Alerte de călătorie

Mexic

Ultima actualizare: 
21.01.2020


1. Informaţii generale

Ca urmare a creşterii numărului de jafuri şi infracţiuni violente în locurile publice, recomandăm cetăţenilor români să fie extrem de precauţi atunci când călătoresc în Mexic.

Cele mai răspândite infracţiuni sunt furturile de documente, bani, cărţi de credit/debit, alte bunuri (de cele mai multe ori cu violenţă), sechestrările de persoane, traficul de droguri şi de persoane.

În ultima perioadă s-au înregistrat frecvente cazuri de sechestrări de persoane, în special imigranţi care vin din ţările Americii Centrale si doresc sa ajungă ilegal în Statele Unite. Aceste reţelele de traficanţi sunt, de regula, combinate cu diverse grupuri criminale ce activează în aceasta ţară, sechestrează, jefuiesc şi deseori omoară imigranţi ilegali.

În cazul furturilor, există riscul ca făptuitorii să fie înarmaţi. S-au înregistrat cazuri frecvente de asasinate ale persoanelor jefuite, atunci când acestea au opus rezistenţă.

Jafuri şi atacuri au fost înregistrate în Ciudad de Mexico, precum şi în alte orase: Ciudad Juarez, Chihuahua, Morelia, Cancún, Acapulco, Cuernavaca, etc. De asemenea, s-au înregistrat astfel de acţiuni în zonele Oaxaca, Nuevo Leon, Tamaulipas şi  Chiapas. Vă recomandăm să fiţi atenţi pretutindeni, deoarece turiştii sunt principalele ţinte ale jafurilor şi atacurilor.

Există, în special în Michoacán, Baja California, Guerrero, Nuevo Leon, Sinaloa, Durango, Colima, Morelos şi Tamaulipas o intensificare a traficului de droguri, precum şi a acţiunilor criminale.  

Evitaţi regiunile de graniţă. Pentru deplasarea la distante mai mici de 100 km de frontiera mexicana, trebuie aprobare speciala din partea autorităţilor migratorii.

Vă sfătuim să folosiţi operatori turistici acreditaţi atunci când vă planificaţi o călătorie în Mexic. Nu vă îndepărtaţi de grupul turistic şi respectaţi anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!


2. Contactarea autorităţilor române 

Cetăţenii români care se deplasează în Mexic sau se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Mexic şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.  

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie a misiunii diplomatice în astfel de zone sunt reduse.


3. Alte recomandări 

Cetăţenii români care se deplasează în Mexic sunt sfătuiţi cu insistenţă să încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

  • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Nu circulaţi în zone de risc, şi mai ales cu sume mari de bani la dumneavoastră sau cu obiecte de valoare,
  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • În timpul deplasării cu maşina, geamurile trebuie să rămână tot timpul ridicate, iar uşile, blocate.
  • Nu acceptaţi supravegherea sau transportul unor bagaje ale altor persoane, deoarece acestea pot conţine droguri.
  • Schimbaţi banii / valuta la casele de schimb sau la bănci
  • Nu vă implicaţi în cumpărarea, consumul sau traficul de droguri. Pedepsele sunt severe, de regulă 10 ani de detenţie. 

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

În cazul în care vă deplasaţi în Mexic, vă recomandăm să citiţi “Condiţiile de călătorie” şi să urmăriţi în permanenţă site-ul MAE.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice