Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Prima Pagina

Întrevederea secretarului de stat George Ciamba cu secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe sloven, Dobran Božič

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
08.11.2018

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a avut, la 8 noiembrie 2018, la București, o întrevedere cu secretarul de stat pentru afaceri europene, diplomație publică și economică din Ministerul Afacerilor Externe sloven, Dobran Božič.

Întrevederea a prilejuit reafirmarea interesului pentru un dialog bilateral aprofundat, precum și pentru intensificarea relațiilor economice, aflate pe o tendință ascendentă. A fost subliniată importanța pentru mediul de afaceri a forumurilor de cooperare economică atât bilaterale, cât și în cadrul regional. Partea română a salutat prezența consistentă a părții slovene la Summit-ul Inițiativei 3 Mări, care s-a desfășurat la București în perioada 17-18 septembrie 2018, precum și decizia Sloveniei de a găzdui viitoarea ediție a Summit-ului.

Au fost abordate subiecte privind situația în regiunea Balcanilor de Vest și procesul de extindere al Uniunii, partea română subliniind necesitatea menținerii angajamentului UE și a politicii de extindere în această regiune. Au fost discutate, în același timp, aspecte legate de securitatea regională și importanța relației transatlantice, precum și importanța unui răspuns coordonat în ceea ce privește amenințările actuale la adresa securității, inclusiv a securității cibernetice.

Interlocutorii au mai avut un schimb de opinii pe marginea priorităților asumate de România în contextul deținerii viitoarei Președinții la Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019.