Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Centrul de presă

Discursul susținut de E.S. Teodor Meleșcanu, ministrul român al afacerilor externe, cu ocazia participării la deschiderea conferinței internaționale „Viitorul memoriei: Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului în România”

Vorbitor: 
Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu
Data: 
13.03.2019
Eveniment: 
Deschiderea conferinței „Viitorul memoriei: Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului în România”
Locaţia: 
București, Muzeul Național de Artă al României

 

Stimată Doamnă Prim-ministru,

Excelențele Voastre,

Sunt deosebit de onorat să particip la deschiderea conferinței „Viitorul memoriei: Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului în România”, care este co-organizată de Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu Ministerul Culturii și Identității Naționale și Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel, dar și în parteneriat cu Federația Comunităților Evreiești din România și Forumul B'nai B'rith România.

Tema conferinței de astăzi își propune să vorbim despre viitor. În special, despre consolidarea viitorului în beneficiul tinerei generații.

Sigur că prima întrebare pe care ne-o punem este: de ce avem nevoie de un Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului în România?

Din punctul de vedere al Ministerului Afacerilor Externe, răspunsul este unul foarte simplu: evreii și Holocaustul din România reprezintă un capitol aparte în istoria națională a țării noastre.

Noi, cei de astăzi, avem datoria de a completa paginile de recomandări ale Raportului final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” prin susținerea creării acestei instituții muzeale.

Pentru că noi, cei de astăzi, cu adevărat avem datoria de a menține vie memoria unui episod dramatic din istoria noastră națională din care să învățăm lecții importante și, mai ales, să învățăm să nu le mai repetăm vreodată.

Sigur, memoria trecutului nu are granițe fizice, ea, însă, ne implică și ne responsabilizează pe toți, indiferent de opțiunile politice pe care le avem sau de statutul pe care îl deținem. Onorarea acestui trecut reprezintă un test al adevărului pe care noi, cei de astăzi, trebuie să îl trecem spre binele generațiilor viitoare.

 

Doamnelor și domnilor,

Astăzi, pe durata conferinței, vom afla despre cele mai bune metode prin care politicile educaționale și de memorializare contribuie la cunoașterea adevărului istoric. Viitorul Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului în România va avea sarcina de a se insera în rețeaua largă de muzee ale României și din Europa, care va trebui să contribuie, de o manieră semnificativă, la educarea generațiilor viitoare, la cercetarea adevărului istoric și la prezentarea acestuia în public cu mult curaj.

Sigur, în realitatea virtuală de astăzi, cu greu mai avem răbdarea de a vizita pe îndelete un muzeu. Un sigur cuvânt, un singur simbol, poate chiar o singură preconcepție ne poate determina să nu îi trecem pragul.

Dar dacă am afla că între simboluri există o diferență foarte mică, uneori insesizabilă, diferenţa aceasta poate deveni, în același timp, o sursă de creaţie a unor știri false.

Cum ar reacționa fiecare dintre noi? Problema pe care ne-o punem este simplă: oare am primit educația necesară să recunoaștem și să raportăm astfel de acte de minimalizare a Holocaustului și de întinare a memoriei victimelor acestei tragedii?

Provocarea pentru viitorul Muzeu Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului în România va fi să creeze şi să mențină ridicat un nivel de ambiție. Câtă vreme vor exista oameni dedicați precum colegii de la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România, atunci avem, cu adevărat. o garanție că lucrurile sunt pe făgașul normal. Dar chiar și ei au nevoie de sprijinul instituțiilor statului – fie că este vorba de autoritățile centrale sau locale.

Cu această ocazie, doresc să subliniez, încă o dată, că Ministerul Afacerilor Externe, în cooperare cu celelalte instituții de resort, va face tot ce ne stă în putință pentru a susține acest proiect.

După cum cunoașteți, unul din reprezentanții de seamă ai diplomaţiei româneşti actuale, regretatul ambasador Mihnea Constantinescu, a fost unul dintre cei mai fervenți susţinători ai viitorului Muzeu de Istorie a Evreilor și al Holocaustului în România.

 

Doamnă Prim-ministru,

Vă mulțumesc pentru implicarea personală și susținerea dumneavoastră, inclusiv în materializarea viitorului Muzeu de Istorie a Evreilor și al Holocaustului în România.

Acest edificiu va sprijini instituțiile statului în combaterea negării și trivializării Holocaustului din România, precum și a celei de prevenire a antisemitismului, a extremismului şi a populismului.

Prin activitatea sa viitoare, Muzeul va contribui la o mai bună cunoaștere și cercetare științifică a fenomenului Holocaustului din România.

 

Vă mulțumesc !