Alerte de călătorie

Brazilia

Ultima actualizare: 
26.05.2017


1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe informează că Organizația Mondială a Sănătății a declarat existența unor cazuri de febră Dengue în Brazilia. La sfârșitul anului 2016, 63% din municipiile afectate în anul precedent prezentau un indice de infestare de maximum 1%, considerat satisfăcător, de acord cu parametrii internaționali. 8,6% din municipii prezentau un indice de infestare peste 4%, ceea ce înseamnă risc de epidemie de febră Dengue.

Febra Dengue se transmite exclusiv prin înţepătură de ţânţar, nefiind, în cele mai multe cazuri, mortală. Perioada de incubaţie a virusului este de 3 până la 14 zile, simptomele putând fi remarcate uneori doar după revenirea din zone cu risc de infecţie.

Se cunosc 4 tipuri diferite ale virusului, după însănătoşire, persoana infectată cu unul dintre acestea dezvoltând imunitate la tipul de virus care a provocat infecţia. Cu toate acestea, rămâne vulnerabilă la infecţia cu celelalte tipuri de virus. Persoanele având o imunitate slabă şi cele care au mai fost infectate cu alte tulpini ale virusului prezintă un risc crescut de hemoragie internă sau şoc Dengue, acestea putând rezulta în deces.

Simptomele bolii sunt febra, durerile de cap, erupţiile cutanate similare celor care apar în cazul rujeolei, dureri musculare şi articulare. În cazul copiilor, simptomele sunt similare celor ale gripei şi gastroenteritei.

Tratamentul infecţiei cu Febră Dengue variază, în funcţie de gradul de severitate al bolii, de la simpla creştere a aportului de lichide şi până la transfuzii de sânge (în cazurile severe).

În cazul în care manifestaţi simptome asociate Febrei Dengue, vă recomandăm să vă prezentaţi în cel mai scurt timp la o unitate medicală pentru diagnosticare şi tratament.

În prezent, Febra galbenă se manifestă în circa 3600 localităţi din Brazilia, cu preponderenţă în zonele rurale, în ultima perioadă înregistrându-se o extindere a acesteia în zona urbană (în Minas Gerais, Espirito Santo şi mai recent, în Sao Paulo, Bahia, Mato Grosso do Sul, Rio de Janeiro).

Se recomandă evitarea deplasărilor în zone cunoscute ca focare de Febră Galbenă, cum ar fi Acre, Amapa, Amazonas, Para, Rondonia, Roraima şi Tocantins. În cazul călătoriilor în aceste regiuni este recomandată vaccinarea împotriva Febrei Galbene, cu 10 zile înaintea deplasării în zonă.

De asemenea, se recomandă evitarea deplasărilor în zonele rurale, păduri şi regiuni mlăştinoase, canale colectoare şi suprafeţe deschise, acoperite cu gunoaie şi ochiuri de apă stătută, chiar şi în rezervaţia  “Mata Atlantica”.

Totodată, recomandăm păstrarea unor reguli stricte de igienă corporală, aplicarea zilnică a unor substanţe (repelente) protectoare pe membrele superioare şi zonele corpului expuse la soare, alegerea unor variante de deplasare în grup şi verificate din punct de vedere fitosanitar.

România are în Brazilia două reprezentanţe consulare, care pot oferi asistenţă cetăţenilor români afectaţi, respectiv Consulatul General al României la Rio de Janeiro (care poate fi contactat la telefonul de urgenţă +55 21 9 9180 4466) şi Secţia Consulară a Ambasadei României la Brasilia (care poate fi contactată la telefonul de urgenţă +55 61 84108699).

Ca urmare a creşterii numărului de jafuri şi infracţiuni violente în locurile publice la adresa turiştilor, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să fie extrem de precauţi atunci când călătoresc în Brazilia.

Nivelul criminalităţii este extrem de ridicat, în special în marile oraşe, printre care capitala Brasilia, Rio de Janeiro, Sao Paulo şi Copacabana.

O intensificare a violenţei a fost înregistrată în Rio de Janeiro, unde atacurile armate în scop de jaf şi infracţiunile contra integrităţii sexuale au cuprins toate cartierele metropolei, inclusiv cele turistice (Copacabana şi Ipanema). În zonele sărace rămâne ridicată rata mortalităţii violente, cauzată de reglările de conturi între traficanţi.

Sao Paulo rămâne în centrul atenţiei pentru rata ridicată a asasinatelor în scop de jaf sau de reglare de conturi. Potrivit datelor poliţiei, cca. 8-10 asasinate au loc zilnic, iar aria acestora s-a extins. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în Salvador de Bahia.

Pentru siguranţa dumneavoastră, vă recomandăm să fiţi extrem de prudenţi, mai ales în perioadele în care au loc festivităţi publice.

 

2. Contactarea autorităţilor române

Vă recomandăm să vă adresaţi Ambasadei României din Brasilia sau Consulatului General al României la Rio de Janeiro şi să vă anunţaţi prezenţa în regiune, comunicând coordonatele dumneavoastră, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

 

3. Alte recomandări

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă, atunci când vă deplasaţi în Brazilia! De asemenea, având în vedere faptul că majoritatea spitalelor braziliene nu acceptă decontarea costurilor în baza asigurărilor de sănătate, este important să aveţi la dumneavoastră o sumă de bani minimă alocată cheltuielilor medicale pe care să le decontaţi ulterior de la asigurator. Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestei ţări sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi zonele izolate ale ţării;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil;
  • Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic;
  • Să utilizeze repelent şi alte mijloace de protecţie împotriva înţepăturilor de ţânţar;
  • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

Febra Dengue nu poate fi combătută prin vaccinare.

Din datele centralizate până la 31 ianuarie 2017 de Ministerul brazilian al Sănătății, rezultă că există 809 cazuri de suspiciune de febră galbenă. Din 651 de cazuri analizate, 127 au fost confirmate, 31 negative, restul sunt în lucru. Cazurile în cercetare sunt din statele Minas Gerais, Mato Grosso do Sul, Espirito Santo, Bahia şi Sao Paulo. Ministerul Sănătății a trimis vaccinuri în zonele afectate. 19 state braziliene au recomandat vaccinarea preventivă a locuitorilor.

În 2016 au fost notificate 1.496.282 de cazuri, probabil, de dengue, în toată ţara, cu 11% mai puțin decât în anul precedent. S-au înregistrat 884 de cazuri grave, mai puține cu 50% faţă de 2015. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în regiunea Sud-Est (57,3%), urmată de Nord-Est (21,7%) Centru-Vest (13,6%).

În 2016 au fost înregistrate peste 270.000 de cazuri de Chikingunya, în 2785 de municipii braziliene. A crescut semnificativ numărul de decese provocate de această boală, de zece ori mai mult decât în 2015.

În perioada februarie – decembrie 2016, s-au înregistrat 214.193 de cazuri, probabil, de zyka. Cele mai multe cazuri sunt în Mato Grosso, Rio de Janeiro şi Bahia. De asemenea s-au înregistrat 6 decese cauzate de Zyka.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate în cazul deplasării în Brazilia, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile şi să accesaţi, spre consultare, pagina dedicată de Internet: http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice