Alerte de călătorie

Pakistan

Ultima actualizare: 
21.01.2020

 14.08.2019

1. Informaţii generale

În contextul celebrării Zilei Independenței Republicii Islamice Pakistan la data de 14 august 2019, Ministerul Afacerilor Externe recomandă evitarea deplasărilor în zonele aglomerate, îndeosebi acolo unde se organizează parade militare, din cauza existenței unor riscuri confirmate de atacuri teroriste.

Tensiunile militare recente dintre India și Republica Islamică Pakistan se mențin la un nivel ridicat, din cauza schimburilor de focuri pe Linia de Control. Cetățenii români sunt sfătuiți să evite deplasările în zona de frontieră cu India.

Urmare acțiunilor Indiei din Jammu și Kashmir, există riscul amplificării tensiunilor politice dintre India și R. I. Pakistan, posibil a se materializa în confruntări militare, precum și închiderea spațiului aerian. Pe cale de consecință, se recomandă cetățenilor români să evite călătoriile în R. I. Pakistan până la detensionarea situației.

În cazul în care nu există motive deosebite și cu un anume grad de urgență pentru deplasarea spre R. I.  Pakistan, se recomandă evitarea deplasărilor în acest stat. Din cauza restricțiilor de circulație în acest areal pentru diplomații străini, asistența consulară nu poate fi acordată oportun.

Cetăţenii români care sunt nevoiţi să se deplaseze în Republica Islamică Pakistan, sunt sfătuiţi să ia în considerare următoarele recomandări:

 • intrarea să se facă numai prin punctele de frontieră din principalele aeroporturi (Islamabad, Karachi şi Lahore);
 • să contacteze misiunea diplomatică a României la Islamabad înainte de efectuarea deplasării, ori imediat după sosire şi să se informeze asupra situaţiei de securitate din zona în care se deplasează și a măsurilor de protecție necesare;
 • să evite deplasările în provinciile Balochistan şi Khyber Pakhtunkhwa, agenția Gilgit – Baltistan, statul Azad Kashmir, precum şi în fostele Zone Tribale Administrate Federal (FATA), care implică un grad ridicat de risc la adresa cetăţenilor străini (răpiri, atacuri teroriste);
 • să obţină, în prealabil, toate aprobările necesare deplasărilor, în scopuri turistice/alpinism, pentru zonele muntoase din nordul acestei țări şi să se afle în permanentă coordonare cu reprezentanţii forţelor de ordine locale;
 • să îşi înregistreze prezenţa la autorităţile locale, indiferent de localitatea în care se deplasează și să solicite acordul sau să le notifice pentru orice deplasare în afara unității teritorial-administrative respective;
 • să fie extrem de prudenţi pe toată durata prezenţei lor în această ţară.


​2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Islamică Pakistan sau care se află deja pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Islamabad şi să comunice coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă, sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Islamabad: +92518436601; +92518436602, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Islamică Pakistan: +923114469900.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de Internet http://islamabad.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotection/,  www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în astfel de zone sunt reduse.


3. Alte recomandări

MAE recomandă cu insistenţă cetăţenilor români să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul Republicii Islamice Pakistan sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

 • Să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
 • Să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale (având în vedere că este un stat musulman);
 • Să evite circulaţia pe timp de noapte şi deplasarea în zonele izolate ale ţării;
 • Să evite zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii politice sau religioase, sau în care există concentrări masive de forţe de securitate şi să nu staţioneze în zonele din apropierea unor instituţii guvernamentale;
 • Să urmărească mass-media locale pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit, telefoanele mobile şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
 • Să nu folosească transportul în comun, iar în cazul deplasărilor prin oraș să apeleze la doar la persoane cunoscute sau să evite zonele rău famate;
 • Autovehiculele trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă;
 • Persoanele care călătoresc în Republica Islamică Pakistan pentru o perioadă mai mare de patru săptămâni sunt obligate să prezinte autorităților vamale un certificat de vaccinare anti-poliomielită. Precizăm faptul că certificatul tip trebuie prezentat atât la intrarea, cât și la ieșirea din această țară.

 

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice