Condiţii de călătorie

Oman

 • Nu există restricţii de călătorie.
Ultima actualizare: 
31 ianuarie 2017


Condiţii de intrare şi regim de şedere 

"Cetăţenii români care doresc să călătorească în Oman au nevoie de viză de intrare, indiferent de scopul călătoriei şi de tipul paşaportului deţinut (paşaport simplu/simplu electronic/diplomatic/de serviciu).

Toate tipurile de documente de călătorie folosite de cetăţenii români pentru deplasarea în Oman trebuie să aibă o valabilitate de minim 6 luni.

Indiferent de tipul de viză solicitat, este obligatorie încheierea unei asigurări medicale, fie printr-o companie omaneză, fie printr-o companie din străinătate.

Viza turistică poate fi acordată la punctele de trecere a frontierei (pe aeroport) cu o valabilitate de 30 de zile. Taxa de viză este de 20 riyali (aproximativ 40 euro).

Pentru mai multe informaţii privind regimul de acordare al vizelor, cetăţenii români sunt sfătuiţi să contacteze autorităţile omaneze: Ministerul Afacerilor Externe al Sultanatului Oman (http://mofa.gov.om/?cat=111&lang=en).

Viza se poate obţine de la Ambasada Sultanatului Oman în Italia, adresa: 00135 Roma, Via della Camilluccia 625, telefon: (0039-06) 36 30 05 45; 00390636300517, fax: (0039-06) 329 68 02, e-mail: embassyoman@virgilio.it.

Indiferent de tipul de viză solicitat (afaceri, angajare, turistic, vizită, studii etc.), se va evita utilizarea paşaportului temporar, întrucât poliţia de frontieră locală nu permite intrarea pe teritoriul acestei ţări a titularilor acestui tip de paşaport, chiar şi în condiţiile existenţei unei vize de intrare valabile."


Siguranţă şi criminalitate

Călătoriile în Oman nu prezintă riscuri majore din punctul de vedere al criminalităţii.

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşină pot apare în zonele aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării etc.).

MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Oman:

 • Să manifeste atenţie şi prudenţă sporite pe toată durata prezenţei în această ţară!
 • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
 • Să urmărească în mod constant evoluţia stării de securitate şi să păstreze un contact regulat cu Ambasada României din Abu Dhabi!
 • Să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale! În timpul sărbătorilor Ramadamului consumul de mâncare, băutură sau fumatul în locurile publice constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoarea!
 • Să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării!
 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini!
 • Să încuie maşinile şi să le asigure cu sisteme de alarmă!

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a Ambasadei României la Abu Dhabi.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Oman sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Emiratele Arabe Unite (http://abudhabi.mae.ro) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

România nu are reprezentare diplomatică în Oman. În conformitate cu articolul 20 din Tratatul Uniunii Europene şi cu prevederile Deciziei 96/409, în caz de necesitate, cetăţenii români care se află în Oman pot solicita asistenţă consulară misiunii diplomatice sau oficiului consular ale unui stat membru al UE.

Astfel, în cazul pierderii/ deteriorării sau furtului documentelor de călătorie, cetăţenii români se pot adresa oricărei misiuni diplomatice a unui stat memnru al UE pentru a li se elibera, în regim de urgenţă, un document de călătorie provizoriu (Emergency Travel Document – ETD) valabil pentru o singură călătorie – pentru România sau, în mod excepţional, pentru o altă destinaţie.

 

Sistemul medical

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă pentru întreaga durată a deplasării.

 

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto:

Sistemul de trafic auto este similar celui european, circulaţia desfăşurându-se pe partea dreaptă a drumului.

 • Starea drumurilor:

Starea generală a drumurilor şi a infrastructurii este foarte bună, cu autostrăzi şi drumuri naţionale moderne.

 • Centura de siguranţă:

Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie.

Consumul de alcool la volan este strict interzis.

 • Permisul de conducere:

Persoanele cu rezidenţă în Oman au obligaţia de a deţine un permis de conducere emis de autorităţile locale.

Turiştii pot folosi permisul de conducere internaţional, în cazul în care doresc să închirieze autovehicule.

 

Reglementări vamale

Importul, consumul, producerea şi deţinerea de stupefiante (răşină de cannabis, haşiş, marijuana, heroină, cocaină, inclusiv etnobotanicele) chiar şi în cantităţi foarte mici sunt interzise şi aspru pedepsite de lege.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice