Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Prima Pagina

Participarea secretarului de stat George Ciamba la ceremonia de predare a președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
08.03.2017

În cadrul vizitei pe care o efectuează la Berlin, secretarul de stat pentru relații bilaterale şi afaceri strategice în spaţiul euroatlantic, George Ciamba, a participat la ceremonia de predare de către România a președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Ceremonia de predare a președinției de către ambasadorul Mihnea Constantinescu a avut loc la Berlin, la 7 martie 2017, fiind organizată, conform cutumei, de țara care preia președinția, respectiv Confederația Elvețiană.

Prin ambasadorul Mihnea Constantinescu, România a deținut președinția IHRA în perioada martie 2016 - martie 2017. Deținerea președinției Alianței reflectă angajamentul puternic al României față de asumarea propriului trecut, al onorării memoriei victimelor Holocaustului, combaterii manifestărilor xenofobe și antisemite.

Pe durata preşedinţiei, România a urmărit susţinut activităţile privind memoria, educația și cercetarea Holocaustului; conștientizarea la nivelul societății românești, în special în rândul noilor generații, a unui capitol tragic al istoriei naționale și asumarea acestuia; creșterea interesului tinerilor cercetători pentru cercetarea Holocaustului; crearea unei abordări mai consolidate a studierii Holocaustului la nivel universitar; consolidarea cunoaşterii acestei tematici în cadrul instituțiilor.

Unul dintre rezultatele vizibile ale președinției române l-a reprezentat adoptarea definiției de lucru a antisemitismului de către cele 31 de state membre IHRA, cu prilejul reuniunii plenare a IHRA de la București din luna mai 2016. 

  ;