Alerte de călătorie

Georgia

Ultima actualizare: 
16.02.2020

1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care tranzitează sau doresc să călătorească în Georgia că sunt exceptaţi de la obligativitatea obţinerii vizei pentru intrarea pe teritoriul acestei țări, pentru o perioadă maximă de 1 an.

Cetăţenilor români li se permite intrarea în Georgia atât în baza unui document de călătorie (paşaport), cât şi în baza cărţii de identitate.

Situaţia internă din Georgia este în general stabilă, însă, pe fondul unor tensiuni de stradă înregistrate în ultimele luni și a posibilităţii apariției de noi proteste, se recomandă cetățenilor români să acorde o atenţie sporită securităţii personale și să evite locurile aglomerate, respectiv să părăsească imediat perimetrul în cazul în care constată apariția unor proteste spontane.

Cetăţenii români care călătoresc în Georgia sunt sfătuiţi ferm să evite deplasările în cele două regiuni separatiste Abhazia și Osetia de Sud şi în zonele aflate în proximitatea acestora, ca urmare a degradării stării de securitate din aceste regiuni, în ultimele luni. Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite și deplasările în zonele aflate în proximitatea Abhaziei şi Osetiei de Sud (ex. Defileul Pankisi, Defileul Kodori), urmare menţinerii stării precare de securitate.

Totodată, se supune atenției faptul că autoritățile de facto din regiunile separatiste Abhazia și Osetia de Sud pot închide și deschide unilateral, intempestiv și aleatoriu, punctele de trecere a liniei de demarcație administrativă, în funcție de diverse obiective politice și evoluția dialogului cu guvernul de la Tbilisi. Cetăţenii români sunt sfătuiți să aibă în vedere această situație atunci când își planifică unele călătorii în regiunile separatiste. De asemenea, se atrage atenția asupra nivelului ridicat de criminalitate în Abhazia și Osetia de Sud.

Există numeroase porțiuni, nemarcate și disputate, ale liniilor de demarcație administrativă, în special cu Osetia de Sud, cetăţenii români fiind sfătuiți ferm să evite accesarea regiunilor separatiste prin orice altă zonă care nu este punct de trecere, riscul reținerii și arestării de către așa-zisele forțe de securitate separatiste, în condițiile actuale tensionate, fiind iminent.

Intrarea pe teritoriul celor două regiuni separatiste, fără aprobarea autorităţilor de la Tbilisi, este considerată infracţiune în conformitate cu legislaţia georgiană privind teritoriile ocupate. Potrivit legislației georgiene, este interzisă intrarea în Georgia dinspre Federația Rusă, prin traversarea zonelor de vecinătate cu Daghestan, Cecenia, Inguşetia şi Osetia de Nord, respectiv Abhazia si Osetia de Sud. Eventuale încălcări ale legislației se soldează cu urmărire penală, respectiv amenzi ridicate și închisoare de până la 4 ani. Dacă autoritățile georgiene vor identifica ștampile de intrare/ieșire pe pașaport, aplicate de autoritățile de facto, vor considera deplasarea cetățeanului străin ilegală pe teritoriul georgian, printr-o zonă de trecere nerecunoscută oficial.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc semnalate îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie atât ale misiunii diplomatice cât și ale autorităților de la Tbilisi în regiunile separatiste militarizate sunt aproape inexistente.

Se recomandă cetăţenilor români, care se deplasează în Georgia, să consulte periodic pagina web a MAE (www.mae.ro), rubrica “Sfaturi de călătorie”.

 

2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Georgia sau care se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Georgia (imediat după sosire) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc (ex: regiunea Abhazia, regiunea Tskhinvali/Osetia de Sud) că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunii diplomatice în astfel de zone sunt inexistente, autorităţile de-facto de la Suhumi, respectiv Tskhinvali nepermiţând accesul diplomaţilor români pe teritoriile celor două regiuni separatiste.

Cetățenii români afectaţi de o situaţie de urgenţă pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Tbilisi: +995322371850, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României la Tbilisi: +995593599082 (+995551313808).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://tbilisi.mae.ro, www.mae.ro, rubrica „Sfaturi de călătorie” și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața”.

 

3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi;

  • Să evite locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Să evite circulaţia pe timp de noapte.
  • În timpul deplasării cu maşina, geamurile trebuie să rămână tot timpul ridicate, iar uşile, blocate.
  • Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
  • Pentru orice fel de informaţie, sprijin sau asistenţă, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze autorităţilor de poliţie georgiene care sunt prezente în toate zonele ţării.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vacci...) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

 

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice