Alerte de călătorie

Congo R.D.

Ultima actualizare: 
15.01.2019


1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetăţenii români care se află sau intenţionează să călătorească pe teritoriul acestui stat asupra riscului de infestare cu febră virală hemoragică (produsă de virusul Ebola), ca urmare a epidemiei cu care se confruntă în ultima perioadă statele din Africa de Vest. Pentru combaterea şi prevenirea răspândirii acestui flagel, în zonele afectate s-au dispus ample măsuri profilactice şi s-au lansat campanii de informare a populaţiei.

Este de reţinut că nu există nici vaccin, nici tratament eficient împotriva virusului Ebola.

Astfel, cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite, pe cât posibil, călătoriile în zonele afectate de epidemie, iar dacă se află deja pe teritoriul acestui stat, să urmărească mesajele emise de autorităţile locale şi să respecte regulile de conduită şi de igienă recomandate de instituţiile de specialitate. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să consulte site-ul Oficiului pentru Coordonare şi Afaceri Umanitare - OCHA (http://ochaonline.un.org/westafrica) sau persoana de legătură a acestei structuri: Rémi DOURLOT, Public Information Officer, Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) – ROWCA, Tel: 221 33 869 8515, Cell: 221 77 569 9653, Email: dourlot@un.org, http://ochaonline.un.org/rowca.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă evitarea deplasărilor ce nu sunt necesare în Republica Democrată Congo. Situaţia de securitate din această ţară este în continuare sensibilă, putând degenera în orice moment.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite deplasările în zonele estice şi nord-estice ale ţării, în special în zonele de frontieră cu Burundi, Rwanda şi Uganda. Se recomandă evitarea intrarii/ieşirii din R.D.Congo prin punctele de frontieră Goma şi Bukavu, în cazul în care acestea nu sunt necesare.

În nordul şi sudul provinciei Kivu, armata congoleză desfăşoară activităţi militare.

Autorităţile R.D.Congo fac eforturi continue pentru a păstra controlul şi securitatea pe întreg teritoriul statului, dar de multe ori grupuri de rebeli înarmaţi acţionează în mod dezorganizat şi provoacă incidente soldate cu atacuri armate, răpiri, violuri, furturi şi alte violenţe.

Riscul acţiunilor teroriste este scăzut, dar trebuie avut în vedere faptul că există un risc general de producere de atacuri teroriste nediscriminatorii în locuri publice.

Cetăţenii români care sunt constrânşi să se deplaseze în R.D.Congo sunt sfătuiţi să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă! În acest sens, pot accesa periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).


2. Contactarea autorităţilor române

România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în R.D.Congo. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul la Kinshasa.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii romani care doresc să călătorească în R.D.Congo sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Republica Angola şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Coordonatele ambasadei României în Republica Angola sunt următoarele:

Adresa: Rua Ramalho Ortigao, no. 30, Alvalade

Telefon/Fax: 00244-222.321.076; 222.232.234

Telefon de urgență: + 00244 993 133 100

E-mail: ambromania@netcabo.co.ao

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.


3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Să consume numai apă îmbuteliată.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • Să evite fotografierea în zone publice pentru că riscă să fie arestaţi.
  • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.
  • Atenţie! Autorităţile din R.D.Congo solicită cetăţenilor străini să facă dovadă vaccinării împotriva febrei galbene la sosirea pe teritoriul acestui stat.
  • Malaria şi holera reprezintă o importantă problemă de sănătate în R.D.Congo.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice