Alerte de călătorie

Ecuador

Ultima actualizare: 
16.10.2019

1. Informaţii generale

MAE recomandă cetățenilor români să evite călătoriile pe teritoriul Republicii Ecuador.

Urmare decretării stării de urgență pentru o perioadă de 30 de zile, la data de 3 octombrie 2019, pe întreg teritoriul țării, există disfuncționalități ale sistemului de transport rutier și aerian. În intervalul orar 20:00 – 05:00, au fost instituite restrângeri ale libertății de circulație a autovehiculelor și persoanelor, în special în apropierea instituțiilor publice.

Proteste masive se desfășoară la nivel național, iar pe majoritatea drumurilor pot apărea blocaje. Pe cale de consecință, Președintele și Guvernul au fost relocați temporar în orașul Guayaquil, iar alte instituții guvernamentale și-au încetat temporar activitatea în sediile din capitala Republicii Ecuador.

La data de 12 octombrie 2019, autoritățile ecuadoriene au instituit starea de asediu în capitala Quito, inclusiv zonele Tumbaco-Cumbayá și Los Chillos, cuprinzând astfel și aeroportul internațional Mariscal Sucre. Printre măsurile adoptate se numără interzicerea completă a circulației persoanelor și autovehiculelor în spațiul public, până la noi ordine.

În contextul protestelor din ultimele zile, au fost raportate multiple acte de vandalism și jafuri din magazine și locuințe personale. Infracţiunile de furt, tâlhărie şi răpiri de persoane sunt frecvente în regiunile izolate ale ţării, precum şi în cartierele mărginaşe din Quito, Guayaquil şi Esmeraldas. 

Din punct de vedere geofizic, există o activitate seismică ridicată pe teritoriul Republicii Ecuador, dată fiind prezenţa unui număr mare de vulcani activi, precum Reventador, Cotopaxi, Tungurahua şi Guagua Pichincha.


​2. Contactarea autorităţilor române

România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Republica Ecuador.
În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul la Quito.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Ecuador sau se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Peru şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate la adresa de e-mail lima@mae.ro, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

Cetățenii români afectaţi de o situaţie de urgenţă pot solicita şi asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Lima: +51 1 440 93 96, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Lima: +51 989 483 013.

Există Consulate Onorifice ale României la Quito şi Guayaquil, care pot sprijini rezolvarea unor probleme urgente, prin contactarea autorităților locale, dar care nu pot emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://lima.mae.rowww.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.


3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
  • Să-şi asigure maşinile cu sisteme de alarmă;
  • Să nu accepte supravegherea sau transportul unor bagaje ale altor persoane, deoarece acestea pot conţine droguri. Traficul sau deţinerea de stupefiante este aspru pedepsită;
  • Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic;
  • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale;
  • Să nu opună rezistenţă în cazul unei tâlhării;
  • În cazul apariţiei unor probleme privind operaţiunile financiare prin cărţile de credit, să apeleze următoarele numere de telefon pentru: American Express –1 800 528 4800; Visa – 1 303 967 1096; Master Card – 1 636 722 7111;
  • Cetățenii români care doresc să se deplaseze în această ţară sunt rugaţi să ia legătura cu autoritățile locale sau cu agenţiile de turism pentru a obţine date actualizate cu privire la posibile fenomene meteorologice periculoase, precum inundaţiile caracteristice continentului Sud American.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

 

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice