Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Prima Pagina

Întrevederea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu Gent Cakaj, ministrul în exercițiu pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Albania

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
31.01.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut astăzi, 31 ianuarie 2019, o întrevedere cu Gent Cakaj, ministrul în exercițiu pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Albania, aflat la București în prima sa deplasare externă în această calitate, pentru a participa la sesiunea comună cu statele candidate UE a reuniunii în format Gymnich, care se desfăşoară la Bucureşti, 31 ianuarie-1 februarie 2019.

Discuţiile au constituit un bun prilej pentru trecerea în revistă a relațiilor bilaterale, care au cunoscut o intensificare în ultimul an, inclusiv prin întrevederea la nivel de prim-miniștri de la Sofia, în iulie 2018, vizita ministrului apărării albanez la București, în octombrie 2018 și cea de-a 9-a sesiune a Comitetului mixt Interguvernamental România – Albania privind cooperarea tehnică, științifică și economică. Cei doi oficiali au evocat apropierea dintre cele două națiuni de-a lungul istoriei, care constituie o bază suplimentară pentru adâncirea cooperării. Totodată, au fost agreate demersuri pentru consolidarea cooperării bilaterale la nivel sectorial, cu precădere în domeniul economic şi al apărării.

Înaltul oficial român a reconfirmat sprijinul ferm al ţării noastre pentru parcursul european al Republicii Albania și a încurajat autoritățile albaneze să continue procesul de reforme pentru a putea obține rezultate concrete pe durata Președinției române la Consiliul Uniunii Europene, în linie cu concluziile Consiliului UE din iunie 2018. În context, ministrul delegat George Ciamba a transmis disponibilitatea deplină a României de a acorda asistență tehnică Tiranei în procesul de aderare la UE, în domeniile de interes, pornind de la propria experiență a României.

Ministrul în exercițiu albanez a reconfirmat angajamentul țării sale pentru aderarea la Uniunea Europeană și a exprimat încrederea că implementarea procesului complex de reforme, în special în sistemul judiciar și progresele înregistrate în combaterea crimei organizate și a corupției vor constitui argumente solide pentru o decizie de lansare a negocierilor de aderare la UE cu Albania, la finele lunii iunie 2019.

Cei doi oficiali au apreciat cooperarea eficientă în cadrul NATO și au discutat despre situaţia din cadrul regiunii, exprimând satisfacție față de ratificarea Acordului de la Prespa și perspectivele încurajatoare deschise de aceste evoluții.