Alerte de călătorie

Iran

Ultima actualizare: 
26.03.2017


1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite deplasările care nu sunt necesare în Republica Islamică Iran, date fiind potenţialele surse de risc şi insecuritate existente pe teritoriul acestui stat.

Evitaţi deplasările în regiunile de graniţă cu Irak, Pakistan şi Afganistan, în special în provincia Sistan-Balucistan, Khorassan meridional şi regiunea Hormuzgan.

Recomandăm cetăţenilor români, care se deplasează în Iran, să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă! În acest sens, consultaţi periodic pagina web a MAE, rubrica “Sfaturi de călătorie”.

 

2. Contactarea autorităţilor române

Pentru a preveni apariţia unor situaţii neplăcute pe perioada călătoriei în Iran, vă recomandăm cu insistenţă să vă adresaţi, în prealabil, Ambasadei României la Teheran, şi să vă înregistraţi prezenţa pe teritoriul acestui stat, comunicând totodată datele dumneavoastră de contact, perioada de şedere, itinerariul călătoriei, precum şi locul de reşedinţă. Astfel, misiunea diplomatică vă va putea contacta, în timp real, în situaţii de urgenţă.

 

3. Recomandări generale

În cazul în care vă deplasaţi în această ţară, este necesar să obţineţi, în prealabil, viză de la Ambasada Republicii Islamice Iran în România.

Vă recomandăm respectarea cu stricteţe a codului vestimentar islamic, în contextul recentelor atacuri cu acid (octombrie 2014) înregistrate asupra unor femei din localitatea Esfahan care nu aveau părul acoperit în întregime. Nu deţinem la acest moment date din care să rezulte că ar fi fost vizate de asemenea atacuri cetăţeni de sex feminin ai altor state.

Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă în cazul unei călătorii în Iran.

  • Vă recomandăm să respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale;
  • Vă recomandăm să evitaţi zonele în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii politice sau zonele în care există concentrări masive de forţe de poliţie;
  • Nu staţionaţi în zonele din apropierea unor instituţii guvernamentale;
  • Evitaţi orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care vă aflaţi;
  • Nu fotografiaţi/nu filmaţi obiective de valoare strategică (ex: clădiri oficiale, etc…) Este indicat să cereţi permisiunea localnicilor înainte de a-i fotografia sau filma!
  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini;
  • Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice