Alerte de călătorie

Tunisia

Ultima actualizare: 
15.01.2019

1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află în Tunisia sau doresc să se deplaseze în această țară cu privire la persistența anumitor riscuri. Autoritățile tunisiene sunt ferm angajate în combaterea fenomenului terorist și au decis prelungirea stării de urgență, pe întreg teritoriul țării, până la data de 5 ianuarie 2019.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să manifeste prudență, vigilență, să evite zonele aglomerate și locurile unde au loc manifestații.

Se recomandă informarea constantă, din surse locale, în legătură cu situația de securitate și conformarea atentă la indicațiile forțelor de ordine tunisiene.

Este ferm descurajată orice deplasare în sudul saharian, în sud-estul și vestul Tunisiei, respectiv zonele de frontieră cu Libia și Algeria.

Subliniem faptul că legislația tunisiană sancționează cu deosebită asprime și celeritate consumul, posesia și traficul de substanțe stupefiante, indiferent de cantitate și de gradul de risc.

 

2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica Tunisiană sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Tunis şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări la posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (ce poate fi descărcată gratuit de la http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații utile și sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Cetățenii români pot contacta Ambasada României la Tunis la numărul de telefon: +21671846565, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României la Tunis: +21624023567. 

 

3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

 

  • Să urmărească mass-media locale pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
  • Să evite circulaţia pe timp de noapte, indiferent de zonă;
  • Să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale adoptând o ţinută şi un comportament decent în public;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
  • Să respecte recomandările şi anunţurile transmise de autorităţile tunisiene;
  • Să se supună controalelor instituite de autorităţi;
  • Să se informeze din surse oficiale cu privire la situaţia de securitate şi asupra demersurilor întreprinse atât de MAE român, cât şi la nivelul statelor membre ale UE;
  • Să evite zonele cu risc de criminalitate;
  • Eventualele deplasări în scop turistic să se efectueze doar prin intermediul agenţiilor de turism agreate şi recunoscute (de hotelul la care este asigurată cazarea).

 

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice