Alerte de călătorie

Sri Lanka

Ultima actualizare: 
16.02.2020


1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Democratică Socialistă Sri Lanka că situația de securitate s-a normalizat în urma atentatelor teroriste din 21 aprilie 2019. În luna octombrie 2019, a fost ridicată starea de urgență pe întregul teritoriu al țării. La data de 22 decembrie 2019, șeful statului a pus în stare de alertă forțele armate pentru a preveni posibile atentate teroriste în perioada Sărbătorilor de Iarnă (Crăciunului). Punerea în stare de alertă a armatei reprezintă o măsură temporară de precauție, ținând seama că în acest an în ziua Paștelui Catolic (21 aprilie) au avut loc cele mai grave atentate teroriste din istoria Sri Lankăi.

Cetățenii sunt obligați să respecte instrucțiunile reprezentanților instituțiilor centrale ale statului sri lankez și să aibă asupra lor pașaportul sau un alt act de identitate.

Sfătuim cetățenii români să se informeze asupra situației de securitate din zonă, accesând pagina web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

De asemenea, se recomandă cetățenilor români, care călătoresc în această țară să rămână precauți și vigilenți, evitând zonele aglomerate, implicarea în orice tip de manifestații și demonstrații, adunări sau evenimente publice.

Se reamintește că există încă riscuri pentru turiştii care călătoresc în zonele din nordul țării și care nu sunt complet curățate de minele rămase neexplodate din perioada conflictului armat dintre forţele guvernamentale şi organizaţia secesionistă Liberation Tigers of Tamil Eelam, respectiv „Tigrii Tamili” (LTTE).

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să apeleze la firmele de turism locale pentru excursiile în nordul țării. Cei care doresc totuşi să călătorească pe cont propriu în regiunile din nord trebuie să respecte strict instrucţiunile autorităţilor locale, să evite intrarea în zonele de maximă securitate.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să evite deplasările în localităţile în care au loc acţiuni de deminare şi să se deplaseze numai pe arterele rutiere naţionale sigure pentru circulație.

Forţele de ordine organizează uneori controale ad-hoc, precum şi blocaje rutiere pe teritoriul ţării, inclusiv în capitală. Au existat cazuri când a fost deschis focul asupra unor autovehicule care nu au oprit la somaţia forţelor de ordine. Se recomandă cetățenilor români, care sunt supuși controalelor instituite de autoritățile locale, să manifeste răbdare și să fie cooperanți cu reprezentanții acestora.

Precizăm că în ultima perioadă au fost înregistrate cazuri de dispariţie de persoane, inclusiv cetăţeni străini, violuri asupra femeilor şi copiilor, motiv pentru care nu este recomandat ca persoanele de sex feminin să se deplaseze neînsoţite în această ţară.

Febra dengue este o boală destul de prezentă în această țară, în special în perioada ploilor musonice, boală care, de regulă, este transmisă de ţânţari, iar simptomele sunt: febră, dureri ale corpului, în principal ale articulaţiilor, dureri de cap, apariţia unor pete roşii pe corp şi, în unele cazuri hemoragii, cea mai comună fiind la nivelul gingiilor. Simptomele pot să apară după 7-10 zile de la momentul în care s-a produs înţepătura. Autorităţile din Sri Lanka recomandă cetăţenilor să consulte un medic dacă prezintă aceste simptome.

Şeful Serviciului de Sănătate al municipiului Colombo a semnalat, recent, apariția în zona Colombo a unor cazuri de Encefalită Japoneză (Febra Creierului) cauzată de înțepătura unui țânțar asemănător cu cel care răspândește febra dengue.

Atenţie! Traficul, posesia şi consumul de droguri în Sri Lanka se pedepsesc cu moartea.

Cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Sri Lanka sunt sfătuiţi să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonă.

 

2. Contactarea autorităţilor române

Cetățenilor români care se deplasează sau se află în Sri Lanka li se recomandă să își semnaleze prezența pe teritoriul acestui stat, contactând Ambasada României la Colombo și transmițând propriile coordonate de contact la adresa de e-mail colombo@mae.ro sau prin intermediul portalului www.econsulat.ro, pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

De asemenea, cetățenii români pot apela Ambasada României la Colombo la numărul de telefon: +94 11 2676520, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: +94 777 88 2539.

MAE amintește că cetățenii români aflați în zona Provinciei Centrale (Kandy), se pot adresa și Consulatului Onorific al României la Kandy pentru sprijin și obținerea de informații despre situația din zonă, la următoarele date de contact: Hotel Suisse, 30 Sangarraja Mawatha, telefon +94 81 563 3923, mobil +94 774916366; email: hon.consl.romania.kdy@gmail.com.

Cetățenii români care ignoră avertismentele Ministerului Afacerilor Externe și se deplasează în zone de risc sunt atenționați că o fac pe propria răspundere și vor suporta consecințele unor eventuale incidente, având în vedere posibilitățile limitate de intervenție ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră în situații de urgență, de la caz la caz.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să consulte paginile de Internet http://colombo.mae.rowww.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotection/home_ro și reamintește faptul că cetățenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în străinătate” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei „Un SMS îți poate salva viața!”.

 

3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă şi să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite locurile aglomerate, demonstraţiile, deplasarea pe timp de noapte în zone izolate ale ţării, precum şi în capitală.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini. Există un număr tot mai mare de incidente privind fraudarea cărţilor de credit.
  • În cazul deplasărilor individuale, să folosească pentru cazare doar hoteluri sau spaţii autorizate şi recomandate, să folosească cu precădere mijloacele de transport gen scutere cu trei roti (tuk – tuk) şi taxiuri ale firmelor autorizate.
  • Să evite zonele în care se află obiective militare, paramilitare sau guvernamentale.
  • Să deţină în permanenţă un document de identitate cu fotografie.
  • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
  • Să oprească la semnalul autorităţilor militare de la punctele fixe de control.
  • Se recomandă turiştilor care se deplasează pe cont propriu în Sri Lanka, să se cazeze la unităţile hoteliere recomandate de autorităţi. Aceste hoteluri sunt dotate cu cabinete medicale şi personal medical specializat.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice