Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Centrul de presă

Declarația de presă a ministrului afacerilor externe Teodor Meleșcanu la finalul convorbirilor cu șeful Departamentului Federal pentru Afaceri Externe al Confederației Elvețiene, consilierul federal Ignazio Cassis

Vorbitor: 
Teodor Meleşcanu, ministrul afacerilor externe
Data: 
10.09.2018
Locaţia: 
Bucureşti, sediul MAE


Mă bucur foarte mult că am putut să îl întâmpin astăzi pe șeful diplomației elvețiene, domnul consilier federal Ignazio Cassis.

Această vizită a șefului Departamentului Federal pentru Afaceri Externe are loc în contextul în care România serbează Centenarul, dar în același timp într-un context în care relațiile dintre România și Elveția s-au dezvoltat într-o manieră foarte activă. Cel puțin la nivel politico-diplomatic, la nivel parlamentar, în toate zonele există în mod evident intenția ambelor părți de a dezvolta cooperarea economică și sectorială și de a valorifica colaborarea în domeniul formării profesionale duale, al cercetării și al inovării.

Convorbirile purtate au fost extrem de dense și au dovedit că România și Confederația Elvețiană au o relație apropiată, caracterizată prin continuitate, solidaritate și prietenie.

În cadrul întrevederii noastre, am discutat despre perspectivele relațiilor bilaterale, agenda europeană, evoluțiile regionale și internaționale, situația de securitate și cooperarea pe plan multilateral. În legătură cu aceste teme, aş sublinia câteva chestiuni care mi s-au părut deosebit de importante.

În exercitarea mandatului său de Președinte al Consiliului Uniunii Europene, România îşi propune ca obiectiv asigurarea unei președinții eficiente, prin asumarea rolului de mediator imparțial și de facilitator în găsirea consensului pentru îndeplinirea atribuțiilor legate de prezidarea Consiliului, cu un accent special pe domeniile de interes care privesc relația dintre Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană.

Ne exprimăm interesul pentru finalizarea negocierilor privind încheierea unui acord cadru între Uniunea Europeană și Elveția, care ar oferi o bază mai bună pentru dezvoltarea raporturilor noastre bilaterale.

Evidențiind cooperarea bilaterală foarte bună, am exprimat apreciere pentru contribuția elvețiană la reducerea disparităților economice şi sociale ale Uniunii Europene extinse, contribuție prin care România a beneficiat de 181 milioane franci elvețieni, cu o rată de contractare de 100% și o rată de absorbție estimată la 85%, o mare parte din această finanțare fiind în curs de implementare la nivelul României.

Din această contribuție s-au putut finanța domenii foarte importante cum ar fi: securitatea, stabilitatea și sprijinul pentru reforme (securitatea frontierelor, capacitatea de management la nivel local și regional, modernizarea sistemului judiciar etc.), precum și probleme care privesc mediul și infrastructura, promovarea sectorului privat, inclusiv a exportului, finanțarea IMM-urilor, dezvoltarea socială și a resurselor umane.

Totodată, bineînțeles că am folosit acest prilej pentru a exprima speranța că vom continua să dezvoltăm această relație care pentru România este foarte importantă și, sperăm, că și pentru Elveția.

Am discutat și despre palierul economic: schimburile comerciale au crescut până la 857,8 milioane euro. Elveția, așa cum știți, este al unsprezecelea investitor în economia românească, deci face parte din categoria principalilor investitori în România.

În discuții, sigur că am mai abordat și teme de vecinătate, de interes regional, unde țările noastre au în general opinii similare sau apropiate. Am subliniat că România este interesată de o vecinătate estică stabilă, democratică și prosperă și continuă să fie unul dintre principalii susținători ai parcursului european al Republicii Moldova.

Am abordat și tema extinderii UE: România susține ferm rolul pozitiv al acestei politici și am precizat că pentru noi, extinderea în zona Balcanilor de Vest și în zona estică reprezintă priorități ale Președinției.

Împreună cu omologul elvețian, am discutat și despre situația din Marea Neagră, evoluțiile din această zonă, pe care România le urmărește cu atenție dată fiind apropierea și statutul nostru de țară riverană.

Discuțiile au inclus și teme de pe agenda internațională, evidențiind necesitatea unei cooperări cât mai strânse dintre România și Elveția în cadrul organizațiilor internaționale, fie că este vorba de Organizația Națiunilor Unite sau Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.

În încheiere, vreau să subliniez încă o dată relația bilaterală foarte bună între statele noastre și sunt convins că vom reuși, prin continuarea dialogului politic și diplomatic, să consolidăm această relație, astfel încât, împreună, să putem aduce o contribuție importantă la viitorul Europei.