuri excepționale, clar justificate.

Punctul de trecere Rafah dintre Egipt şi Gaza este deschis, teoretic, în zilele de sâmbătă, luni și miercuri.

Ambele puncte de trecere pot fi închise, fără un anunț prealabil, pentru perioade lungi de timp, intrarea/ieșirea din/în Gaza fiind practic imposibilă.

MAE recomandă insistent cetățenilor români ca, pentru propria siguranță, să respecte interdicția de acces în Gaza. Intrarea în Fâșie prin mijloace clandestine (tuneluri, călăuze beduine, ambarcațiuni pescărești) este extrem de riscantă.


Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care vizitează sau se află deja în teritoriile palestiniene sunt invitaţi să se adreseze Oficiului de Reprezentare a României la Ramallah şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând datele de contact pentru situaţii de urgenţă. Datele de contact ale Oficiului sunt:

Tel: +972 2 240 10 25; Telefon mobil: +972 549 209 152; Telefon mobil consular pentru situaţii de urgenţă:  +972599311733; +972 54 387 0371;  Fax: +972 2 240 10 26; E-mail: romofficeramallah@gmail.com.

 

Doriţi să munciţi în Palestina?

Condiţiile de acordare a permiselor de muncă în Palestina sunt reglementate de Rezoluţia Consiliului de Miniştrii nr. 45 din 2004.

Conform articolului 1 din actul normativ, niciun muncitor străin nu poate lucra pe teritoriul palestinian fără a deţine un permis de muncă eliberat de Ministerul Muncii palestinian.

Condiţiile pentru obţinerea permisului de muncă pentru muncitori străini:

 1. lipsa forţei de muncă naţională
 2. necesitate pentru expertiza/domeniul solicitantului
 3. să deţină actele necesare care să ateste specializarea
 4. ministerul poate aplica reciprocitatea în ceea ce priveşte condiţiile pentru obţinerea permiselor de muncă.

Cererea pentru obţinerea permisului de muncă se depune la biroul ministerului din circumscripţia în care se va începe activitatea lucrativă.

În acest sens, este necesară completarea unui formular tip, la care se vor anexa toate documentele solicitate (documentele sunt stabilite de către minister).

Aprobarea se eliberează în interval de o lună de zile de la data depunerii cererii.

 Aprobarea se primeşte de la biroul unde a fost depusă cererea.

Ministerul poate refuza cererea pentru permisul de muncă, fără a oferi o motivaţie.

Potrivit articolului 5 din Rezoluţia Consiliului de Miniştrii nr. 45 din 2004, permisul de muncă poate fi acordat pentru o perioadă care să nu depăşească un an de zile.

Permisul poate fi reînnoit în baza unei cererii. În acest sens, se  vor anexa documentele solicitate de Ministerul Muncii şi cererea de prelungire din partea angajatorului.

 

Siguranţă şi criminalitate

Infracţiuni minore,de tipul furtului din buzunare sau bagaje pot apărea în zonele aglomerate (pieţe, centre comerciale etc).

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandăm:

 • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate.
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Uşile si geamurile de la autovehicule trebuie ţinute închise.
 • În timpul lunii Ramadanului, musulmani țin post între răsăritul și apusul soarelui. În această perioadă nu se bea, mănâncă sau fumează. Sugerăm cetăţenilor români, ca un gest de curtoazie, să evite consumul de băuturi, mâncatul şi fumatul în locurile publice în timpul Ramadanului. În 2014, luna Ramadanului este în perioada 28 iunie – 27 iulie.
 • Nu fotografiaţi personalul militar sau de poliţie şi nici obiectivele militare sau de poliţie.
 • Sancţiunile pentru contrabanda şi traficul de droguri sunt severe. Cei prinşi în posesia acestora riscă pedeapsa cu închisoarea.
 • Se recomandă păstrarea unei fotocopii a paşaportului (pagina cu datele de identificare şi ultima viză israeliană, dacă este cazul) separat de paşaport şi fişa de intrare în Israel sau alte acte.

 

Terorism

Există o ameninţare generală de terorism. Transportul public nu este recomandat.

Există un risc accentuat de răpire în Gaza.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să fie vigilenţi, să monitorizeze rapoartele mass-media şi să consulte în permanenţă sfaturile de călătorie.

 

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto:

Prioritatea este de dreapta.

 • Starea drumurilor:

Starea drumurilor în Cisiordania este acceptabilă.

 • Limitele de viteză admise:
 • 50 Km/h în oraş
 • 90 km/h în afara oraşului
   
 • Centura de siguranţă:

Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie.
 

 • Parcarea:Parcarea se face în zonele marcate cu alb/ negru.

Există parcări contra cost.

 

 • Recomandări pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor nu este necesară anunţarea poliţiei. În aceste cazuri se face schimb de poliţe de asigurare şi se procedează la reparaţia autovehiculului.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, anunţaţi poliţia (100), ambulanţa (101) şi societatea de asigurare. În cazul internării în spital, este necesar să se solicite foaia de internare/externare. În caz de accident se completează un formular care trebuie să cuprindă următoarele elemente: data accidentului, ora şi locul; datele maşinii implicate (număr, tip, actele maşinii); numele societăţii de asigurare; numărul actului de asigurare medicală; numărul poliţei de asigurare; datele şoferului implicat în accident (nume prenume, numărul carnetului auto, nr. cărţii de identitate, adrese şi nr. de telefon).

Asigurarea auto din Israel nu acoperă, de regulă, și incidentele în trafic care au loc în Cisiordania. Dacă intenţionaţi să conduceţi în Cisiordania, o asigurare auto poate fi mai uşor de obţinut de la o companie din Ierusalimul de Est decât de la marile companii din Israel.

Stilul de condus în Cisiordania este agresiv, iar ambuteiajele în trafic frecvente. De multe ori, conducătorii auto locali schimbă direcția sau banda de mers fără să semnalizeze, sau opresc brusc. Conduceți preventiv.

 

Sistemul medical

Încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Pentru urgenţe medicale se poate apela telefonic numărul 101 pentru a chema o ambulanţă sau 144 pentru a solicita informaţii despre cel mai apropiat spital sau secţie de urgenţă.

 

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice