Alerte de călătorie

Georgia

Ultima actualizare: 
05.12.2019


1. Informaţii generale

Cetăţenii români sunt exceptaţi de la obligativitatea obţinerii vizei pentru intrarea pe teritoriul Georgiei, pentru o perioadă maximă de 1 an.

Cetăţenilor români li se permite intrarea în Georgia atât în baza unui document de călătorie (paşaport), cât şi în baza cărţii de identitate.

Situaţia internă din Georgia este stabilă, nefiind înregistrate mişcări de protest sau acţiuni publice cu caracter violent. Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite locurile aglomerate şi discuţiile în contradictoriu cu diverse persoane şi să acorde o atenţie sporită securităţii personale.

Cetăţenii români care se deplasează în Georgia sunt sfătuiţi să evite, în continuare, deplasările în regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud şi în zonele aflate în proximitatea acestora, ca urmare a menţinerii stării de insecuritate din aceste regiuni.

Nu este permisă intrarea în Georgia prin traversarea zonelor de vecinătate cu Daghestan, Cecenia, Inguşeţia şi Osetia de Nord, respectiv Abhazia si Osetia de Sud.

Cetăţenii români care se deplasează în Georgia sunt sfătuiţi să evite, în continuare, deplasările în regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud şi în zonele aflate în proximitatea acestora (Defileul Pankisi, Defileul Kodori, Zugdidi, Svaneti, Gori), ca urmare a menţinerii stării de insecuritate din aceste regiuni.

Intrarea pe teritoriul celor două regiuni separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, care sunt parte integrantă a Georgiei,  fără aprobarea autorităţilor de la Tbilisi, este considerată infracţiune în conformitate cu legislaţia georgiană privind teritoriile ocupate. Linia administrativă de demarcaţie dintre Georgia şi regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud este închisă, nefiind permisă traversarea acesteia.

Recomandăm cetăţenilor români, care se deplasează în Georgia să consulte periodic pagina web a MAE (www.mae.ro), rubrica “Sfaturi de călătorie”.

 

2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Georgia sau care se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Georgia (imediat după sosire) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc (ex: regiunea Abhazia, regiunea Tskhinvali/Osetia de Sud) că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunii diplomatice în astfel de zone sunt inexistente, autorităţile de-facto de la Suhumi, respectiv Tskhinvali nepermiţând accesul diplomaţilor români pe teritoriile celor două regiuni separatiste.

 

3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi;

  • Să evite locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Să evite circulaţia pe timp de noapte.
  • În timpul deplasării cu maşina, geamurile trebuie să rămână tot timpul ridicate, iar uşile, blocate.
  • Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
  • Pentru orice fel de informaţie, sprijin sau asistenţă, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze autorităţilor de poliţie georgiene care sunt prezente în toate zonele ţării.
  • Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice