Alerte de călătorie

Etiopia

Ultima actualizare: 
26.03.2017


1.  Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite deplasările ce nu sunt absolut necesare în  Republica Federală Democratică Etiopia, unde a fost declarată starea de urgenţă începând cu 8 octombrie 2016, pe o perioadă iniţială de 6 luni. In această ţară au loc proteste în teritoriu şi în perimetrul capitalei Addis Abeba, impredictibile ca localizare şi amploare, cu manifestări violente, distrugeri de bunuri şi proprietăţi, cu vizarea  cetăţenilor străini. Se recomandă evitarea călătoriilor care nu sunt absolut necesare în R.F.D. Etiopia, păstrarea contactului cu ambasada şi precauţie în deplasările în teritoriu, îndeosebi în regiunile Oromia şi Amhara, dar şi pe căile de acces către capitală şi în zone aglomerate din Addis Abeba. 

Autorităţile etiopiene atrag periodic atenţia populaţiei asupra riscului general de atacuri teroriste, care continuă să reprezinte o ameninţare permanentă, datorită implicării R.D.F. Etiopiei în stabilizarea Somaliei, prin combaterea insurgenţei grupării teroriste Al Shabab.

Recomandăm o vigilenţă sporită din partea cetăţenilor români aflaţi deja în R.D.F. Etiopia în scop turistic sau de afaceri, îndeosebi în zone aglomerate şi locuri publice din centrul capitalei Addis Abeba, precum cartierul Bole, unde gruparea teroristă Al Shabab este capabilă să opereze atentate.

Turiştii trebuie să fie extrem de  precauţi şi să evite deplasările în zonele considerate periculoase: regiunea Somali (în special zona Ogaden, zona de est a liniei Harar-Gode, drumul ce leagă oraşele Harar şi Kebri Dehar), regiunea Oromia, regiunea Gondar, regiunea Gambela, Parcul Naţional Omo, zona aflată la vest de râul cu acelaşi nume.

Deplasarea în regiunea Afar, prin depresiunea Danakil, către Muntele Dallol, nu este recomandată, îndeosebi copiilor, bătrânilor şi persoanelor cardiace, iar deplasarea în zona vulcanului Erta Ale trebuie  să fie evitată în totalitate. Există drumuri minate, iar securitatea rămâne precară pentru turişti, cu toate că în excursiile organizate în Danakil sunt incluse şi escortele militare, iar pe muntele Dallol a fost extinsă acoperirea telefonică GSM. În astfel de condiţii, MAE recomandă să se evite în totalitate deplasarea în zona Erta Ale, care nu are niciun fel de acoperire telefonică, accesul la acest obiectiv turistic fiind de asemenea extrem de dificil.

Totodată, cetăţenii români sunt sfătuiţi, cu insistenţă, să evite deplasările la mai puţin de 10 km de orice frontieră (într-o mai mică măsură pentru frontiera cu Djibouti) şi să manifeste maximum de vigilenţă. Trebuie evitate în totalitate călătoriile în apropierea frontierelor cu Eritrea din regiunile Tigray şi Afar (de altfel, această frontieră rămâne închisă din cauza situaţiei tensionate dintre cele două state), respectiv cu Somalia şi Kenya, până la oraşul Moyale.

Atenţie: Din cauza ploilor abundente din ultima perioadă, începând cu luna iunie 2016, Addis Abeba şi alte zone din R.D.F. Etiopia se confruntă cu agravarea epidemiei de holeră, boală întâlnită frecvent în Africa de Est. Ministerul etiopian al sănătăţii a semnalat extinderea pericolului de îmbolnăvire cu holeră şi a adoptat măsuri de limitare a efectelor grave în rândul populaţiei.

Pe cale de consecinţă, sunt recomandate vaccinuri buvabile şi respectarea instrucţiunilor medicale utile cetăţenilor români deja aflaţi în R.D.F. Etiopia sau care călătoresc în această ţară. O bună igienă este esențială pentru prevenire, iar în tratamentul formelor uşoare sunt importante sărurile de rehidratare, întrucât formele severe necesită aport intravenos de fluide și tratament cu antibiotice.

Recomandările OMS referitoare la modalităţile de prevenţie şi control ale epidemiei de holeră sunt disponibile la  http://who.int/cholera/prevention_control/en/.

R.D.F. Etiopia prezintă în momentul de faţă şi riscul îmbolnăvirii cu boala Zika, transmisibilă în zonele unde plouă abundent, prin înţepături de ţânţari.

De asemenea, în regiunea cuprinsă între Langano-Awassa-Arba Minch şi frontiera kenyană au fost semnalate cazuri de meningită de tip A (de origine bacteriană). Cazuri izolate au fost înregistrate şi la Addis Abeba.

Pentru a evita situaţiile neplăcute ce pot apărea în cazul deplasării în R.D.F. Etiopia, este indicat ca cetăţenii români să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonă şi să manifeste atenţie sporită pe toată perioada şederii în această ţară! Totodată, se recomadă să fie accesată, periodic, pagina de Internet a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

 

2.  Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care se deplasează în R.D.F. Etiopia sau se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Addis Abeba şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Ambasada României în R.F.D. Etiopia

Adresa: Addis Abeba - Bole, 03-649 Street B-98-11 

Telefon fix: +251 1 16610156

Fax: +251 1 16611191

Telefon urgenţă: +251 935 350059

E-mail: addisabeba@mae.ro

 

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

 

3.  Recomandări generale

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

 • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii!
 • Să evite locurile aglomerate, demonstraţiile şi excursiile în zonele izolate ale ţării!
 • Orice deplasare în zonele turistice să se realizeze în mod organizat prin agenţiile de turism acreditate oficial!
 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil sau în maşini!
 • Circulaţia pe drumurile etiopiene este periculoasă. Regulile de circulaţie nu sunt respectate întotdeauna şi numeroase animale traversează adesea drumul. Din aceste motive, numărul accidentelor rutiere este foarte mare.
 • În timpul deplasării cu autoturismul, inclusiv în oraşe, geamurile acestuia trebuie să fie permanent închise, iar uşile blocate. În caz de accident/incident să se evite contactul cu populaţia locală şi să se meargă imediat, cu maşina, la postul de poliţie cel mai apropiat.
 • Să se respecte anunţurile şi recomandările autorităţilor locale.
 • Să se evite deplasarea cu mijloacele de transport în comun (tren, autobuze, microbuze).
 • Să se evite, mai ales în zilele de vineri, zonele din jurul moscheilor, în toată ţara, în special la Addis Abeba.
 • În ciuda măsurilor permanente luate de autorităţi, se semnalează o creştere a criminalităţii faţă de turiştii străini (furturi din buzunare, smulgerea lanţurilor de la gât, a brăţărilor, genţilor, telefoanelor mobile, agresiuni, inclusiv cu arme albe, etc.).
 • În caz de violenţă, se recomandă să nu se opună rezistenţă, să se păstreze calmul şi să se dispună mereu de o mică sumă de bani pentru a o putea da agresorului.
 • Este strict interzisă fotografierea clădirilor şi obiectivelor militare, inclusiv a infrastructurilor rutiere, a sediilor clădirilor oficiale şi a reşedinţelor demnitarilor. Înainte de a efectua o fotografie, este recomandabil să se ceară permisiunea poliţistului care, de regulă, se află în apropierea unor astfel de obiective sensibile.

Atenţie: În cazul deplasării în R.F.D. Etiopia, MAE vă recomandă vaccinarea împotriva holerei.

Atenţie: Vaccinarea împotriva febrei galbene este obligatorie, iar carnetul de vaccinări trebuie prezentat la sosirea pe Aeroportul Bole (conform Regulamentului Sanitar Internaţional, accesibil pe Internet la  http://www.who.int/ihr/9789241596664/en/). 

Se recomandă cetăţenilor români care doresc să călătorească în Addis Abeba sau în zona cuprinsă între Langano-Awassa-Arba Minch şi frontiera kenyană, unde s-au înregistrat cazuri de meningită, să se vaccineze (de preferinţă cu un vaccin tetravalent ce acţionează împotriva meningitei A, C, Y, W135). Pentru informaţii detaliate cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile sau să acceseze paginile dedicate de Internet ale acestor instituţii la adresele web http://www.insp.gov.ro/ şi http://www.cnscbt.ro.

Atenție: Pentru protejarea stării de sănătate a persoanelor care doresc să călătorească în zonele de risc, se recomandă:

 • spălarea frecventă a mâinilor;
 • consumul doar al apei îmbuteliate;
 • aerisirea locuinţelor;
 • contactarea imediată a unui , pentru în situaţiile în care apar următoarele simptome: dureri de cap, febră, vomă.

 

Link-uri utile

Guvern

 

Administraţia regională


Servicii financiare

 • National Bank of Ethiopia www.nbe.gov.et  information on the National Bank of Ethiopia, proclamations and directives as well as full list of all private banks, insurance providers and microfinance institutions.


Camere de Comerţ

 

Mass media

 • Addis Zemen – state-owned daily
 • Ethiopian Herald – state-owned English-language daily
 • The Daily Monitor – private, English-language
 • Addis Admass – private, Amharic-language weekly
 • The Reporter – private, English-language web pages
 • Capital – English-language, business weekly
 • Addis Fortune – English-language business weekly

 

 • Scurtă instorie a ţării: Etiopia este statul african cu cea mai veche existenţă statală independentă. În antichitate, teritoriul este influenţat de civilizaţiile egipteană, apoi elenistică. În sec. I d.Hr, în răsăritul Etiopiei ia naştere Regatul Aksum, care, în epoca sa de glorie (sec. IV-V), înglobează şi SV Peninsulei Arabia; se destramă în sec. VIII. Creştinismul (sub formă monofizită) devine în sec. IV religie de stat.
 • Tratatul italo-abisinian de la Addis Abeba (26.10.1896) recunoaşte independenţa statală a Etiopiei, care devine, în 1923, membru al Societăţii Naţiunilor.
 • Regimul filo-occidental al împăratului Hâile Selassie (1930-1974) se încheie cu lovitura de stat militară din 12.09.1974. După asasinarea lui Hâile Selassie, monarhia este abolită (21.03.1975), iar vechile titluri şi privilegii sunt suprimate.
 • Găzduirea, la Addis Abeba, a sediilor permanente ale Uniunii Africane şi Comisiei Economice a ONU pentru Africa conferă Etiopiei vizibilitate atât pe plan continental, cât şi global. Etiopia este, de asemenea, membră a IGAD (Autoritatea Interguvernamentală pentru Dezvoltare).

 

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice