Alerte de călătorie

Arabia Saudită

Ultima actualizare: 
26.05.2017


1. Informaţii generale

Atragem atenţia cetăţenilor români care doresc să călătorească în Regatul Arabiei Saudite că există un risc crescut al atacurilor teroriste.

Atacurile teroriste pot viza obiective strategice, personalităţi locale, dar şi turişti străini – în speţă occidentali sau cetăţenii care lucrează în cadrul companiilor străine din această ţară.

Principalul factor de risc îl reprezintă organizaţia teroristă Al Qaeda, care îşi are baza în Yemen-ul vecin şi militanţii şi simpatizanţii locali ai grupării radicale sunnite ISIS.

Se menţin în continuare factori de risc la adresa cetăţenilor străini care îşi desfăşoară activitatea pe platformele petroliere din Regatul Arabiei Saudite, care pot duce la răpiri de persoane. Astfel, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să se informeze, în prealabil, la autorităţile competente din zona de reşedinţă asupra situaţiei de securitate existente.

Se recomandă stabilirea în permanenţă a legăturii cu Ambasada României la Riad şi cu organele de poliţie, precum şi evitarea locurilor aglomerate din spaţiile publice. În eventualitatea dislocării unor efective de pază şi securitate pe anumite căi de comunicaţii sau în anumite zone, se recomandă cooperarea cu acestea.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să îşi înregistreze prezenţa la Ambasada României la Riad şi să transmită inclusiv coordonatele personale de la locul de muncă.

 

2. Contactarea autorităţilor române

Dacă doriţi să călătoriţi în Arabia Saudită sau vă aflaţi deja pe teritoriul său, vă recomandăm ferm să vă adresaţi Ambasadei României din Arabia Saudită la telefonul 00966 1126 304 56 sau 00966 533 831 607 şi să vă anunţaţi prezenţa în regiune, comunicând coordonatele dumneavoastră pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.
 


3. Alte recomandări

Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă atunci când vă deplasaţi în Arabia Saudită!

Pentru siguranţa dumneavoastră, în cazul în care călătoriţi sau vă aflaţi deja în această ţară:

  • Manifestaţi în permanenţă un grad sporit de vigilenţă;
  • Respectaţi cu strictete codul islamic privind îmbrăcămintea evitând astfel lezarea sensibilităţilor locale;
  • Evitaţi locurile publice şi hotelurile care nu au un sistem de protecţie adecvat;
  • Evitaţi locurile în care prezenţa cetăţenilor occidentali este neobişnuită (adunări locale/tribale, aglomerări religioase din proximitatea moscheelor, pieţe locale etc)
  • Nu va deplasaţi pe timpul nopţii, in cartiere periferice sau in zone izolate ale ţării;
  • Recurgeţi la operatori turistici acreditaţi atunci când vă planificaţi o călătorie în Arabia Saudită;
  • Nu vă implicaţi în dispute;
  • Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Pentru a evita situaţiile neplăcute care pot apărea în cadrul deplasării dumneavoastră în Arabia Saudită, este indicat să vă informaţi în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă! În acest sens, accesaţi periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Ministerul Afacerilor Externe reitereaza cetăţenilor români recomandările de a consulta informaţiile furnizate prin intermediul aplicaţiei ‚ Călătoreşte în siguranţă’ – care poate fi descarcată pe orice telefon mobil de tip smartphone şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare ‘ Un SMS îţi poate salva viaţa !’

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice