Alerte de călătorie

Indonezia

Ultima actualizare: 
24.02.2020


​1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care își planifică o călătorie în Republica Indonezia să ţină cont de faptul că această ţară este situată pe Inelul de Foc al Pacificului, zonă unde se produc unele dintre cele mai puternice cutremure din lume. Din cauza celor peste 100 de vulcani activi, erupţiile vulcanice, cutremurele şi tsunami sunt posibile oricând.

Având în vedere istoricul atacurilor care au avut loc în Republica Indonezia, cetăţenii români care călătoresc în Indonezia sau se află pe teritoriul acestei ţări sunt sfătuiți să manifeste maximă vigilenţă, să se informeze în legătură cu situaţia de securitate şi să evite, pe cât posibil, mall-urile, restaurantele, cinematografele şi locurile aglomerate, care ar putea fi ţinte pentru posibile atentate.

Grupările teroriste continuă să pregătească atacuri şi au capacitatea de a derula astfel de operaţiuni oriunde în Indonezia, cele mai probabile ţinte fiind cele frecventate de turiştii occidentali.

Se recomandă cetăţenilor români să manifeste precauţie când călătoresc în provincia Aceh, Insula Papua, Insula Sulawesi şi Insulele Moluce. În cazul în care astfel de deplasări sunt strict necesare, se recomandă consultarea autorităţilor indoneziene.

Tensiunile politice din Papua au condus la violenţe sporadice în zone precum Jayapura, Abepura, Wamena, Sentai şi Timika. Separatiştii din Papua au în istoricul acțiunilor lor și răpirea turiştilor.

MAE recomandă cetăţenilor români să nu călătorească în perimetrul mai mic de 4 km din jurul craterului vulcanului de pe muntele Agung din Bali Est şi în perimetrul mai mic de de 7 km din jurul craterului vulcanului de pe muntele Sinabung din Kalo Regency, Sumatra de Nord.

De asemenea, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se deplaseze doar în caz de necesitate în oraşul Palu şi districtele Donggala, Mamuju Utara, Sigi şi Parigi Moutong din Sulawesi Central, ca urmare a distrugerilor provocate regiunii de cutremurul şi valul tsunami înregistrate la 28 septembrie 2018. Aprovizionarea cu apă, comunicaţiile, electricitate, infrastructura de transport au fost grav afectate.

Totodată, la 22 decembrie 2018, activitatea vulcanică şi valul tsunami au afectat regiunea de coastă din jurul strâmtorii Sunda (situată între Java de Vest şi Sumatra de Sud), producând însemnate pierderi de vieţi omeneşti și pagube materiale. Vulcanul situat pe muntele Krakatau, situat în apropierea zonelor afectate, este în continuare activ. Înainte de a călători înspre Java de Vest şi Sumatra de Sud se recomandă consultarea agențiilor de turism, pentru a se obţineţi informaţii actualízate, precum și din  media și de la autorităţile locale.

Informaţii recente despre condiţiile din regiunile afectate sunt disponibile la adresa web a International Rescue Corps – https://www.intrescue.info/hub/index.php/advice/.

Cetăţenii români care intenţionează să se deplaseze în Bali sunt sfătuiţi să încheie asigurări de călătorie şi medicale cuprinzătoare şi să fie familiarizaţi cu clauzele şi acoperirea riscurilor prevăzute în contractele de asigurare.Cetăţenii români sunt rugaţi să monitorizeze presa internaţională şi locală, iar în funcţie de informaţii să-şi adapteze planurile de călătorie și să se informeze în permanenţă cu datele oferite de autorităţile indoneziene, prinMinisterul Energiei şi Resurselor Minerale - Agenţia pentru Vulcanologie (CVGHM), accesând paginile de Internet https://magma.vsi.esdm.go.id/vona/ şi https://www.ivhhn.org.

 

2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Indonezia pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Jakarta: +62213154362, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Indonezia: +628111726283.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://jakarta.mae.rowww.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie a misiunii diplomatice în astfel de zone sunt reduse.

 

3. Alte recomandări

Cetăţenii români care se deplasează în Indonezia sunt sfătuiţi cu insistenţă să încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

Cetăţenii români care se află în Indonezia sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • să evite zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii publice deoarece exista riscul ca acestea să degenereze în demonstraţii violente ;
  • să evite circulaţia pe timp de noapte şi deplasarea în zone izolate ale ţării;
  • să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;

să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice