Alerte de călătorie

Malaysia

Ultima actualizare: 
25.01.2020


1. Informaţii generale

Pentru siguranţa cetăţenilor români care doresc să călătorească în Malaysia, Ministerul Afacerilor Externe recomandă să se manifeste atenţie sporită în timpul deplasărilor în această zonă.

Malaysia are o politică extrem de dură în privinţa combaterii traficului si consumului de droguri. Conform legislaţiei locale, pedeapsa cu moartea se aplică automat (indiferent de naţionalitate şi de cantitatea transportată) persoanelor implicate în traficul de droguri. Posesorii de droguri sau de stimulente amfetaminice pentru consum propriu se sancţionează atât cu închisoarea pe termen lung, cât şi cu pedepse corporale.

Având în vedere evenimentele derulate în statul Sabah în ultima perioadă, recomandăm cetăţenilor români să evite călătoriile care nu sunt necesare în zona de coastă a statului Sabah şi în insulele din zona de est. Aceasta include, dar nu e strict limitată la ea, zona maritimă care înconjoară insula Sipadan, la sud de Semporna.

Ameninţarea de securitate cea mai mare se află în aria dintre Sandakan şi Tawau, datorită apropierii de arhipelagul Sulu, din sudul Filipinelor. Recomandăm cetăţenilor români care se află în această regiune să părăsească zona cât de rapid posibil şi să urmeze sfaturile autorităţilor poliţieneşti locale.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să fie precauţi îndeosebi în timpul călătoriilor în estul ţării – Sabah din Borneo, inclusiv în zonele Semporna şi insulele Mabul şi Sipadan deoarece există un risc general de producere de atacuri teroriste împotriva străinilor. Înainte de o deplasare în această zonă, este indicat să vă anunţaţi intenţia şi traseul excursiei la poliţia locală, precum şi la Ambasada României la Kuala Lumpur.

De asemenea, este recomandat să fie evitate călătoriile la graniţa cu Thailanda.

Persistă riscul unor atentate teroriste, având în vedere că există elemente ale unor organizaţii care activează atât în Malaysia, cât şi în statele vecine, în special în Indonezia, Thailanda sau Filipine.

MAE avertizează asupra unor infracţiuni frecvente produse pe teritoriul acestui stat, respectiv furtul de documente/din genţi/din buzunare, furtul obiectelor din maşini, clonarea cărţilor de credit şi loteriile frauduloase pe internet.

Cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Malaysia sunt sfătuiţi să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonă. În acest sens, este recomandată consultarea periodică a paginii web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro), în special a Rubricii “Sfaturi, alerte de călătorie”.

Avînd în vedere istoricul periculos al regiunii, MAE recomandă evitarea deplasărilor în zona de coastă a statului Sabah şi în insulele din zona de est, din Kudat în Tawau, incluzînd (fără a fi limitată la ele) Lankayan, Mabul, Pom Pom, Kapalai, Litigan, Sipadan şi Mataking.

Există un pericol ridicat de răpire a cetăţenilor străini pe coasta de est a Sabah şi în insulele apropiate de Arhipelagul Sulu, în sudul Filipinelor.

Cetăţenii care călătoresc în oraşul Sandakan şi de-a lungul coastei, în sud, către Tawau, trebuie să manifeste atenţie sporită. Acest lucru se aplică şi în zonele din estul Lahad Datu şi în jurul Semporna, ca urmare a confruntărilor din martie 2013 dintre insurgenţi şi forţele de securitate malaysiene.


2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care intenţionează să se deplaseze în Malaysia sau care se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Kuala Lumpur şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc pe propria răspundere, pot suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.


​3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află în Malaysia sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite manifestaţiile cu caracter politic;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil;
  • Să aibă, în permanenţă, asupra lor copia actului de identitate, preferabil copia paşaportului turistic;
  • Să aibă o atitudine respectuoasă faţă de tradiţiile şi obiceiurile locale;
  • Să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
  • Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice