Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Prima Pagina

Consultările ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu șeful diplomației elvețiene, consilierul federal Ignazio Cassis

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
10.09.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 10 septembrie 2018, consultări cu șeful Departamentului Federal pentru Afaceri Externe al Confederației Elvețiene, consilierul federal Ignazio Cassis, în cadrul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează la București.

Vizita s-a înscris în tendința de dinamizare a dialogului bilateral din acest an și confirmă nivelul ascendent al relațiilor diplomatice, inclusiv în contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019.

Ministrul român al afacerilor externe a salutat evoluția relațiilor economice dintre cele două ţări, marcată de creșterea volumului schimburilor comerciale bilaterale și extinderea activității firmelor elvețiene în România, precum și a antreprenorilor români în Elveția. A fost exprimată dorința extinderii cooperării economice, prin identificarea de noi oportunități din perspectiva încurajării investițiilor reciproce în cele două state.

În context, șeful diplomației române a exprimat aprecierea față de contribuția elvețiană la reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene, contribuție prin care România a beneficiat de 181 milioane franci elvețieni. Din această contribuție s-au cofinanțat proiecte în domenii precum securitatea, stabilitatea și sprijinul pentru reforme (securitatea frontierelor, capacitatea de management la nivel local și regional, modernizarea sistemului judiciar etc.), mediu și infrastructură, promovarea sectorului privat și a IMM-urilor, dezvoltarea socială și educația duală.

A fost trecut în revistă, totodată, stadiul relațiilor dintre Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană, partea română, subliniind că, în exercitarea mandatului său la Președinția Consiliului Uniunii Europene, își propune asigurarea unei președinții eficiente, prin asumarea rolului de mediator imparțial și facilitator de consens în îndeplinirea atribuțiilor legate de prezidarea lucrărilor Consiliului, precum şi avansarea agendei europene. Ministrul Teodor Meleșcanu a exprimat susținere pentru finalizarea negocierilor privind încheierea unui acord cadru instituțional între Uniunea Europeană și Elveția, care ar oferi ambelor părți o mai bună bază de dezvoltare a multiplelor relații existente.

Interlocutorii au abordat, de asemenea, teme de interes regional, evidențiind poziția României de susținător ferm al unei vecinătăți UE stabile, democratice și prospere. Consultările au reliefat rolul important pe care România îl acordă procesului de extindere în Balcanii de Vest, precum și continuării sprijinului UE pentru Parteneriatul Estic. Discuțiile au prilejuit și un schimb de opinii privind agenda internațională, schimbul de opinii relevând poziții similare.