Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Prima Pagina

Consultările pe linia MAE, la nivel de secretar de stat pentru afaceri bilaterale globale, dintre România şi Republica Columbia

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
17.06.2017

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiţă, a întreprins, în perioada 15-16 iunie 2017, o vizită în Republica Columbia, al cărei obiectiv principal l-a reprezentat organizarea unei noi runde de consultări pe linia MAE cu vice-ministrul afacerilor externe, Patti Londoño Jaramillo.

Programul a mai cuprins convorbiri cu Alejandro Guerrero Gil, vice-preşedintele ProColombia, organism de promovare a exporturilor columbiene, şi susţinerea unei prelegeri la Academia Diplomatică din Bogota, având drept temă „Priorităţi de politică externă ale României. 50 de ani de relaţii diplomatice româno-columbiene”.

De asemenea, secretarul de stat român a depus coroane de flori la busturile domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi eroului naţional columbian Simon Bolivar, la Muzeul Militar Naţional şi, în acest context, a avut o scurtă discuţie protocolară cu maiorul Juan Fernando Rodriguez Uribe, directorul Muzeului.

Cu ocazia întrevederilor, atât secretarul de stat român, cât şi demnitarii columbieni au reiterat importanța pe care o acordă dezvoltării relațiilor bilaterale, cu atât mai mult cu cât la 15 noiembrie 2017 va fi sărbătorită cea de-a 50-a aniversare a stabilirii relaţiilor diplomatice, şi au salutat dinamismul deosebit al dialogului politic dintre ţările lor şi foarte buna cooperare în plan multilateral.

Au subliniat necesitatea dinamizării continue a acestuia, prin promovarea unui număr mai mare de contacte bilaterale, inclusiv la nivel înalt sau pe linie parlamentară, precum și pe cea a amplificării și diversificării schimburilor economice, comerciale, culturale, în domeniul educaţiei şi al turismului.

Au salutat, de asemenea, intensificarea vizibilă a colaborării pe linie de afaceri interne de la inaugurarea, la începutul acestui an, a Biroului Ataşatului de Interne la Bogota, primul deschis de România într-o ţară din America Latină şi, totodată, primul în capitala Columbiei al unei ţări din Europa de Sud-Est.

Partea română a reiterat interesul pentru demararea unei colaborări în domeniul militar, inclusiv al industriei de apărare, şi, în context, a salutat adoptarea, la 18 mai 2017., a Programului de Parteneriat Individual şi Cooperare NATO-Columbia.

De asemenea, au fost identificate alte domenii de colaborare potenţială, şi anume securitatea cibernetică şi managementul situaţiilor de urgenţă.

Partea română a reconfirmat sprijinul politic pentru Procesul de Pace şi a informat despre disponibilitatea ţării noastre de a participa la reconstrucţia post-conflict a Columbiei cu asistenţă tehnică sub formă de schimb de experienţă, transfer de expertiză şi bune practici şi legislaţie în limba engleză în domenii de interes pentru parteneri, precum: reconciliere naţională; protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor etnice; protecţia drepturilor copilului; combaterea discriminării; egalitatea de şanse; incluziunea socială şi reintegrarea socio-profesională a categoriilor defavorizate; dezvoltarea spiritului întreprinzător al femeilor; cadastru etc.

Partea columbiană a prezentat stadiul şi perspectivele implementării Acordului de Pace semnat, la 26 noiembrie 2016, de către Guvern şi gherilele FARC (Forţele Armate Revoluţionare Columbiene), respectiv ale negocierilor de pace în desfăşurare, cu ELN (Armata de Eliberare Naţională), cealaltă grupare de gherilă. În context, a mulţumit pentru disponibilitatea României de a se implica în reconstrucţia post-conflict a Columbiei şi a opinat că această dovadă de solidaritate reflectă, în acelaşi timp, şi caracterul special al relaţiilor româno-columbiene.

Cele două părţi au avut, de asemenea, un schimb de opinii deschis şi constructiv pe marginea unei agende internaţionale care a cuprins: evoluţii recente în zonele de apartenenţă geografică ale celor două ţări sau la nivel mondial; reforma CSONU; schimbări climatice; Agenda 2030; relaţiile NATO-Columbia; posibilităţile de participare a României, stat observator, la proiecte şi activităţi sub egida Alianţei Pacificului, mecanism de integrare regională fondat de Chile, Columbia, Mexic şi Peru; dialogul bi-regional UE-CELAC (Comunitatea Statelor Latino - Americane şi Caraibiene).