Alerte de călătorie

Sri Lanka

Ultima actualizare: 
23.03.2019


1. Informaţii generale

Situaţia de securitate din Sri Lanka s-a îmbunătățit considerabil în ultima perioadă. Există încă riscuri pentru turiştii care călătoresc în zonele din Nordul țării, care nu sunt complet curățate de minele rămase neexplodate din perioada conflictului armat dintre forţele guvernamentale şi organizaţia secesionistă Liberation Tigers of Tamil Eelam, respectiv „Tigrii Tamili” (LTTE).

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să apeleze la firmele de turism locale pentru excursiile în nordul țării. Cei care doresc totuşi să călătorească pe cont propriu în regiunile din nord trebuie să respecte strict instrucţiunile autorităţilor locale, să evite intrarea în zonele de maximă securitate. Începând cu data de 17 ianuarie 2015, pentru deplasările cetățenilor străini în Provincia din Nord nu mai este necesară aprobare de la Ministerul Apărării din Sri Lanka.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să evite deplasările în localităţile în care au loc acţiuni de deminare şi să se deplaseze numai pe arterele rutiere naţionale.

Forţele de ordine organizează uneori controale ad-hoc, precum şi blocaje rutiere pe teritoriul ţării, inclusiv în capitală. Au existat cazuri când a fost deschis focul asupra unor autovehicule care nu au oprit la somaţia forţelor de ordine.

Precizăm că în ultima perioadă au fost înregistrate cazuri de dispariţie de persoane, inclusiv cetăţeni străini, violuri asupra femeilor şi copiilor, motiv pentru care nu este recomandat ca persoanele de sex feminin să se deplaseze neînsoţite în această ţară.

Unitatea Epidemiologică din cadrul Ministerului Sănătăţii din Sri Lanka a semnalat creşterea în prima jumătate a acestui an a numărului cazurilor de febră dengue în special în Provincia din Vest, inclusiv în capitala ţării, Colombo. Numărul cazurilor de febră dengue creşte în perioada ploilor musonice.

Febra dengue este o boală transmisă de ţânţari, iar simptomele sunt: febră, dureri ale corpului, în principal ale articulaţiilor, dureri de cap, apariţia unor pete roşii pe corp şi, în unele cazuri hemoragii, cea mai comună fiind la nivelul gingiilor. Simptomele pot să apară după 7-10 zile de la momentul în care s-a produs înţepătura. Autorităţile din Sri Lanka recomandă cetăţenilor să consulte un medic dacă prezintă aceste simptome.

Şeful Serviciului de Sănătate al municipiului Colombo a semnalat, recent, apariția în zona Colombo a unor cazuri de Encefalită Japoneză (Febra Creierului) cauzată de înțepătura unui țânțar asemănător cu cel care răspândește febra dengue.

Atenţie! Traficul, posesia şi consumul de droguri în Sri Lanka se pedepsesc cu moartea.

Cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Sri Lanka sunt sfătuiţi să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonă. În acest sens, este recomandată consultarea periodică a paginii web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro), în special a rubricii “Sfaturi, alerte de călătorie”.


2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care se deplasează în Sri Lanka sau se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Colombo şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă şi să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite locurile aglomerate, demonstraţiile, deplasarea pe timp de noapte în zone izolate ale ţării, precum şi în capitală.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini. Există un număr tot mai mare de incidente privind fraudarea cărţilor de credit.
  • În cazul deplasărilor individuale, să folosească pentru cazare doar hoteluri sau spaţii autorizate şi recomandate, să folosească cu precădere mijloacele de transport gen scutere cu trei roti (tuk – tuk) şi taxiuri ale firmelor autorizate.
  • Să evite zonele în care se află obiective militare, paramilitare sau guvernamentale.
  • Să deţină în permanenţă un document de identitate cu fotografie.
  • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
  • Să oprească la semnalul autorităţilor militare de la punctele fixe de control.
  • Se recomandă turiştilor care se deplasează pe cont propriu în Sri Lanka, să se cazeze la unităţile hoteliere recomandate de autorităţi. Aceste hoteluri sunt dotate cu cabinete medicale şi personal medical specializat.
  • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice