Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Prima Pagina

Vizita în România a vice-ministrului pentru relaţii externe al Republicii Peru, Néstor Francisco Popolizio Bardales

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
10.05.2017

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit miercuri, 10 mai 2017, pe Néstor Francisco Popolizio Bardales, vice-ministru pentru relaţii externe al Republicii Peru, în contextul unei noi runde de consultări politico-diplomatice între ministerele de externe ale celor două ţări.

În cadrul întrevederii a avut loc o trecere în revistă a diferitelor paliere ale relației bilaterale, reafirmându-se interesul reciproc pentru aprofundarea și diversificarea acestora, în plan politic, economic, cultural și științific. Cei doi interlocutori au exprimat, totodată, dorinţa comună de continuare a excelentei cooperări  în cadrul organizaţiilor internaţionale.

Dialogul politico-diplomatic a fost continuat de secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiță. În cadrul consultărilor, partea română a evidențiat interesul autorităților române pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale cu statele din America Latină, ca obiectiv distinct al Programului de Guvernare 2017-2020. Cei doi demnitari au evaluat stadiul şi perspectivele proiectelor de cooperare în plan juridic, cultural, educațional, ştiinţific şi afacerilor interne. Au fost evidenţiate posibilităţile de amplificare a cooperării economice şi de creştere a volumului schimburilor comerciale şi a fost prezentată expertiza românească în domeniile IT, al luptei împotriva corupţiei, al gestionării dezastrelor naturale şi controlului frontierelor, cu participarea și sprijinul oficialilor din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, al Direcției Naționale Anticorupție și al Ministerului Afacerilor Interne.

A avut loc un schimb de opinii asupra unor teme regionale şi internaţionale de interes şi au fost examinate modalitățile concrete de colaborare în cadrul Alianţei Pacificului şi de participare a României ca stat observator la proiecte de cooperare ale organizaţiei.