Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Prima Pagina

A treia zi a vizitei la New York a ministrului afacerilor externe. Întrevederea ministrului afacerilor externe cu secretarul-general al ONU

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
30.03.2019

În marja participării la reuniunile la nivel înalt de la sediul ONU, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a avut vineri, 29 martie 2019, o întrevedere cu Secretarul Ggeneral al ONU, António Guterres.  

Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române a reiterat angajamentul țării noastre pentru multilateralism, în general, și pentru rolul ONU în particular. De asemenea, a exprimat interesul pentru dezvoltarea cooperării cu Organizaţia Naţiunilor Unite din perspectiva exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

A evocat nevoia de reformă a Organizaţiei şi a manifestat sprijinul faţă de măsurile iniţiate de Secretarul General al ONU, în special în vederea creşterii eficienţei şi transparenţei organizaţiei. Nevoia consolidării rolului ONU în materie de schimbări climatice şi dezvoltare durabilă a fost evidențiată de cei doi oficiali, agenda Organizației pentru 2019 acordând, de altfel, un rol prioritar acestor teme.

António Guterres a mulţumit României pentru sprijinul acordat Organizaţiei. Referindu-se la contribuţiile relevante ale țării noastre, a apreciat, printre altele, prestaţia în prezidarea Comisiei ONU pentru consolidarea păcii în anul 2018 şi activitatea Centrului de tranzit pentru refugiaţi de la Timişoara. A exprimat interesul major al ONU de a continua cooperarea întărită cu UE şi convingerea că se poate baza pe România în acest sens.

Din perspectiva priorităţilor ONU pentru 2019, ministrul afacerilor externe a amintit organizarea, la Bucureşti, la 12 martie 2019, de către Președinția Română a Consiliului UE, a conferinței ”Building resilience to natural disasters” – o contribuţie semnificativă privind Summit-ul ONU referitor la Climă, care va avea loc în luna septembrie 2019. A evocat, de asemenea, prezentarea de către România, în 2018, a Raportului Național Voluntar pentru implementarea Agendei 2030 privind Dezvoltarea Durabilă în cadrul Forumului Politic de Nivel Înalt al ONU privind Dezvoltarea Durabilă (HLPF).

Ministrul Teodor Meleşcanu a avut, de asemenea, la 29 martie, o întrevedere cu ministrul de stat pentru Commonwealth şi Organizaţia Naţiunilor Unite al Marii Britanii, Lord Ahmad de Wimbledon. Cu acest prilej, cei doi demnitari au exprimat dorinţa comună de continuare, în perioada post-Brexit, a cooperării biaterale pe paliere multiple în cadrul parteneriatului strategic dintre cele două state, inclusiv din perspectiva prezenţei cetăţenilor români în Marea Britanie.

Indiferent de alegerea pe care Marea Britanie o va face în perioada imediat următoare, oficialul britanic a precizat că relația cu România, la fel ca şi cea cu Uniunea Europeană, va rămâne foarte importantă.

A exprimat, totodată, angajamentul Marii Britanii de a prelua şi promova în continuare temele de interes pentru UE pe agenda Consiliului de Securitate.