Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Prima Pagina

Primirea de către secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiță, a ministrului algerian pentru relația cu Parlamentul, Mahdjoub Bedda

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
06.09.2018

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiță, a avut la 6 septembrie 2018, o întrevedere cu ministrul algerian pentru relația cu Parlamentul, Mahdjoub Bedda, aflat într-o vizită oficială la București la invitația omologului său român, Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlamentul.

Cu acest prilej, secretarul de stat român a afirmat că aprofundarea dialogului politic și extinderea cooperării cu țările din Africa de Nord reprezintă o componentă importantă în ansamblul măsurilor de relansare a relațiilor bilaterale ale României cu partenerii tradiționali, obiectivul fiind inclus în Programul de Guvernare 2018-2020.

De asemenea, a exprimat interesul Guvernului României de a impulsiona și diversifica cooperarea economică în vederea corelării acesteia cu excelentele relații politice existente între cele două state. A evidențiat faptul că este în curs de elaborare „Foaia de parcurs a evoluției relațiilor cu Algeria”, care va include acțiuni prioritare pe termen scurt și mediu, de natură să dinamizeze tendința pozitivă a cooperării economice și sectoriale între România și Algeria.

Secretatul de stat Monica Gheorghiță a apreciat că diplomația parlamentară, impulsionată prin vizita la București a delegației conduse de ministrul Mahdjoub Bedda, este de natură să susțină consolidarea relațiilor politico-diplomatice, economice și sectoriale dintre cele țări.

În cadrul convorbirilor au fost analizate, de asemenea, posibilitățile de dialog și colaborare inclusiv pe linie de educație și formare profesională, partea algeriană manifestând un interes semnificativ pentru pregătirea în România a unor specialiști în domeniul construcției de automobile.

Cei doi interlocutori au abordat și teme regionale, printre acestea regăsindu-se problematica migrației și a combaterii terorismului, sens în care demnitarul algerian a prezentat contribuția țării sale în aceste domenii, cu efecte pozitive pentru stabilitatea și securitatea Africii de Nord.