Alerte de călătorie

Palestina

Ultima actualizare: 
25.03.2017


1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să manifeste atenţie sporită atunci când călătoresc în Teritoriile Palestiniene.


Cisiordania

A avut loc o creştere a tensiunilor după răpirea şi uciderea a trei tineri israelieni în Cisiordania (12 iunie 2014) şi a unui tânăr palestinian în Ierusalimul de Est (30 iunie 2014).

În Ierusalimul de Est s-a înregistrat o serie continuă de violenţe în ultimele luni. Totodată, s-au înmulţit incidentele între locuitorii cartierului evreiesc şi cel arab din Oraşul Vechi. Recomandăm evitarea cartierelor Silwan, Shuafat, Beit Hanina, Issawiya şi Sheikh Jarah şi o atenţie deosebită în Oraşul Vechi, mai ales în zilele de vineri (după rugăciune).

Constituie zone sensibile porţiunea dintre Ramallah şi Nablus a autostrăzii 60 şi implantările israeliene şi împrejurimile acestora din vecinătatea oraşelor Nablus, Tulkarem, Qalqiliya, precum şi sectorul H2 din Hebron.

MAE recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Cisiordania:

 • să evite porţiunile de contact dintre localităţile palestiniene şi implantările israeliene din Cisiordania, unde pot avea loc ciocniri;
 • să manifeste maximum de atenţie pentru cunoaşterea şi respectarea orelor şi procedurilor de acces la punctele militare israeliene de control al trecerilor între Teritoriile Palestiniene şi Israel; neînţelegerea şi nerespectarea procedurilor pot avea consecinţe serioase;
 • să nu intre în Cisiordania în zilele în care, la unele puncte de trecere, au loc acţiuni palestiniene de protest; astfel de manifestări sunt organizate în zilele care marchează evenimente deosebite din istoria palestiniană, în special "Ziua Pământului" (30 martie) şi partajarea Palestinei (15 mai); la punctul de trecere Qalandia – între Ierusalim şi Ramallah – au loc frecvente demonstraţii palestiniene de protest, de regulă în zilele de vineri, la prânz;
 • să nu pătrundă în interiorul taberelor de refugiaţi palestinieni, aflate, de obicei, în cartierele periferice ale oraşelor;
 • să cunoască faptul că punctele de trecere pot fi temporar închise de militarii israelieni, din motive de securitate;
 • să fie informaţi că, atât pe autostrăzi, cât şi pe căile rutiere secundare ale Cisiordaniei, pot surveni stări neprevăzute de tensiune.
 • să respecte cu stricteţe instrucţiunile ghizilor şi să nu se îndepărteze de grupul din care fac parte
 • să manifeste prudenţă în alegerea traseelor şi localităţilor, în cazul călătoriilor pe cont propriu;
 • să evite zonele aglomerate şi mijloacele de transport


Gaza

MAE recomandă cu insistenţă cetăţenilor români să nu intre în Fâşia Gaza!

Situaţia de securitate din această regiune este foarte precară.

În perioada 8 iulie – 26 august 2014, starea de tensiune s-a transformat într-o confruntare militară dintre Hamas şi armata israeliană. Gravitatea situaţiei a impus ca MAE să organizeze evacuarea din Gaza a cetăţenilor români care şi-au manifestat dorinţa de a părăsi zona, aşa cum au procedat şi alte state UE.

Armistiţiul încheiat la 26 august, rămâne totuşi fragil. Se recomandă în continuare cetăţenilor români să evite intrarea în Gaza, inclusiv în scopul vizitării rudelor.

Gaza este admininistrată de Hamas, organizaţie cu care statele europene, inclusiv România, nu întreţin raporturi oficiale. În această situaţie, posibilităţile de acordare a asistenţei consulare, pentru cetăţenii români aflaţi în Fâşia Gaza, sunt extrem de limitate.


2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care vizitează sau se află deja în teritoriile palestiniene sunt invitaţi să se adreseze Oficiului de Reprezentare a României la Ramallah şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând datele de contact pentru situaţii de urgenţă.

Datele de contact ale Oficiului sunt:

Telefon: +972 2 240 10 25;

Telefon consular de urgenţă:  +972599311733; +972 54 387 0371

Fax: +972 2 240 10 26;

E-mail: romofficeramallah@gmail.com.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere faptul că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă.


3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să încheie în prealabil asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

MAE recomandă cetăţenilor români care se află în teritoriile palestiniene:

 • Să evite zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii publice şi alte acţiuni de stradă;
 • Să urmărească mass-media locală pentru a cunoaşte şi evita zonele cu o situaţie de securitate critică;
 • Să nu circule pe timp de noapte, indiferent de zonă;
 • Să refuze eventuale solicitări din partea altor persoane pentru primirea, păstrarea sau transportul de colete, obiecte, bagaje sau diverse cadouri;
 • Să nu se îmbarce pe nave care încearcă spargerea blocadei maritime israeliene asupra Fâşiei Gaza;
 • Să respecte interdicţia de acces în Gaza. Membrii familiilor mixte româno-palestiniene cu domiciliul în Gaza, aflaţi în prezent în exterior şi rudele lor din România să nu revină în Fâşie pe căi clandestine (tuneluri, ambarcaţiuni pescăreşti, călăuze beduine, etc);
 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în autoturisme;
 • Să acceseze periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, rubrica „Sfaturi de călătorie”.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice