Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Prima Pagina

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu o delegație a Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, condusă de președintele Gunther Krichbaum

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
06.02.2019

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 6 februarie 2019, o întrevedere cu o delegație a Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul Germaniei, condusă de președintele Gunther Krichbaum.

Discuțiile au constituit un prilej de confirmare a bunei cooperări între România și Germania, atât la nivel guvernamental, cât şi parlamentar și, de discutare a subiectelor de actualitate de pe agenda Uniunii Europene și internaționale. A reieșit angajamentul comun pentru consolidarea în continuare a acestei cooperări, în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

În acest sens, Președintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag și membrii acesteia au exprimat sprijinul pentru un mandat de succes al României la Președinția Consiliului Uniunii Europene și pentru realizarea obiectivului unei Uniuni Europene cât mai puternic implicate în promovarea stabilității și securității în vecinătatea sa.

Astfel, interlocutorii au avut un schimb de opinii cu privire la evoluțiile recente din Vecinătatea Estică a Uniunii și din regiunea Mării Negre, fiind evidențiată susținerea României, ca şi a Germaniei, pentru menținerea implicării active și a angajamentului Uniunii Europene față de statele partenere din cadrul Parteneriatului Estic. Partea română a reiterat necesitatea ca, printr-o acțiune comună la nivelul UE, să fie sprijinite în continuare eforturile partenerilor de a se apropia de UE, în vederea consolidării unei regiuni cât mai stabile şi prospere. A fost apreciată implicarea României în sprijinul acestui obiectiv, fiind remarcate progresele în dezvoltarea relației UE cu toate statele partenere din vecinătate, cu accent pe cele care au încheiat acorduri de asociere cu UE – Georgia, Republica Moldova, Ucraina.

De asemenea, din discuție a reieșit interesul comun al dezvoltării cooperării în regiunea Mării Negre, precum și în ceea ce privește Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, fiind subliniată atenția prioritară pe care Președinția României la Consiliul UE o acordă acestor dosare.

În planul cooperării bilaterale, au fost reliefate legăturile sociale solide, cooperarea economică semnificativă între România și Germania, precum și stadiul foarte bun al cooperării politice la toate nivelurile. A fost evidențiat potențialul de dezvoltare a cooperării și la nivelul landurilor, exprimându-se convingerea că aceasta se va extinde în cât mai multe domenii. Totodată, ministrul român a subliniat cooperarea foarte bună cu partea germană în domeniul învățământului dual.