Alerte de călătorie

Africa de Sud

Ultima actualizare: 
16.02.2020


1. Informaţii generale

Pentru siguranţa cetăţenilor români care doresc să călătorească în Africa de Sud, Ministerul Afacerilor Externe recomandă să se manifeste atenţie sporită în timpul deplasărilor pe teritoriul acestui stat din cauza nivelului de criminalitate foarte ridicat.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite locurile aglomerate din Johannesburg, Pretoria, precum şi în township-uri (Alexandra, Soweto, Mamelodi, Shunshanguve etc.).

În Johannesburg, este indicat ca cetăţenii români să evite zonele Berea şi Hillbrow. În Cape Town este indicat ca cetăţenii români să evite township-urile: Khayelitsha, Guguletu, Nyanga etc.

Pentru a evita situaţiile neplăcute care pot apărea în cadrul deplasării în Africa de Sud, este indicat ca cetăţenii români să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonă!

În ultima perioadă, s-a înregistrat o recrudescenţă a mişcărilor sociale (greve, demonstraţii) unele dintre ele fiind caracterizate de aspecte de violenţă extremă. Pe acest fond, trebuie evitată frecventarea zonelor miniere şi a celor care se confruntă cu mişcări sociale de protest sau revendicative. În acest scop, se impune consultarea frecventă a media sud-africane pentru determinarea zonelor de evitat.


2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Africa de Sud sau care se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Pretoria sau Consulatului General de la Cape Town şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.


3. Alte recomandări

MAE recomandă cu insistenţă cetăţenilor români să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

 • Să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
 • Să evite circulaţia pe timp de noapte, indiferent de zonă;
 • Să evite zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii politice;
 • Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
 • Să recurgă la operatori turistici acreditaţi.
 • Să nu se îndepărteze de grupul turistic şi să respecte anunţurile sau indicaţiile autorităţilor locale;
 • Să se deplaseze numai cu mijloace de transport puse la dispoziţie de hoteluri sau operatori de turism şi să facă cumpărături doar în mall-uri securizate (recomandare pentru turişti);
 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă;
 • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate;
 • Să acceseze periodic pagina web a MAE (www.mae.ro), rubrica „Sfaturi de călătorie”.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice