Alerte de călătorie

Tanzania

Ultima actualizare: 
19.01.2020


1. Informaţii generale

Recomandăm cetăţenilor români, care sunt constrânşi să se deplaseze în Tanzania, să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă!

Având în vedere posibilitatea producerii unor manifestaţii de stradă sporadice în Zanzib, recomandăm tuturor cetățenilor români care se deplasează în această regiune autonomă a Tanzaniei să evite participarea la manifestaţii sau prezenţa în zone populate, cât şi prezenţa în zone unde ar putea izbucni un protest spontan (piețe, centre comerciale, instituții publice etc.).

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite îmbarcarea pe nave ale căror rute de navigaţie se apropie de coasta somaleză la Oceanul Indian, întrucât a crescut riscul capturării acestora de către piraţi.

Pericolul producerii de atentate teroriste este ridicat. În ultima perioadă au avut loc o serie de atacuri teroriste pe teritoriul Tanzaniei.

Nu sunt recomandate deplasările în zona adiacentă frontierei cu Burundi, unde operează bande înarmate şi au loc acte de tâlhărie şi furturi de maşini.

De asemeni, au avut loc o serie de jafuri şi atacuri înarmate în zone precum Zanzibar şi Dar es Salaam.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să acceseze pagina web  www.mae.ro, rubrica „Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie”, pentru informaţii actualizate. 

 

2. Contactarea autorităţilor române

Atenţie! România nu are misiune diplomatică şi oficiu consular de carieră în Tanzania. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Tanzania.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Dacă sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi în Tanzania sau vă aflaţi deja pe teritoriul său, vă recomandăm să vă adresaţi Ambasadei României în Kenya şi să vă anunţaţi prezenţa în regiune, comunicând coordonatele dumneavoastră pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.  

 

3. Alte recomandări

Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

În cazul în care trebuie să călătoriţi în Tanzania, vă recomandăm cu insistenţă:

  • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Vă sfătuim să folosiţi operatori turistici acreditaţi. Nu vă îndepărtaţi de grupul turistic şi respectaţi anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
  • Turiştii, îndeosebi femeile, trebuie să evite să se deplaseze neînsoţite în zone izolate precum zona plajelor.
  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Încuiaţi maşinile şi asiguraţi-le cu sisteme de alarmă.
  • Evitaţi contactele cu persoane necunoscute şi călătoriile cu taxiuri ilegale sau neînregistrate. 

Malaria reprezintă o importantă problemă de sănătate în Tanzania.

Vă recomandăm insistent vaccinarea împotriva febrei galbene (şi deţinerea Carnetului Galben de Vaccinări împotriva FB) precum şi împotriva febrei tifoide, hepatitei A&B, difteriei şi poliomielitei.

Toți cetățenii străini care călătoresc între ţările CAE (Comunitatea Africii de Est) sunt solicitaţi să prezinte carnetul galben de vaccinări împotriva Febrei Galbene, la intrarea în aceste ţări (Kenya, Uganda, Rwanda,Tanzania, Burundi).

Vă recomandăm să contactați companiile aeriene cu care doriți să călătoriți spre ţările CAE pentru a verifica dacă aceștia solicită Carnetul Galben la îmbarcarea în România spre ţările CAE şi invers, având în vedere că au existat cazuri de acest gen în trecut.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile şi să accesaţi, spre consultare, pagina dedicată de Internet: http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice